28.5.2020 klo 11:03
Uutinen

Apteekkari joutui koronakaranteeniin, lähialueiden kollegat riensivät apuun: ”Lähetin viestin otsikolla hätähuuto Seinäjoelta”

Lähialueiden apteekkarien apu yllätti karanteeniin joutuneen Raija Mattisen. Kollegiaalisuuden ansiosta apteekki on pystynyt palvelemaan asiakkaitaan lähes normaalisti.

Raija Mattinen vastaa kotoaan koronakaranteenista. Hänen vetämänsä Seinäjoen Keskus-Apteekki olisi joutunut supistamaan reippaasti aukioloaikojaan, elleivät lähialueiden apteekkarit olisi rientäneet apuun.

Palataan ajassa viime viikkoon. Tuolloin yhdellä Mattisen apteekin työntekijöistä todettiin koronavirustartunta. Sen seurauksena apteekin lähes kaikki työntekijät määrättiin kotikaranteeniin.

– Pari työntekijäämme oli siihen aikaan lomalla, joten he ovat saaneet jatkaa työtehtävissään apteekissa, Mattinen selvittää.

Mattinen on mukana kollegoidensa kanssa viestiringissä, jossa keskustellaan alan akuuteista asioista ja tavataan toisia apteekkareita normaalioloissa noin kerran kuukaudessa.

– Karanteenikäskyn tultua ajattelin, että laitan sähköpostia tälle porukalle. Otsikkona oli ”hätähuuto Seinäjoelta”.

Lääkehuollon varmistaminen etusijalla

Avunpyyntöön tartuttiin välittömästi. Lapuan Lakeusapteekin apteekkari ilmoitti antavansa yhden farmaseutin apuun kahdeksi viikoksi, vaikka kesälomat aiheuttivat järjestelyjä.

– Törnävän Apteekki antoi lainaksi farmaseutin ja teknisen apulaisen. Lisäksi sain kolmesta apteekista apteekkarit avuksi. Alkuviikosta apteekissa oli töissä Isojoen apteekin apteekkari Jouni Malin. Eilen ja tänään apteekissani on häärinyt Vähänkyrön apteekin Tuomo Lahti.

Loppuviikosta on tulossa vielä Kauhavalla toimiva apteekkari Iiris Vuorela. Myös Virroilta on tarjouduttu auttamaan.

– Tällainen kollegiaalisuus on valtavaa, vaikka tavallaan olemme toistemme kilpailijoita lähialueella. Jokaiselle apteekkarille on kuitenkin tärkeää se, että asiakkaiden lääkehuolto varmistetaan. Henkistä tukea on tullut muiltakin alueen kollegoilta, Mattinen kertoo.

Avun ansiosta apteekki on pystytty pitämään avoinna normaalisti tulevaa sunnuntaita lukuun ottamatta. Silloin apteekki on poikkeuksellisesti kiinni.

Apteekkien kevät on ollut kiireinen. Alun hamstrauksen jälkeen tilanne on kuitenkin rauhoittunut.

– Hamstraus on tasaantunut osin myyntirajoitusten tultua voimaan. Samalla fyysiset asioinnit ovat vähentyneet. Riskiryhmäläiset hoitavat asioita puhelimitse ja meillä on ollut myös ilmainen kotiinkuljetus riskiryhmille. Verkkoapteekin tilaukset ovat lisääntyneet, Mattinen kertoo.

Ensi viikolla osa karanteenissa olevasta henkilökunnasta pääsee takaisin töihin.

Kuva: Jouni Malin

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi