27.8.2020 klo 14:38
Uutinen

Aaltojen harjalla – Top Installation

Forssalaisveljekset Mikko ja Marko Ranta tiesivät heti mille alalle lähtisivät. Vuonna 1999 telakkateollisuus oli kasvava ala ja työ oli erilaista kuin maarakennuksilla.

Top Installation Oy on ainutlaatuinen konsepti, jonka päätoimialana on risteilijöiden sisustustyöt. Veljekset Mikko ja Marko Ranta ovat työskennelleet Top Installationissa koko yrityksen historian ajan ja siirtyivät omistajiksi vuonna 2005.

Luovuutta ja viihtyvyyttä käsityönä

Kun laivan runko saadaan valmiiksi, Top Installation aloittaa urakkansa. Yrityksen osaamista ovat sisustus- ja viimeistelytyöt. Työkohteita ovat muassa matkustajien ja miehistön hytit, yleiset tilat ja hyttien kokoonpanot.

– Työhön ei juurikaan kuulu hitsaaminen kuten moni luulee, naurahtaa Top Installation Oy:n toimitusjohtaja Mikko Ranta.

Suomalaisuus pysyy maailman merillä

Top Installationilla ei ole sinänsä kansainvälistymispyrkimyksiä. Yrityksellä on Suomessa kolme merkittävää yhteistyökumppania, joiden kanssa työskentelyä he arvostavat suuresti. Yrittäjäveljeksille on tärkeää, että yritys pysyy kotimaassa, vaikka jonkin verran ulkomaillakin töitä on tehty.

Yritys on paiskinut edelliset kaksi vuotta töitä laivanrakentaja Meyerin kanssa ja kalenteri on mukavasti täynnä seuraavalle kahdelle vuodelle. Hyttejä valmistuu keskimäärin vuodessa noin 1000 kappaletta.

Muutoksen aaltoja

Yrittäjät ovat huomanneet koronan puraisevan myös omalla alalla. Epidemian alkaessa kaikki ulkomailta saapunut työvoima palasi takaisin kotimaahansa ja laivojen luovutusaikatauluja muokattiin.

– Koronan taloudellinen vaikutus tällä alalla näkyy vasta noin vuoden tai kahden kuluttua. Ala on todella aaltoileva normaaliolosuhteissakin. Tällä hetkellä mennään lujaa kaasu pohjassa ja kiire on erittäin kova. Ohjeistuksia noudattaen olemme uudelleen sijoittaneet työmaalla ihmisiä, jotta heillä olisi mahdollisimman paljon tilaa ja turvallista työskennellä, kertoo Mikko Ranta.

Järjestössä on voimaa

Top Installation pääsääntöisesti työskentelee Turun telakalla mutta toimisto on Jokioisilla, koska Mikko Ranta on halunnut yrityksen säilyvän juurillaan Kanta-Hämeessä.

– Halusimme liittyä yrittäjäjärjestöön, jotta olisi enemmän paikallista yhteistä tekemistä sekä verkostoituisi paremmin. Ei tarvitse pelätä nyt eikä tulevaisuudessa, että jäisi asioiden kanssa yksin, vaan apua löytyy tarvittaessa. Suosittelisin Yrittäjäjärjestöä koska yhteisössä on enemmän voimaa. Suomi pyörii pienyrittäjien varassa, joten kaikkien pitäisi painostaa ja opastaa päättäjiä yrittäjäystävällisempään suuntaan.

Teksti: Katri Ahonen

Kuva, Top Installtion Oy: Matkalla palaveriin – turvavälein – Mikko Ranta, työnjohtaja Kai Levola ja Marko Ranta.

Muita kiinnostavia aiheita