17.2.2023 klo 10:13
Uutinen

Epävarmuus painaa pk-yritysten suhdanneodotuksia

Viime vuoden poikkeuksellinen tilanne heijastui suoraan pk-yritysten näkymiin lähiajan suhdannekehityksestä. Kevään pk-yritysbarometrissa yritysten suhdanneodotuksia ja investointiaikeita kuvaavat saldoluvut jatkoivat edelleen laskuaan jo valmiiksi negatiivisista lukemista. Puolet pk-yrityksistä arvio suhdanteiden kuitenkin pysyvän samana. 

Muualla Suomessa Pk-yritysten kasvuhalukkuus on laskussa

Pk-yritykset arvioivat vähentävänsä investointejaan merkittävästi lähiaikoina. Kaikilla päätoimialoilla teollisuutta lukuun ottamatta on enemmän investointejaan vähentäviä yrityksiä kuin niitä, joissa investoinnit lisääntyvät. Trendinomainen lasku on edelleen nähtävissä maan tuloksissa.

Etelä-Savo tekee tässä positiivisen poikkeuksen, meillä näkyy pieni nousu pk-yritysten kasvuhakuisuudessa ja kaikki positiivinen yritysten kasvuinnon suhteen, on uutisoitavan arvoista, toteaa aluejohtaja Loukiainen. Te-Palveluiden, työnantaja- ja yrityspalveluiden palvelujohtaja Kari Joutsalainen kommentoi kasvuhakuisuutta ja kansainvälistymistä: ”Positiivisena huomiona voi Etelä-Savon barometrituloksia tarkastellessa todeta yritysten halun kasvuun ja kansainvälistymiseen. Osaavan työvoiman tarpeen kohdalla yritysten halun oman henkilöstön osaamiseen kehittämiseen ja uuden henkilöstön palkkaamiseen muun muassa hyväksi koettua rekrykoulutusta hyödyntäen”.

Pankinjohtaja Mikko Antikainen Op Suur-Savosta toteaa: ”Talouden kasvaneesta epävarmuudesta huolimatta yritysten luottokysyntä säilyi koko viime vuoden suhteellisen hyvällä tasolla. Kohonnut korkotaso sai kuitenkin asiakkaat harkitsemaan investointejaan aiempaa tarkemmin. Yritysten maksuvalmius säilyi keskimäärin hyvällä tasolla, eikä esimerkiksi maksuohjelman muutoksissa, kuten luottojen lyhennysvapaissa, tapahtunut merkittävää muutosta vuoden aikana.”

Kustannusten odotetaan jatkavan nousuaan 

”Tuotantokustannusten nousuodotukset pysyvät voimakkaina. Erityisesti raaka-aineiden ja muiden välituotteiden hintojen odotetaan nousevan ripeästi. Yritysten omien tuotteiden ja palveluiden hinnoitteluvara on kääntynyt laskuun viime syksystä eikä se kykene kompensoimaan välituotteiden hintojen nousua”, kertoo ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä.

Odotukset kannattavuudesta ovat heikentyneet voimakkaasti ja kannattavuusodotusten saldoluku laski entisestään syksyn jo valmiiksi negatiiviselta tasolta.  

Huolestuttavaa on, että syksystä pienempi määrä pk-yrityksistä odottaa liikevaihdon kasvavan seuraavan vuoden aikana ja lähes yhtä moni odottaa sen kutistuvan. Nyt liikevaihdon kasvua odottaa 30 prosenttia yrityksistä.  

Pk-yritykset laajasti mukana energiansäästössä 

Sähkön hinnan nousu on vaikuttanut pk-yritysten toimintaympäristöön usealla tavalla. Vaikutukset ulottuvat laajemmalle kuin pelkästään energiaintensiivisillä aloilla toimiviin yrityksiin. 

Sähkön hinta on heikentänyt kannattavuutta kolmella neljästä yrityksestä. Joka viides pk-yritys on vähentänyt investointejaan tai investointiaikeitaan. Kannattavuus on heikentynyt erityisesti teollisuuden alan yrityksissä. 

Etelä-Savossa 45 % vastanneista yrityksistä on ottanut käyttöön aktiivisia sähkön säästämistoimenpiteitä. Yleisimmät toimenpiteet ovat huonelämpötilojen säätäminen, valaistuksen vähentäminen sekä uuden energialähteen käyttöönotto.

Epävarmuus on vähentänyt ulkoisen rahoituksen käyttöä 

Pk-yritysten heikko suhdannekuva sekä alhainen ja edelleen laskeva pk-yritysten investointihalukkuus ennakoivat Finnveran rahoituksen kysyntään laskua. 

Rahoituksen kokonaiskysynnässä ei tapahtunut edellisestä mittauksesta muutosta, mutta rahan käyttötarkoitus kääntyi investoinnin rahoittamisesta suhdanteista tai kireästä taloustilanteesta johtuvien käyttöpääomatarpeiden rahoittamiseen.

Rahoituksen yleisessä saatavuudessa ilmenee myös monin paikoin haasteita. Rahoituksen haasteet näkyvät erityisesti kireinä vakuuksien ja oman pääoman vaatimuksina. Erityisen haastavana rahoituksen saatavuuden kokevat voimakkaasti kasvuhakuiset yritykset, joista 57 % kertoo rahoituksen saamisen edellyttäneen Finnveran takausta, kertoo Finnveran aluejohtaja Mikko Vänttinen. 

Pk-yritysbarometrin julkistavat kaksi kertaa vuodessa Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö. Vastausaika oli joulukuun 2022 puolivälistä tammikuun 2023 puoliväliin. 

Tutustu kevään 2023 pk-yritysbarometriin  

Lisätietoja: 

Petri Malinen, ekonomisti, Suomen Yrittäjät, 050 434 5952, petri.malinen@yrittajat.fi 
Kari Joutsalainen, palvelujohtaja, työnantaja- ja yrityspalvelut palvelualue, TE-palvelut Etelä-Savo, p. 0295 044 054
Mikko Vänttinen, aluejohtaja, Itä-Suomi, puh. 029 460 2721
Heidi Loukiainen, aluejohtaja, Etelä-Savon Yrittäjät, 050 552 9930
Mikko Antikainen, pankinjohtaja, OP Suur-Savo mikko.antikainen@op.fi