12.6.2018 klo 14:51
Uutinen

Danske Bank nostaa vuoden 2018 talousennustetta

Suomen talousvuosi 2018 on käynnistynyt niin väkevästi, että Danske Bank nostaa tämän vuoden talouskasvuennustetta. Ensi vuoden ennuste pysyy ennallaan.

Danske Bank nostaa Suomen bruttokansantuotteen kasvuennustetta tuoreessa ennusteessaan. Pankin ekonomistit ennustivat aikaisemmin tälle vuodelle 2,4 prosentin kasvua, mutta ennuste nousee nyt 2,7 prosenttiin.

– Talousvuosi 2018 on käynnistynyt kotimaassa väkevästi. Syksyllä kasvutahti ehti jo hetkellisesti hiipua, mutta talvi on jopa ylittänyt odotukset. Toistaiseksi sekä kotitalouksien että kotimaisten yritysten luottamus on niin korkealla, että voimme hyvällä syyllä odottaa kulutuksen ja investointien nousevan edelleen. Jatkossa tahti silti hidastuu verrattuna alkuvuoteen, perustelee Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist.

Appelqvist huomauttaa, että kaikki talouden keskeiset kysyntäerät ovat kasvussa. Kotimainen kilpailukyky on parantunut ja tilauskirjat pullistelevat, joten viennin koheneminen on odotettavaa.

– Nousu hidastuu kuitenkin nopeasti vajaakäytössä olevien resurssien loppuessa. Ensi vuoden ennuste on säilytetty ennallaan 2,0 prosentissa. Kasvu riittää edelleen luomaan työpaikkoja ja pitämään asuntomarkkinat liikkeessä. Julkinen talouskin hyötyy, ja velka suhteessa bruttokansantuotteeseen laskee alle 60 prosentin jo 2018, Appelqvist sanoo.

Julkisen talouden kestävyyden saavuttamiseksi tullaan silti tarvitsemaan lisätoimia, koska väestörakenne uhkaa kääntää velkasuhteen takaisin kasvuun lähivuosina.

Hämeen Yritysviestintä
toimitus@hameenyrityssanomat.fi