Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Matti Tukiainen odottaa edelleen Teboil-oikeudenkäyntiä
Venäläisomisteinen Teboil vaatii yrittäjältä yli miljoonan euron korvauksia. Kuva: Getty Images
23.5.2024 klo 13:51
Uutinen

Entisen Teboil-yrittäjän piina jatkuu – Arki on muuttunut masentavaksi selviytymistaisteluksi: ”Kun katsoo eteenpäin, näkyy vain mustaa”

Teboil-asemansa ST1-ketjuun vaihtanut Matti Tukiainen odottaa epätietoisena oikeudenkäyntiä.

– Löysässä hirressä roikutaan edelleen.

Leppävirtalainen yrittäjä Matti Tukiainen siirsi runsas vuosi sitten Teboil-huoltamonsa ST1-ketjuun. Oy Teboil Ab ei tästä pitänyt vaan tulkitsi Tukiaisen toimenpiteet sopimusrikkomukseksi. Venäläisomisteinen Teboil vaatii yrittäjältä yli miljoonan euron korvauksia.

Uutisoimme Tukiaisen tilanteesta viime vuoden huhtikuussa. Sen jälkeen tilanne ei ole juurikaan muuttunut.

– Odotan edelleen tietoa siitä, koska oikeuskäsittely alkaa. Teboilista ei ole kuulunut kerta kaikkiaan mitään. Sielläkin varmaan odotetaan käräjiä.

Tilanne ei ole Tukiaisen kannalta helppo, sillä stressi on läsnä päivittäin. Hän ei ole uskaltanut investoida huoltoasemaansa.

– Puolivaloilla mennään. Jouduin ajamaan Husqvarnan pienkonekaupan alas, koska en uskalla ottaa kymmenillä tuhansilla euroilla tarvikkeita myyntiin. Tilanne on suoraan sanottuna tosi paska.

Tukiaisen mukaan Teboililla ei ole minkäänlaista neuvotteluhalua. Yrittäjän henkiset paineet alkavat kasaantua.

– Kaikki yrittäjät varmaan ymmärtävät, miten raskasta se on kun koko ajan on painolasti harteilla tulevasta oikeuskäsittelystä. Se tekee kaiken toimimisen todella haastavaksi. Jos joku laite rikkoutuu, on kova kynnys hankkia uusi. Äskettäin rengaskoneemme hajosi, mutta sen tilalle ei hankita uutta vaan vuokraamme koneen. Yritän suunnata kaikki voimavarat velkojen maksamiseen.

Tilanne ei ole Tukiaisen kannalta helppo, sillä stressi on läsnä päivittäin. Hän ei ole uskaltanut investoida huoltoasemaansa.

Lounasmäärät pomppasivat

Tukiaisella on lakimies, joka on jo tässä vaiheessa tullut kalliiksi, vaikka oikeuskäsittely ei ole edes alkanut.

– Hintalappu on jo nyt viisinumeroinen, eikä se ala ykkösellä. Kielsin lakimiestä vastaamasta Teboilin turhanpäiväisiin sähköposteihin, koska jokaisesta vastauksesta tulee kallis lasku. 

Pientä lohtua on tuonut piristynyt kysyntä. Se näkyy etenkin Tukiaisen aseman lounasravintolassa, jonka asiakasmäärät ovat lähteneet nousuun. Kun Teboil-boikotti oli pahimmillaan, lounaalla kävi van parisenkymmentä ihmistä päivässä. ST1-ketjun alle vaihtamisen jälkeen ihmiset ovat palanneet.

– Lounasmäärät ovat kolminkertaistuneet Teboilin ajoista. Nyt myymme keskiarvoisesti 80 lounasta päivässä, parhaimpina päivinä toista sataa. Se todistaa, että teimme oikean ratkaisun. Leppävirralla Teboil-boikotti oli todella rajua.

Toisin on esimerkiksi Kuopiossa, joka on Tukiaisen kotikaupunki. Siellä ihmiset näyttävät yrittäjän mukaan unohtaneen tyystin, kuka Teboilin omistaa.

– Ihmiset näyttävät tankkaavan ahkerasti Teboilin huoltoasemilla. Teboil-asemien polttoainehinnat ovat halvempia. Heillä ei ole enää muuta myyntivalttia. Nähtävästi ihmisille hinta ratkaisee.

Pientä lohtua on tuonut piristynyt kysyntä. Se näkyy etenkin Tukiaisen aseman lounasravintolassa.

”Mitään hyvää ei odotettavissa”

Nykyinen ST1-yrittäjä myöntää, että mielenkiinto huoltoaseman pyörittämiseen on tällä hetkellä vähissä.

– Se on nollassa. Yleensä yrittäjä katsoo eteenpäin ja pyrkii kehittämään liiketoimintaa. Nyt kun katson eteenpäin, siellä ei näy kun mustaa. Mitään hyvää ei ole odotettavissa. Mielellään jättäisin kaiken taakse ja keskittyisin yritykseni pelastamiseen. Se on kuitenkin vaikeaa.

Taloudellista turvaa tuo Tukiaisen kuljetusyritys, joka on saanut ison urakan Ruotsista.

– Jos nyt vaan tästä Suomen taantumasta selvitään, niin kuljetustoimintaa on tarkoitus jatkaa. Ruotsin Bolidenissa meillä on töitä ainakin kolmeksi vuodeksi. Toivon, että siinä on hyvä tukijalka huonon ajan yli.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen