14.4.2020 klo 20:40
Uutinen

Ensimmäiset yksinyrittäjätuet jo myönnetty – ”Saan rahat tililleni ehkä jo keskiviikkona”

Haminalainen fysioterapeutti Sini Huhtala sai yksinyrittäjätuen nopeasti, mutta monissa kunnissa on haasteita tuen haussa ja jakamisessa.

Ensimmäiset kunnat avasivat haun nettisivuillaan ennen pääsiäistä kiirastorstaina. Ensimmäiset tukipäätökset on jo tehty esimerkiksi Mäntsälässä ja Etelä-Kymenlaaksossa.

Haminalainen liikuntapalveluyrittäjä, fysioterapeutti Sini Huhtala sai myönteisen päätöksen yksinyrittäjätuesta tiistaina. Hän jätti hakemuksen Etelä-Kymenlaakson kehitysyhtiö Cursoriin viime torstaina.

– Tuki on hyvä juttu. Äkkiä se on toki käytetty, mutta aina tuki on kotiinpäin, Sini Huhtala toteaa.

Hän saa rahat tililleen ihan lähipäivinä, ehkä jopa huomenna keskiviikkona. Huhtala kiittää Haminan kaupunkia ja kehitysyhtiö Cursoria.

– Hyvin ovat valmistelleet asian, toiminta on nopeaa, Sini Huhtala kehuu.

2000 euron tuelle on selkeät, arkiset kohteet:

– Toimitilavuokra on iso ja juoksevia kuluja ovat muun muassa ohjelmistolisenssit ja potilastietojärjestelmät, puhelin ja vakuutukset, Sini Huhtala luettelee.

Hänen mukaansa hakemus oli suhteellisen helppo täyttää. Liitteiden kaivamisen kanssa aikaa kului noin kolme varttia.

– No maaliskuun kirjanpitoa minulla ei ollut valmiina liitteeksi. Laitoin ne tositteet mitä minulla oli ja pystyin osoittamaan, että asiakasvirta on tyrehtynyt täysin, Sini Huhtala kertoo.

Hänellä on liikunnanohjauspuolella muutamia etävalmennuksia. Päätoimiala eli fysioterapia on nyt täysin seis niin toimitiloissa kuin kotikäynneillä. Samoin hevoshieronta on loppunut toistaiseksi. Juoksukoulutapahtumiakaan ei nyt ole.

Fysioterapiassakin voisi hyödyntää digitaalisuutta paljon enemmän.

– Harmittaa, että yksinyrittäjänä en voi hakea kehittämistukea ELY-keskuksesta. Minulla olisi ideoita esimerkiksi etätoimintaan. Olen tehnyt opinnäytetyöni ammattikorkeaan etäkuntoutuksesta, Sini Huhtala kertoo.

Mäntsälässä käsiteltiin hakemuksia jo pääsiäisen pyhinä

Tiistaina iltapäivällä klo 16 jälkeen Mäntsälän Yrityskehitys Oy:n toimitusjohtaja Harri Karilla oli käsittelyssä jo 44. tukihakemus.

– Aloitin käsittelyn jo pääsiäisen pyhinä, ettei hakemusten pino ehdi kasvaa liian suureksi. Näillä on nyt kiire, nämä menevät yksinyrittäjien yritysten arjen kuluihin, esimerkiksi puhelinlaskuihin ja vuokraan, Harri Kari toteaa.

Yksinyrittäjätukien hakemuksia on Harri Karin mukaan tullut paljon esimerkiksi parturikampaajilta ja hierojilta.

Hänen lisäkseen kehitysyhtiössä ja Mäntsälän kunnassa tukihakemuksia käsittelee puolenkymmentä henkilöä.

– Ensimmäiset tuet menevät maksuun perjantaina 17. huhtikuuta, toimitusjohtaja Kari kertoo.

Monissa kunnissa isoja haasteita

– Etelä-Kymenlaakso ja siellä toimiva kehitysyhtiö Cursor sekä Mäntsälä ovat erinomaisia esimerkkejä. Nyt on äärimmäisen tärkeää huolehtia, että erot eri kuntien ja alueiden välillä eivät kasva suureksi, vaan koko maassa lähdetään liikkeelle ilman odottelua, sanoo Suomen Yrittäjien toimialapäällikkö Mika Hämeenniemi.

Kaikkialla ei yksinyrittäjätukien kanssa mene yhtä hyvin. Mika Hämeenniemi kertoo, että ensimmäisten päivien aikana on tullut esille erilaisia haasteita hakuun liittyen.

– On kuulunut esimerkkejä, että kunta odottaa ensin kaikki hakemukset sisään, jotta tiedetään hakijoiden ja tarvittavan tuen määrä ja sen jälkeen tehdään vasta päätökset. Yksinyrittäjät eivät yksinkertaisesti enää pysty odottamaan vaan tarvitaan ripeää toimintaa, Hämeenniemi korostaa.

– Kirjanpidon ”todistus” aiheuttaa hankaluutta, harvalla on maaliskuun kirjanpito vielä valmis ja jos tilitoimistosta jokainen lähtee pyytämään todistusta, tulee useamman viikon odotus taas, Mika Hämeenniemi harmittelee.

Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ohjeistuksen mukaan yksinyrittäjätuki on 2000 euroa per yrittäjä, mikäli ehdot täyttyvät. Joissakin kunnissa on ollut suunnitelma jakaa vähemmän oman harkintansa mukaan eli jotakin yhden ja 2000 euron väliltä yrittäjää kohden.

– Tämä ei ole TEM:n ohjeistuksen mukaista, vaan tukisumma on se 2000 euroa, Hämeenniemi painottaa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi