4.3.2022 klo 10:57
Uutinen

Auttamishalua alueen yrittäjillä

Ukrainan kriisin myötä yrittäjät ja kaikki suomalaiset ovat nyt yhtenäisempiä ja päättäväisempiä kuin pitkään aikaan. Huoli maailman tilanteesta ja tulevaisuudesta on myös huomattu yrittäjäjärjestössä. Ukrainan kriisi synkistää tilannetta, joka on valmiiksi vaikea koronapandemian jäljiltä.

  • Olemme saaneet lukuisia yhteydenottoja yrittäjiltä, jotka ovat ilmaisseet huolensa ukrainalaisten vuoksi. Lisäksi on tullut kyselyjä talouteen, yritystoimintaan ja työvoiman saatavuuteen liittyviin asioihin, kertoo Keski-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Mervi Järkkälä.

Vaikka oma liiketoiminta ei Venäjään liittyisikään, tulee tämä sota seuraamuksineen vaikuttamaan lähes jokaisen elämään jollain tavalla. Keski-Pohjanmaan Yrittäjien ”Torstait on toivoa täynnä” jäsenpalvelun kautta, yrittäjät voivat saada apua ja tukea omaan jaksamiseen.  

  • On selvää että tämä kriisi vaikuttaa yrityksiin, mutta myös ihmisiin niiden takana, toteaa Järkkälä.

Suomen Yrittäjät avasi maaliskuun alussa Kaikki Ukrainasta yrittäjälle -sivuston. Sivusto tarjoaa yrittäjälle olennaista ja ajantasaista tietoa Ukrainan sodasta ja sen vaikutuksista – niin suorista kuin välillisistä vaikutuksista. Jatkuvasti päivitettyjen sivujen lisäksi, järjestetään erilaisia maksuttomia webinaareja. Lisäksi Suomen Yrittäjät on lahjoittanut Suomen Punaisen Ristin hätäapukeräykseen 20 000 euroa sodan uhrien auttamiseksi.

Auttamishalu on suuri suomalaisilla ja erilaisia varain- ja tuotekeräyksiä on järjestetty ympäri maan. Kalajokinen Kala-Kalle ja Chef Kalle –säilykkeiden valmistaja Vähäsarja Oy ja pietarsaarelainen grilliherkkujen tuottaja Ab Korv-Görans Kebab Oy ovat lähettäneet yhteistyössä lavallisen säilykkeitä Ukrainaan. 

  • Yrityksessämme on seurattu huolestuneena Ukrainan tilannetta, ja oltu järkyttyneitä siitä, kuinka länsimainen sivistysyhteiskunta on vaakalaudalla. Ukrainassa tarvitaan apua ja ruokaa nyt, ja halusimme toimia, kertoo Vähäsarja Oy:n toimitusjohtaja Raimo Vähäsarja. 

Yhteistyöyritysten yhteinen ruoka-apu toimitetaan suoraan tavallisille ukrainalaisille jo toistakymmentä vuotta ruoka- ja kriisiapua toteuttaneen Uloskutsutut Ry -yhdistyksen kautta. Yhdistyksen asiantuntemuksella voidaan varmistaa reitti ja jakelu suoraan Ukrainaan. Lisää säilykkeitä on lähdössä lähipäivinä. Myös muita tuotteita kuten ensiapuvälineistä, kengistä ja vaipoista on tarvetta. Jos yritys lähtee antamaan humanitääristä apua, kannattaa ensiksi varmistaa viranomaisten laatimista listauksista, mitä tuotteita tarvitaan ja onko siihen valmiita jakelukanavia. Tällainen hätätilanne on myös otollinen kohde epärehellisille toimijoille.

  • Täytyy varmistaa etukäteen että yhteistyökumppanit, reitti, kuljetus ja viranomaisvaatimukset on hoidettu asianmukaisesti, muistuttaa Järkkälä.  

Lisätietoja:

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät, Mervi Järkkälä p. 0500 561 145 mervi.jarkkala@yrittajat.fi