30.11.2020 klo 13:26
Uutinen

Aluejärjestön toimisto: Ekokompassilla suunta kohti parempaa ympäristövastuuta

Pirkanmaan Yrittäjien strategiassa ympäristövastuullisuus on kirjattu muotoon ”Lisäämme jäsentemme ympäristötietoutta ja -osaamista”. Yhtenä aloitteena strategian toteutumiseksi aluejärjestön toimistolla käynnistettiin prosessi, jossa yhdessä asiantuntijoiden kanssa Pirkanmaan Yrittäjille rakennetaan Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä.

Ensimmäisessä vaiheessa täytettiin ympäristöasioiden alkukartoituslomake, jota käytetään pohjana järjestön toiminnan merkittävien ympäristövaikutusten tunnistamisessa sekä tavoitteiden ja toimenpiteiden suunnittelussa Ekokompassi-asiantuntijan avulla.

– Uskon, että ympäristövastuun voi nykyään kääntää liiketoiminnan erottautumistekijäksi, ja sitä viestiä haluamme viedä myös jäsenistömme suuntaan. Meille Ekokompassi-merkin rakentaminen on erinomainen keino lisätä omaa ympäristötietouttamme, ja testata käytännössä, mitä ympäristöohjelman laatiminen edellyttää organisaatiolta. Monesti ympäristömyötäinen näkyy positiivisesti myös lompakossa, Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkinen sanoo.

Pirkanmaan Yrittäjien Ekokompassin rakentaminen on käynnistynyt hyvin. Seuraavien kuukausien aikana ympäristöohjelmaa työstetään niin toimiston kesken kuin yhdessä asiantuntijan kanssa.

– Työ on ollut jo tähän asti todella avartavaa. Myös toimistoympäristössä voidaan tehdä paljon muutakin kuin huolehtia kierrättämisestä ja vaihtaa esimerkiksi kertakäyttöastiat posliineihin. Noin puolen vuoden kuluttua ympäristöohjelman valmistumisesta osallistumme auditointiin, jolla tarkistetaan täyttyvätkö Ekokompassin 10 kriteeriä toiminnassamme, toimiston ympäristövastaavaksi nimetty Tanja Seppälä kertoo.

Mikä on ekokompassi?

Ekokompassi on ympäristöjärjestelmä ja sertifikaatti, joka sopii yrityksille toimialasta riippumatta, mutta myös esimerkiksi järjestöille ja yleisötapahtumille. Ekokompassi räätälöidään aina yritykseen kokoon ja toimialaan sopivaksi. Työtä ei tarvitse tehdä yksin, vaan ympäristöohjelmaa rakennetaan yhdessä yritykselle tai järjestölle nimetyn asiantuntijan kanssa.

– Erityisesti haluaisin korostaa sitä, että Ekokompassia lähdetään aina rakentamaan yrityksen omista lähtökohdista. Esimerkiksi aluejärjestön toimistolla emme keskity ainoastaan toimistotyön ympäristövaikutuksiin, vaan merkittävä osa kaltaisemme toimijan ympäristöjärjestelmää on ympäristötietouden jakaminen jäsenistöllemme viestinnällisin keinoin, Mäkinen muistuttaa.

Tutustu Ekokompassiin >