26.4.2021 klo 18:29
Uutinen

Atte Pohjanmaa lähti mukaan it-bisnekseen jo lukioikäisenä

Tuumasta toimeen kuvaa hyvin kahden nuoren lukiolaispojan ajatusmaailmaa, kun unelmista haluttiin tehdä totta. Nyt Atte Pohjanmaan ja Max Kalhaman perustama it-yritys jatkaa kasvuaan, kansainvälistyy ja haluaa toimia esimerkkinä ja suunnannäyttäjänä it-alalla. Ja samalla he näyttävät esimerkkiä muille yrittäjyydestä haaveileville nuorille.

Espoolaisten Atte Pohjanmaan, 22, ja Max Kalhaman, 21, vuonna 2017 perustama ohjelmistoyritys Vertics Oy:n menestystarina hakee vertaistaan. Loppuvuodesta 2020 yrityksen liikevaihto kipusi 1,3 miljoonaan euroon ja kuluvana vuonna hätyytellään jo kahden miljoonan rajaa. Yritys onkin singahtanut vauhdilla katu-uskottavaksi it-yritykseksi.

Vertics vastaa verkkopalveluiden ja mobiilisovellusten suunnittelusta, koodaamisesta, testaamisesta ja julkaisusta. Yritys tekee yhteistyötä monien toimialojen kanssa aina ilmailualasta rakennusbisnekseen ja startap-yrityksistä pörssiyhtiöihin.

Menestystarinan juuret juontavat Espoon Otaniemessä sijaitsevaan Startup Saunaan, jossa nuoret alkoivat käymään jo 16-vuotiaina. Parin vuoden ajan he kävivät kuuntelemassa pitchauksia, ideoimassa, saivat uutta oppia ja pääsivät verkostoitumaan. Ajatus startap-yrityksen perustamisesta alkoi kirkastumaan ja pojat päättivät pistää firman pystyyn vielä lukiossa ollessaan.

– Myimme aluksi Maxin kanssa kahdestaan omaa osaamistamme. Kun asiakas- ja myyntitapaamiset alkoivat lisääntymään, palkkasimme lisää henkilökuntaa, Atte Pohjanmaa kertoo.

Nyt Verticsillä työskentelee jo 40 työntekijää. Työntekijöiden määrä on ollut kasvussa kaiken aikaa.

– Olen helvetin ylpeä siitä, että meitä on näin iso porukka kasassa. Alkuvaiheessa stressasi, kun kaikki oli omalla vastuulla. Hyvät tyypit, sokea uskominen omaan juttuun ja kova tekeminen ovat ne tärkeimmät syyt, miksi olemme nyt tässä, Pohjanmaa jatkaa.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kokeilevaa yrittäjyyttä

Itseään Pohjanmaa kuvailee impulsiiviseksi ja dynaamiseksi yrittäjäksi. Hän on myös aina ollut it-ihminen ja jo lapsuudenkodissa asuessaan tehnyt erilaisia koodiprojekteja.

– Lähden nopeasti uusiin juttuihin mukaan ja tykkään testailla uusia asioita. Tärkeää on tekemisen palo, mutta on hyvä tehdä myös virheitä, koska niiden kautta oppii ja pystyy kehittämään itseänsä.

Pohjanmaa vaikuttaa myös Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien hallituksessa. Hänellä on alkanut hallituksessa jo neljäs toimikausi.

– Itselläni on ikäni puolesta vähän erilainen käsitys nuoresta yrittäjyydestä. Haluankin tuoda hallituksessa esiin parikymppisen nuoren yrittäjän perspektiiviä ja tukea nuoria heidän valitsemallaan urapolullaan. Kaikki ei ainoastaan riipu koulutuksesta, vaan tärkeintä on, että omalle uralle löytyy riittävästi potkua ja jaksamista.

Ei myyntiä ilman kasvua

Korona ei puraissut Verticsiä pahasti. Vaikka projekteja oli jäissä ja myynti oli tahmeaa, viime tilikausi päättyi kuitenkin plussalle.

– Alku oli hankalaa ja haimme varmuuden vuoksi rahoitusinstrumentteja muun muassa Finnveralta, mutta nyt asiat näyttävät mallikkaalta.

Pohjanmaa muistuttaa, että ilman myyntiä ei tapahdu kasvua. Hän kuvailee it-alaa referenssibisnekseksi eli hyvin tehty työ ja myönteinen asiakastarina toimivat mainoksena tuleville toimeksiannoille.

Tämän päivän ohjelmistoalaa Pohjanmaa luonnehtii erittäin kilpailluksi: firmat kilpailevat niin työntekijöistä kuin asiakkaista.

– Moni ostaa meiltä myös erityisen tarinamme takia. Tällä hetkellä suuntamme on kohti isompia hankkeita. Haluamme mukaan myös kansainvälisille markkinoille ja koeponnistamme ensimmäisenä Viroon.

Tulevaisuudessa Vertics haluaa edelleen kehittää palvelunsa laatua. Sen visio painottuu myös tietynlaisten ajatusmallien muuttamiseen it-hankkeiden osalta.

– It-hankkeita pidetään monesti vaikeina, kalliina ja todella työläinä. Haluamme kääntää ajatuksen it-hankkeista siihen suuntaan, että palveluita olisi kustannustehokkaampi ostaa ja olla samalla mukana kehittämässä uusia tapoja tehdä ohjelmistokehitysprojekteja. On tärkeää, että yritys saa ostamansa palvelun myötä lisäarvoa itselleen, eikä koe sitä vain välttämättömäksi pakoksi.

Fakta

Kuka: Atte Pohjanmaa, 22
Mitä: Toimitusjohtaja
Perhe: Puoliso ja kissa
Harrastukset: Autoilu ja CS-ammuntapeli, mukana myös Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien verkoston HYNY:n hallituksessa
Mitä seuraavaksi: Aikoo keskittyä yrityksen kasvuun ja kansainvälistymiseen

Yritys: Vertics Oy on espoolainen ohjelmistokehitysalan yritys
Liikevaihto: 1,28 miljoonaa euroa (12/2020)
Tulos: + 20 000 euroa (12/2020)
Henkilöstö: n. 40
Perustettu: 2017

Juttu on alun perin julkaistu Företagare-lehden numerossa 1/2021. Pääset lukemaan jutun ruotsiksi täältä.

Teksti: Ari Minadis
Kuvat: Jaana Tihtonen