Neljän elinkeinoelämän järjestön yhteisen kannanoton mukaan koronapassin edellytyksiin tulee sisällyttää täysi rokotussarja, sairastettu tauti tai lääkärin lausuntoon perustuva lääketieteellinen syy.
20.1.2022 klo 08:05
Uutinen

Elinkeinoelämän järjestöt: Uudistettu koronapassi tarpeen talouden avaamiseksi

Elinkeinoelämän järjestöt vaativat koronapassin nopeaa uudistamista, jotta palvelut ja talous voidaan avata.

– Nyt jäädytettyä koronapassia on uudistettava pikaisesti niin, että se mahdollistaa palvelujen ja talouden avaamisen kevään aikana, kun korona hellittää. Koronapassin edellytyksiin tulee sisällyttää täysi rokotussarja, sairastettu tauti tai lääkärin lausuntoon perustuva lääketieteellinen syy, Elinkeinoelämän Keskusliitto, Keskuskauppakamari, Perheyritysten liitto ja Suomen Yrittäjät esittävät yhteisessä kannanotossaan.

Järjestöjen mukaan passista poistettaisiin negatiivinen testitulos.

– Uudistettu koronapassi eli niin kutsuttu rokotepassi korostaisi ja kannustaisi rokotteen ottamiseen, mikä on taudin hallintaan paras keino, neljän järjestön yhteistiedotteessa todetaan.

– Koronapassia käytetään laajasti Euroopassa ja siitä on saatu hyviä kokemuksia. Siksi passista ei Suomessa pidä luopua vaan pikemmin kehittää sitä ja käyttää välineenä talouden avaamiseen, järjestöt jatkavat.

Elinkeinoelämän järjestöjen mukaan matkustamisessa testitulos säilyisi edelleen osana koronapassia.

– Tämä tarkoittaisi sitä, että meillä olisi käytössä kansallinen passi, jossa testitulos ei ole mukana sekä matkustuspassi, jossa testitulos on mukana, tiedotteessa todetaan.

Järjestöt korostavat, että passi on uudistettava myös mahdollisia myöhempiä tilanteita varten, vaikka tautiennusteet ovat kevään osalta jo toiveikkaita.

Toimitus
Toimitus