30.6.2020 klo 18:59
Uutinen

Aluehallintovirastolta uudet ohjeet tapahtumille – Blockfestin järjestäjä toivoo, että yleisö vastaa itse käytöksestään

Blockfestin järjestäjä uskoo, että festivaali toteutetaan elokuussa lähes viime vuoden tapaan.

Aluehallintovirastolta odotetaan uutta ohjeistusta elokuun yleisötilaisuuksiin 1. heinäkuuta. Ohjeistus ratkaisee monen tapahtuman kohtalon.

Tällä hetkellä voimassa olevien määräysten mukaan yli 50 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty heinäkuussa. Tapahtumia, joiden osallistujamäärä on 51-500, voidaan järjestää, jos osallistujien turvallisuus voidaan varmistaa erityisjärjestelyin. Myös yli 500 hengen tapahtumat ovat mahdollisia, jos yleisölle on tarjolla erilliset katsomo-osat.

Suositun Blockfestin järjestäjä Kalle Kallonen on odottanut AVIn ohjeistusta herkeämättä.

– Tahtotila on tehdä festivaali, mutta odottelemme vielä. Kun saamme ohjeet, selviää, onko mahdollista tehdä festivaalia sillä tasolla mitä haluamme. Nyt näyttää suhteellisen hyvältä sen suhteen.

Blockfest keräsi Tampereen festivaalialueelle viime vuonna noin 25 000 kävijää. Kallosen mukaan järjestäjillä on mahdollisuus hieman pienentää tapahtumaa tänä vuonna lähinnä niin, että alueen koko pysyy ennallaan mutta sisään otetaan vähemmän asiakkaita.

– Tavoitteena on tehdä tapahtuma mahdollisimman hyvin. On mahdollista, että tapahtumaa ei tarvitse pienentää lainkaan.

Kallosen mukaan AVIn ohjeistus tulee viime tipassa.

– Meillä tilanne ei ole niin akuutti kun monella pienemmällä järjestäjällä. Olemme tottuneet järjestämään tapahtumia ja Blockfestin lipunmyynti lähti hyvin liikkeelle keväällä. Taloudellista painetta ei ole, koska tapahtuma on ollut suosittu joka vuosi. Jos lipunmyynti ei olisi lähtenyt hyvin myyntiin, tilanne olisi täysin eri. Jos nyt pitäisi alkaa myymään lippuja seitsemän viikon päästä toteutettavaan isoon festivaaliin, kukaan ei uskaltaisi tehdä sitä. Tappiot voivat olla sellaisia, ettei niistä enää nousta. Ei ole todellakaan mikään itsestäänselvyys myydä festivaalia loppuun.

”Emme voi holhota ihmisiä”

Artistien suhteen Kallosen ei ole tarvinnut tehdä muutoksia Blockfestiin. Kaikki päätähdet ovat edelleen tulossa.

– Hekin odottavat tarkempaa ohjeistusta, mihin saa lentää ja missä saa keikkailla. Meillä on edelleen julkaisematta osa artisteista. Emme ole halunneet julkaista ennen kuin saamme AVIn ohjeistuksen.

Kallosen mukaan huonoin tilanne festivaalin kannalta olisi se, että vastuu kävijöiden käyttäytymisestä sysättäisiin festivaalijärjestäjille.

– Järjestäjän tehtävänä on järjestää hyvät puitteet, joissa otetaan huomioon esimerkiksi hygienia. Me emme kuitenkaan voi holhota ihmisiä. Jos joku haluaa halata tai olla lähellä, emme voi sille mitään. Sellainen valvonta on mahdoton toteuttaa.

Kuva: Kalle Kallosen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi