Andrei Koivumäki kertoo asuntomarkkinoiden tilanteesta
– Mekin olimme siinä tilanteessa, että joko lähdemme kasvamaan tai sitten supistamme toimintaa, Andrei Koivumäki sanoo. Kuva: Tiko Lasola

Andrei Koivumäki kertoo syyt yrityksensä rohkealle peliliikkeelle – ”Kaikki ihmettelevät, kukaan ei tee mitään”

Koivumäki ennustaa, että asuntojen hintojen palautuminen ennätystasolle vie viitisen vuotta.

Asuntomyyjä Andrei Koivumäen perustama Neliöt Liikkuu LKV kertoi tänään keskiviikkona yhdistävänsä liiketoimintansa Rive LKV:n kanssa. Liiketoimintasiirron seurauksena Neliöt Liikkuu Oy:stä tulee yksi pääkaupunkiseudun suurimmista välitysliikkeistä .

Kiinteistönvälitysalalla on eletty poikkeuksellisen haastavia aikoja. Asuntokauppa on sakannut pahoin.

– Olemme tilanteessa, jossa kukaan alalla ei oikein tee mitään. Kaikki ihmettelevät, yrityksiä menee nurin ja moni on m aksuongelmissa. Jotkut välitystoimistot supistavat ja keventävät rakennettaan. Mekin olimme siinä tilanteessa, että joko lähdemme kasvamaan tai sitten supistamme toimintaa.

Haastavasta viime vuodesta huolimatta Neliöt Liikkuu LKV ylsi Koivumäen mukaan historiansa parhaaseen kannattavuuteen. Myös osinkoja nostettiin avokätisesti.

– Loppupeleissä hyvä vuosi, vaikka liikevaihto tipahti, hän summaa.

“Olemme tilanteessa, jossa kukaan alalla ei oikein tee mitään.”

Andrei Koivumäki

Laajentuminen Tampereelle

Koivumäki kertoo miettineensä erilaisia yritysjärjestelyjä Rive LKV:n kanssa jo pari vuotta sitten.

– Tunsin Kalle Salmen ja Rive LKV:n entuudestaan. Pari-kolme vuotta sitten neuvottelimme erilaisista ratkaisuista. Sitten eräänä viime syksyn iltana soitin Kallelle. Kävimme lounaalla ja aika nopeasti löysimme kokonaiskuvan. Päätimme, että siirrämme koko Rive LKV:n liiketoiminnan Neliöt Liikkuu LKV:n alle.

Koivumäen mukaan kyseessä ei ole yrityskauppa vaan liiketoiminnan siirto, jossa rahaa ei liiku. Rive LKV:n omistajat saavat vastineeksi tietyn osuuden Neliön Liikkuu LKV:sta.

– Rivellä on riveissään paljon kokeneita, pitkän linjan ammattilaisia. Suuri osa heidän välittäjistään on ollut alalla yli 15 vuotta. Vain yksittäisiä välittäjiä on lopettanut työnsä. Se kertoo siitä., että vaikeassakin markkinassa pystytään operoimaan. Tämän takia en nähnyt muita vaihtoehtoisia yrityksiä, joiden kanssa liiketoimintasiirto olisi voitu toteuttaa.

“Loppupeleissä hyvä vuosi, vaikka liikevaihto tipahti.”

Andrei Koivumäki

Koivumäen mukaan tavoitteena on kasvattaa toimintaa uusiin kaupunkeihin, ensimmäisenä Tampereelle. Liiketoiminnan siirto mahdollistaa liikevaihdon tuplaamisen.

– Nyt mitataan aidosti tekijät ja yrittäjät huonossa markkinassa. Ennakoin, että markkina muuttuu tämän vuoden puolella. Silloin olemme toivottavasti voittavassa tiimissä.

Peliliikkeen myötä Rive LKV:n perustaja Kalle Salmi siirtyy Neliöt Liikkuu LKV:n hallitukseen, jonka puheenjohtajana Koivumäki jatkaa.

”Hintakuoppa on nähty”

Vallitseva markkinatilanne on saanut Koivumäen ”pallottelemaan” entistä tarkemmin myytävien kohteiden oikeita hintoja.

– Asunnot menevät kaupaksi silloin, kun ne osataan hinnoitella oikein. Tässäkin markkinatilanteessa pitää kertoa avoimesti, jos en usko, että saan asiakkaan toivoman hinnan asunnosta. Sen vuoksi olemme välttyneet monilta virhearvioinneilta.

Koivumäki ei usko asuntojen hintojen nopeaan palautumiseen pääkaupunkiseudulla.

Koivumäki herätti keskustelua kommentoituaan Yrittajat.fin haastattelussa asuntojen pakkomyyntejä. Nyt hän uskoo, että kauppamäärät tulevat nousemaan, mutta hintakehitys voi laahata pitkäänkin.

– En usko, että hintataso nousee vielä tänä tai ensi vuonnakaan. Hintakuoppa on nähty ja nyt lähdetään ylös, mutta tosi hitaasti, 0–2 prosentin vuosivauhtia.

Hän uskoo, että 2–3 vuoden takaisiin huippuhintoihin on mahdollista päästä pääkaupunkiseudulla noin viidessä vuodessa.

– Ellei sitten tapahdu jotain mullistavaa. Joka tapauksessa nyt palataan hiljalleen oikeaan hintatasoon. Pienemmissä kaupungeissa hinnat eivät välttämättä ole edes tippuneet. Pääkaupunkiseudulla kohonnut korkotaso vaikuttaa aivan eri tavalla. Ihmiset eivät halua ottaa tai pysty ottamaan riittävän isoja lainoja.

“En usko, että hintataso nousee vielä tänä tai ensi vuonnakaan.”

Andrei Koivumäki

Riskialtista remontointia

Koivumäki osti viime syksynä useampia asuntoja, jotka hän remontoi ja myi eteenpäin. Tällaista toimintaa hän pitää kannattavana, jos on valmis sietämään riskiä.

– Olen ostanut huonokuntoisia asuntoja, joihin on tehty täydelliset saneeraukset. Jos laittaa sellaiseen 50 00 euroa omaa rahaa, 3–4 kuukaudessa pitää tulla takaisin 50 000 euroa ja lisäksi 30 000 euroa katetta.

Moni sijoittaja on Koivumäen mukaan poistunut markkinalta, koska kantti, varallisuus tai riskinottokyky ei kestä. Riskiä lisää se, että ennen asunnon myyntiä on maksettava remontista tulevat laskut ja vedettävä remontti onnistuneesti maaliin.

– Riskinä on, että asunnosta ei jää kuin laskuja neljän kuukauden jälkeen, jos asuntojen hinnat ovat sinä aikana laskeneet edelleen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen