Vältä nämä virheet

Moka on lahja — mutta usein kallis sellainen

Epäonnistumisesta ei kannata lannistua, sillä mokia sattuu ja vastoinkäymisistä oppii. Innostunut yrittäjä välttää pahimmat sudenkuopat, kun pitää fokuksen kirkkaana ja jalat maassa huikeidenkin tarjousten edessä.

Ole tarkkana puhelimessa

Aloittava yrittäjä on puhelinmarkkinoijien suosikkikohde. Yrittäjyyden alussa saat tarjouksia hakupalvelujen tarjoajilta, lehtikauppiailta, järjestöiltä ja liikelahjayrityksiltä. Joukossa voi olla huijareitakin.

Älä tee suin päin sopimuksia puhelimessa, ennen kuin olet varma, mitä todella tarvitset. Vältyt turhien kulujen laukalta, kun vastaat alkuun kiitos ei ja pohdit itse rauhassa, mitä tarvitset.

Kannattaa miettiä, minkä edunvalvontajärjestöjen jäseneksi on hyvä liittyä. Jäsenyyksien kautta voit saada etuja, jotka ovat edullisempia kuin kärkkäiden puhelinmarkkinoijien huippudiilit.

Hyödynnä jäsenedut

Laki- ja neuvontapalvelut

Lakipalvelut

Varo tiukkoja sopimuksia

Lue sopimukset tarkasti läpi ennen kuin allekirjoitat mitään. Varsinkin suurien yritysten sopimuksissa on pykäliä, jotka voivat aiheuttaa pienyrittäjälle päänvaivaa. Harkitse tällöin asiantuntijan käyttämistä apuna.

Isoilla firmoilla on usein myös tiukat maksuehdot ja pitkät maksuajat, mikä tarkoittaa pitkää työskentelyä ilman tuloa. Kannattaa jo tarjousvaiheen alussa neuvotella, voitko laskuttaa osan projektista heti työn alkaessa tai projektin puolivälissä.

Suomen Yrittäjien jäsenyyteen sisältyy maksuton lakineuvonta ja pääsy Yrittäjien Asiakirjapankkiin.
Kirjaudu Jäsenpalveluun

Salassapidossa tiukat sanktiot

NDA:t (non-disclosure agreement) eli salassapitosopimukset ovat yleistyneet monilla toimialoilla. Niihin saattaa liittyä todella suuria sanktioita, joten NDA kannattaa lukea huolelisesti läpi. Eräs pitkän linjan yrittäjä kertoo: ”Palautin kerran NDA:n toteamalla, että minulla ei ole varaa auttaa teitä, koska mahdollinen sopimussakkonne on puoli miljoonaa euroa.”

Varovasti vuokrasopimuksen kanssa

Omien liiketilojen etsiminen voi olla inspiroivaa, mutta vuokrasopimukset ovat usein vähintään kolmivuotisia. Olet kiinni sopimuksessa, vaikka liiketoimintasi yllättäen kasvaisi tai kutistuisi. Laske, mihin olet valmis. Aina kannattaa myös neuvotella, onko vuokranantaja valmis lyhempiin tai helposti irtisanottaviin sopimuksiin.

Kehno vakuutus on tyhmää säästöä

Tee realistinen arvio, mitä vakuutuksia tarvitset. Riskit ovat eri toimialoilla hyvin erilaisia ja erikokoisia, eikä turhasta kannata maksaa — toisaalta alimitoitetuilla vakuutuksilla lisäät riskejä. Älä tyydy vakuutusyhtiön verkkosivuihin, vaan etsi ihminen kertomaan lisää. Kysy neuvoja saman alan kollegoilta ja esimerkiksi kirjanpitäjältäsi. Yrittäjä- ja muilla järjestöillä on myös jäsenilleen edullisia vakuutuksia. Huomaa, että erityisesti YEL-vakuutus on tärkeä. Se on yrittäjän turva yllättävissä elämäntilanteissa.

Fennia
Vakuutus- ja työeläkevakuutuspalvelut

Vakuutukset

Vakuutus- ja työeläkevakuutuspalvelut

Työeläkevakuuttamisen palvelut

Kilpailuta kaikki palvelut

Moni yrittäjä tuskailee jälkeenpäin, ettei kilpailuttanut esimerkiksi pankki-, kirjanpito- tai vakuutuspalveluja. Palveluiden hinnat saattavat vaihdella suuresti ja aiheuttaa turhia kuluja varsinkin alussa, kun liiketoiminta on vielä pientä.

Yksin yrittäminen ei tarkoita yksinäisyyttä

Liian moni yrittäjä uupuu puurtaessaan yksin ainutlaatuisen tuotteensa kanssa. Vastuun kantaminen ja asioiden oppiminen vaatii itsekuria ja sisua, mutta on kuitenkin hyvä verkostoitua muiden yrittäjien kanssa. He ymmärtävät parhaiten fiiliksiäsi ja osaavat antaa vertaistukea hädän hetkellä. Palkansaajana koko uransa työskennelleet eivät voi ymmärtää, miltä tuntuu kantaa kokonaan vastuu yrityksen pyörittämisestä sekä omasta ja mahdollisten työntekijöiden hyvinvoinnista.

Verkostoja löytyy hyvin muun muassa Suomen Yrittäjien paikallisista sekä valtakunnallisista jäsentapahtumista ja koulutuksista.

Ole joustava, ole ylpeä

Yrittäjä tarvitsee kykyä sietää jatkuvaa muutosta. Vaikka liikeidea olisi mainio, yrityksen pyörittäminen vaatii lehmän hermoja. Joka päivä tuo mukanaan yllätyksiä ja vaatii ongelmanratkaisutaitoja. Kun luulit kaiken olevan kunnossa, verottaja haluaa lisäselvityksiä, työntekijä sairastuu kiireen keskellä tai suurin asiakas ilmoittaa kilpailuttavansa sopimuksesi.

Haasteidenkin keskellä muista olla ylpeä itsestäsi. Vain harvat kykenevät siihen, mitä sinä teet.

Yrittäjä, älä jää ongelmasi kanssa yksin! Neuvontapalvelumme auttaa jäseniä maksutta esim. laki- ja veroasioissa!

Liity jäseneksi
Mies käärii hihat

Lataa maksutta kattava tietopakettimme yrityksen perustamisesta

Lue kaikki yrityksen perustamisesta! Oppaasta saat myös neuvoja, miten vältät pahimmat karikot.

Aiheeseen liittyvät uutiset