1.2.2019 klo 09:01
Uutinen

Elinvoima lisääntyy kuntien ja yrittäjien yhteistyöllä – seminaarissa jaettiin hyviä käytäntöjä

Pirkanmaan Yrittäjien Elinvoima 2019 -seminaari kokosi 130 kuntapäättäjää ja yrittäjää Ylöjärven koulutuskeskus Valoon. Vuosittain järjestettävän seminaarin tavoitteena on nostaa esiin ajankohtaisia teemoja ja antaa osallistujille uusia näkökulmia kunnan elinvoimaan vaikuttaviin tekijöihin ja ideoita elinvoiman kasvattamiseen.

Seminaarin avaussanoissa Pirkanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Janne Vuorinen totesi, että on koko Pirkanmaan etu, että sen kunnat ovat hyviä kasvu- ja elinympäristöjä sekä kunnan asukkaille että yrityksille kuin myös uusille ideoille.

– Keskeistä elinvoiman kehittämisessä on eri toimijoiden välinen yhteistyö. Kuntien ja yrittäjien yhteistyössä on viimeisen vuoden aikana toteutettu monenlaisia tapahtumia ja tempauksia ja saatu näkyvyyttä isommillakin vesillä. Yhdessä on suunniteltu ja toteutettu monenlaista hyvää oman alueen ja sen asukkaiden parhaaksi. Yhteiset ponnistukset elävöittävät osaltaan koko Pirkanmaata, vahvistavat yhteisöllisyyttä ja houkuttavat myös muualta tulijoita, Vuorinen sanoi.

Kotiläksyä sekä kuntiin että yrittäjille

Puhujiksi seminaariin oli kutsuttu muun muassa Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen ja kuntamarkkinointia avannut Katri Tanni Differo Oy:stä. Kuismanen lähestyi elinvoimaa taloustieteellisestä näkökulmasta.

– Säilyttääkseen elinvoimansa alueen tulee pitää huoli työvoimasta, pääomasta ja teknologiasta, Kuismanen tiivisti oman osuutensa.

Suomen Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin herätti kuulijat suoralla puheellaan esimerkiksi jakamalla tärpit luottamuksen, yrittäjyyden ja elinvoiman sössimiseen. Julkiset hankinnat Grekin nostaa elinvoimatekijöiden keskiöön.

– Elinvoiman kannalta on äärimmäisen tärkeää, että kunta keskittyy palveluiden järjestämiseen eikä kilpaile palveluiden tuottamisesta paikallisten yrittäjien kanssa, Grekin sanoi.

Grekinin mukaan tekemistä riittää molemmilla puolilla.

– Kuntien pitäisi nykyistä paremmin hyödyntää markkinoilla olevaa tietoa siitä, mitä palveluita kunnan alueella on tarjolla. Kilpailutus kannattaa aina. Toisaalta yrityksetkin voisivat nykyistä aktiivisemmin ideoida tuotteita ja palveluita kuntamarkkinoille. Keskusteluyhteys kuntaan kannattaa avata – se hyödyttää varmasti molempia osapuolia, Grekin muistuttaa.

Seminaari huipentui palkintojenjakoon

Seminaarin päätteeksi päästiin tuulettamaan kunnolla, kun lavan valtasivat Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakunta 2019 -kilpailun voittajat. Kirkkaimman mitalin sai tällä kertaa Sastamalan kaupunki. Palkintopuheessa nousi esiin koko maakunnan elinvoimaisuus.

– Olen tehnyt 16 vuotta työtä kolmessa pirkanmaalaisessa kunnassa, joten tiedän, miten kovassa seurassa tätä kilpailua käydään. Voitto tuntuu tietenkin hyvältä, mutta yhtä lailla haluan onnitella kilpakumppaneita – teette erinomaista työtä, Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg hehkutti.

Lue myös: Pirkanmaan yrittäjyys- ja elinvoimakuntapalkinto Sastamalaan – Parkano ylsi kakkoseksi ja Lempäälä oli tiukan kisan kolmas