19.4.2024 klo 12:26
Uutinen

Arvojen merkitys mikroyrittäjän työkaluna – Jukka Saksi valmentaa Nurmijärven Vauhtifarmilla

”Menikö raha arvojen edelle?” -kysymykseen et halua yrittäjänä törmätä.  Aito arvopohja rakentaa luottamusta niin sidosryhmien kuin asiakkaidenkin keskuudessa ja auttaa välttämään negatiiviset seuraukset.

Nurmijärven Yrittäjät järjestää kesäkuun alussa tapahtuman, jossa keskitytään yritysten arvoihin ja niiden viestintään. Illan sparraajana toimii KTT Jukka Saksi, joka on mukaansatempaava viestintään ja organisaatioiden arvoympäristöihin erikoistunut tekoälyvalmentaja.

Jukka Saksi, miksi arvot ovat yrittäjälle tärkeitä?

– Ajattelisin, että arvojen miettiminen ja määrittäminen auttaa ensiksi yrittäjää itseään. Onpa yrittäjällä työntekijöitä tai ei, joutuu hän tekemään vaikeita arvovalintoja yhä hektisemmässä ja epävarmemmassa maailmassa.

– Kun arvot ovat aitoja, ne antavat selkänojaa vaikeisiin päätöksiin, Saksi sanoo.

Paitsi yrittäjää itseään, arvot kiinnostavat entistä enemmän myös asiakkaita, henkilöstöä ja sidosryhmiä.

– Yhteiskunta on muuttunut arvokriittiseksi.

Esimerkkinä arvokriittisyydestä Saksi mainitsee tapauksen, jossa Finlayson veti tuotteensa pois Kärkkäinen-tavarataloista. Saksi arvelee, että Finlaysonille Kärkkäinen-boikotista oli taloudellista haittaa, koska Kärkkäinen on suuri jälleenmyyjä. Finlayson sai osansa myös arvostelusta, kun jotkut väittivät boikottia mainostempuksi. Konkreettiset teot vastasivat kuitenkin Finlaysonin ääneen sanottuja arvoja.

Kun arvot ovat aidosti osa yrityksen toimintaa, ne houkuttelevat asiakkaita, jotka jakavat samat periaatteet.

– Asiakkaalla voi olla arvoja, joita hän pyrkii toteuttamaan. Jos heidän arvonsa toteutuvat meidän kautta helpommin, vaikuttaa se ostopäätökseen, Saksi sanoo.

Miten päästä alkuun arvojen määrittämisessä?

Saksi kehottaa yrittäjiä miettimään, mitä arvot todella merkitsevät heille itselleen ja heidän liiketoiminnalleen.

– Mieti, mitkä asiat ovat tosi tärkeitä, mitä haluat ja mitä et halua tehdä. Mitkä asiat menevät rahan edelle?

– Kannattaa olla rehellinen ja kertoa, millä tavalla oikeasti toimii, Saksi sanoo.

Saksi kertoo sparranneensa paljon esimerkiksi kauppiaita, jotka tyypillisesti työllistävät paljon nuoria. Hän kertoo, että nuoret haastavat mahdollisia työnantajiaan työhaastatteluissa kysymällä, miten tietyt arvot näkyvät heidän firmoissaan.

– Jos työnantaja ei osaa vastata kysymykseen, nuori tulkitsee, etteivät ne ole työnantajalle tärkeitä, ja päätyy siihen, ettei halua tänne töihin, Saksi kuvaa.

Kun yrityksen arvot ovat kirkkaat ja johdonmukaiset, ne suojaavat yritystä ja sen mainetta pitkällä tähtäimellä.

– Selkeät arvot ovat riskienhallintaa, Saksi sanoo.

Tulevaisuuden työkalut esillä Nurmijärvellä

Tilaisuudessa perehdytään myös siihen, kuinka tekoäly voi tukea arvojen selkeyttämisessä ja viestinnässä.

– Tekoälyä voi jokainen käyttää omien arvojensa kiteyttämiseen ja sparrailuun. Kerron koulutuksessa lisää, miten sitä voi käyttää erityisesti arvoviestinnässä, Saksi sanoo.

Nurmijärven Vauhtifarmilla tarjotaan paitsi asiantuntevaa sparrausta myös tilaisuus verkostoitua muiden alueen yrittäjien kanssa. Osallistujat voivat odottaa iltaa, joka inspiroi heitä viemään omaa yritystään ja sen arvoja rohkeasti eteenpäin.

Tilaisuuteen on rajoitettu osallistujamäärä, joten varmista paikkasi ajoissa. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

3.6. Työkaluja muuttuvaan johtamisympäristöön >>