Grilliyrittäjä Annikki Kalemaa teki rikosilmoituksen
Grilliyrittäjä Annikki Kalemaa yrittää edelleen löytää ostajaa yritykselleen. Kuva: Pauli Reinikainen

Annikin rakastettu grillikioski on nyt suljettu – Outo ”ostaja” hävitti ruuat ja vältteli kauppakirjan tekemistä: ”Olin hätää kärsimässä”

Kurikkalainen Annikki Kalemaa luuli jo saavansa grillikioskinsa myytyä, mutta toisin kävi.

Kerroimme viime vuoden marraskuussa Kurikassa grillikioskiyrittäjänä toimineesta Annikki Kalemaasta, joka yritti löytää ostajaa yritykselleen. Kalemaa, 78, oli huolissaan omasta jaksamisestaan. 

Nyt paikallisten asukkaiden rakastaman grillin luukut ovat sulkeutuneet Kalemaan osalta pysyvästi.

Ostajaa yritykselle ei ole löytynyt, tai ainakaan toivottua sellaista. Syksyllä Kalemaa sai yhteydenoton, jonka seurauksena alkoi epämiellyttävien tapahtumien ketju.

Kalemaan grilli oli ollut myytävänä nettihuutokauppapalvelussa.

– Joku oli tarjonnut grillistä 500 euroa. Pian sen jälkeen sain soiton mieheltä, joka sanoi, että älä nyt ainakaan sillä hinnalla myy. Hän sanoi, että tulee ostamaan grillin.

Mies saapui paikan päälle ja vaikutti innostuneelta.

– Hän laittoi kaiken uusiksi. Hävitti sämpylät ja makkarat ja kertoi vievänsä ruuat kanoilleen.

Kului joitakin päiviä, kunnes Kalemaa ehdotti miehelle käyntiä tilitoimistossaan, jotta kauppakirjat saadaan tehtyä.

– Muistan tilitoimiston yrittäjän kertoneen, ettei hän haluaisi olla miehen kanssa missään tekemisissä.

Kalemaa ilmoitti miehelle, että hänelle riittää kauppasummaksi velkojen osuus. Velkoja oli Kalemaalla ja toisella grillin osakkaalla.

Kauppakirjaa ei koskaan saatu valmiiksi.

– Aina kun kerroin, että pitäisi tehdä kauppakirja, mies vaihtoi puheenaihetta. Olin hätää kärsimässä, koska miehellä oli jo siinä vaiheessa avain grillin tiloihin. Hän vetosi aina johonkin syyhyn.

”Hän laittoi kaiken uusiksi. Hävitti sämpylät ja makkarat ja kertoi vievänsä ruuat kanoilleen.”

Annikki Kalemaa, yrittäjä

Mies jätti laskut

Kalemaan lakimies otti asian käsittelyyn. Eräänä päivänä hän ajoi grillin pihaan, pyysi mieheltä avaimet ja pyysi laittamaan grillin kiinni. Sen jälkeen mies soitteli Kalemaalle useaan otteeseen. 

– Erikoisinta oli, että hänellä ei ollut minkäänlaisia henkilöllisyyspapereita, ei edes passia. Hän sanoi, että nimen ja syntymäajan näkee hygieniapassista. Mutta eihän se ole mikään henkilöllisyystodistus.

Miehen pakettiauto oli ruotsin rekisterissä. Kalemaan mukaan mies kehui, kuinka hänellä on Ruotsissa grillejä ja kioskeja.

Mies ”pyöritti” grilliä luvatta viikon.

– Hän tilasi grilliin 1 600 euron arvosta koneita, jotka minä jouduin lopulta maksamaan, koska hän tilasi ne minun nimelläni. Hän tilasi myös muita tuotteita, joiden laskuista ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Kalemaa kysyi apua tutulta poliisilta, joka kehotti tekemään rikosilmoituksen.

– Hän ei ollut missään vaiheessa halukas maksamaan kauppasummaa. Lopulta hän kertoi, ettei ole edes meinannut ostaa grilliä.

Kalemaan mukaan mies kehui, kuinka hänellä on Ruotsissa grillejä ja kioskeja.

Grilli tulee uniin

Nyt grillin lukot on vaihdettu, eikä Kalemaalla ole aikomusta palata luukun taakse.

– Nyt maksan laskuja, jotka mies aiheutti. Pankin kanssa olen keskustellut. että saan asiat järjestykseen. Onneksi tontista ei tarvitse maksaa vuokraa, kun liiketoimintaa ei ole. Sähkölasku, vakuutusmaksu ja vartiointimaksu on silti maksettava.

Kalemaa aikoo laittaa yrityksen uudelleen myyntiin vuodenvaihteen jälkeen. Haasteena on taloustilanne, joka on karkottanut potentiaaliset ostajat.

Asiakkaat ovat olleet pahoillaan grillin tilanteesta.

– Surkutellaan, ettei ostajaa ole löytynyt. Omasta puolestani täytyy sanoa, että viime ajat grillin kanssa olivat sellaisia, etten millään jaksanut sitä hoitaa. Mutta sitähän ei luukulla saa näyttää, kun pitää palvella asiakkaita. Tilanne olisi ollut toinen, jos olisin löytänyt jonkun jakamaan vastuuta.

Grillin tapahtumat ovat tulleet viime aikoina Kalemaan uniin. Niissä on näkynyt myös toivoa.

– Unissani olen nähnyt, että avaan grillin uudestaan. Kun herään, tajuan, ettei se ole mahdollista.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen