19.10.2020 klo 14:58
Uutinen

Business Finlandilta jatkoaikaa innovaatiolainalle – Näin haet rahoitusta

Tilapäinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiolaina on tarkoitettu Suomessa toimiville, vähintään kuusi henkilöä työllistäville pk-yrityksille.

Business Finland on pidentänyt TKI-lainan (tutkimus-, kehitys- ja innovaatiolaina) hakuaikaa marraskuun loppuun asti. BF:n mukaan TKI-projektien toteutus voi jatkua myös hakuajan päättymisen jälkeen. Rahoituspäätökset tehdään vuoden 2020 loppuun mennessä.

TKI-laina on tarkoitettu osakeyhtiömuotoisille pk- ja midcap-yrityksille, jotka toimivat Suomessa ja työllistävät vähintään kuusi henkilöä. Tavoitteena on parantaa yrityksen toimintaedellytyksiä koronakriisin jälkeen.

Kriteerinä on koronaviruksen negatiivinen vaikutus yrityksen liiketoimintaan. Rahoitusta voivat hakea myös merkittävää liiketoimintaa tekevät säätiöt ja yhdistykset, jos koronavirus on iskenyt niiden talouteen. TKI-lainan hakukriteereissä mainitaan, että hakijan on kyettävä osoittamaan koronakriisin vaikutukset. Lisäksi hakijan on perusteltava, miten yritys yrittää ratkaista koronakriisin haasteet kehittämistoimilla.

TKI-lainan tavoitteena on nopeuttaa yrityksen kehittämistyötä vallitsevassa kriisitilanteessa ja edesauttaa työntekijöiden pitämistä yrityksen palveluksessa.

Kustannustuki vaikuttaa lainan määrään

Liiketoiminnan häiriötilanteeseen myönnettävä laina voi olla vähintään 100 000 euroa. Kotimarkkinoilla toimivien yritysten, säätiöiden ja yhdistysten lainan suuruus voi olla enintään 500 000 euroa ja kansainvälistä kasvua hakevien yritysten, säätiöiden ja yhdistysten projektien rahoituksessa enimmäismäärä arvioidaan tarpeen mukaan. Kotimarkkinoilla toimiva yritys voi saada rahoitusta pääsääntöisesti 70 prosenttia.

Jos yritys on saanut esimerkiksi kustannustukea, tämä otetaan huomioon Business Finlandin myöntämän TKI-lainan suuruudessa eikä näiden yhteenlaskettu summa saa ylittää 800 000 euroa.

BF muistuttaa, että rahoituksen saajan on oltava liiketoiminnaltaan sen kokoinen, että se pystyy toteuttamaan vähintään 150 000 euron laajuisen kehitysprojektin ja pystyy aikanaan maksamaan lainan takaisin liiketoiminnan tuotoista.

Lainaa ei ole tarkoitettu ay- ja ky-muotoisille yrityksille eikä 1-5 henkilöä työllistäville yrityksille.

Kuva: Getty Images

toimitus (at) yrittajat.fi