18.5.2022 klo 16:30
Uutinen

Barometri: Kunnat hoitavat parhaiten infran – hankintapolitiikka heikointa

Suomen kunnat suoriutuvat parhaiten infrastruktuurin hoitamisesta ja heikoiten hankintapolitiikasta, kertoo tuore Kuntabarometri. Kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyys on yrittäjille elinkeinopolitiikassa ylivoimaisesti tärkeintä.

IROResearchin toteuttama Yrittäjien kuntabarometri tehtiin 1.2.–4.4. välisenä aikana. Siihen vastasi 9 564 yrittäjää eri puolilta Suomea.

– Yrittäjät arvostavat kotikuntiaan ja kantavat laajasti sekä huolta että vastuuta kuntien elinvoimasta. Monelle yrittäjälle kunta on myös läheinen kumppani. Molemmat tarvitsevat toisiaan menestyäkseen. Yritysten menestyminen mahdollistaa kunnille terveen talouden, kohtuullisen verotuksen ja kuntalaisille tarjottavat palvelut. Haluamme vahvasti panostaa kuntien ja yrittäjäjärjestön yhteistyöhön, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.

–  Erityisen kriittisesti kuntien on arvioitava omaa yhtiötoimintaansa, joka pahimmillaan pienentää verotuloja ja estää kunnan alueella toimivien yritysten kehittymistä ja kasvua, Salminen jatkaa.

Tärkeintä yrittäjille olisi se, että kunnan päätökset tehtäisiin yrityslähtöisesti.

– Parhaimmillaan kunnan päätöksillä voidaan poistaa yrittäjyyden esteitä eikä luoda niitä sekä edistää investointeja ja houkutella uusia yrityksiä kuntaan. Jos yritykset eivät pärjää, kunnasta lähtee palveluita, työpaikkoja ja verotuloja, Suomen Yrittäjien kunta- ja elinkeinoasioiden päällikkö Tanja Matikainen sanoo.

”Lupien sujuvuus tärkeää”

Yrittäjien mielestä parhaiten kunnat hoitavat infrastruktuurin kuten kulkuväylät, vesijohdot, tietoliikenneverkot ja toiseksi parhaiten yrityspalvelut. Kolmanneksi parhaalla tolalla on elinkeinopolitiikan asema kunnassa. Järjestys oli sama myös kaksi vuotta sitten.

Yrityspalveluista kärkeen nousivat aloittavan yrityksen palvelut, sujuvat lupapalvelut sekä rahoitus- ja investointineuvonta. Sen sijaan kansainvälistymis- ja mentorointipalveluita yrittäjät eivät näytä kunnilta juuri kaipaavan.

Aloittavan yrittäjän palvelut koettiin tärkeimmäksi palveluksi myös kaksi vuotta sitten.

– Kokeneet yrittäjät ymmärtävän aloittavan yrittäjän palvelujen tärkeyden. Siksi kuntien tulee siihen panostaa. Lisäksi lupien sujuvuus on tärkeää, koska odottaminen maksaa. Rahoitus- ja investointineuvonta on yritysneuvonnan kovinta ydintä yrityksille ja peruspalvelua yrittäjälle, Matikainen jatkaa.

– Kaavoituksen hitaus on merkittävä este yritysten ja koko kaupunkiseutujen kasvulle erityisesti suurissa kaupungeissa. Nyt pitää nopeasta laajentaa kumppanuuskaavoitusta. Siinä julkinen sektori keskittyy kaavoitushankkeiden johtamiseen ja ripeään lupakäsittelyyn. Yksityinen sektori voi auttaa varsinaisessa kaavojen tekemisessä, johtaja Harri Jaskari Suomen Yrittäjistä lisää.

”Kunta keksittävä uudelleen”

Kuntien tehtäväkenttä mullistuu, kun raskaat sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät hyvinvointialueille vuonna 2023. Kunnat puolestaan ottavat vastuun työllisyyspalveluista vuonna 2024. Yrittäjien luottamus kuntiin työllisyydenhoidossa ei ole vielä kuitenkaan korkealla, sillä 42 prosenttia yrityksistä arvioi, että kunnat kykenevät hoitamaan työllisyyttä kohtalaisesti.

–  Kunnilla on nyt näytön paikka. Yrittäjäjärjestön on varmistettava, että tämä uusi mahdollisuus käytetään fiksusti ja kunnat ymmärtävät oman taloudellisen liikkumatilansa ja käyttävät hyväksi uuden roolinsa sekä mahdollisuutensa elinvoiman, yrittäjyyden ja työllisyyden edistäjinä, sanoo Jaskari.

– Mikä on yrityspolitiikan merkitys osana uutta elinvoimakuntaa verrattuna vaikkapa työllisyyspalveluihin tai koulutukseen? Mitä tehdään sille kunnan hallinnolle, joka on rakennettu tuplamäärälle henkilöstöä? Kuntien käyttötaloudesta yli puolet siirtyy hyvinvointialueille. Kunta on nyt keksittävä uudelleen, Jaskari sanoo.

Tutustu kuntakohtaisiin tuloksiin

Lähes 10 000 yrittäjien vastauksien alueellisiin ja kuntakohtaisiin tuloksiin voi tutustua täällä.

Toimitus
Toimitus