Kuvassa vasemmalta oikealle: Susanna Jokiperä, Ira Hammermann, Mari Kalttonen, Ritva-Liisa Luomaranta
3.5.2022 klo 08:57
Uutinen

Espoon apupisteet ukrainalaisille – kaikkien apua kaivataan!

Espoo on päässyt vihdoin vauhtiin ja ukrainalaisten pakolaisten apuun kipeästi tarvittavat toimipisteet ovat aukeamassa. Asialla on suuri joukko yksityisiä henkilöitä, mutta myös monia järjestöjä. Yritysten tukea ja apua kaivataan myös.

Matinkylään (Kala-Matti 3) aukeaa torstaina 5.5. ensimmäinen piste Kaivon tarjoamiin tiloihin. Tilasta on tarkoitus tehdä ukrainalaisten olohuone, jonne voi kasaantua vaikka ompeluseuran merkeissä. Tilassa voi valmistaa ruokaa, siellä on kahvitarjoilua sekä täsmätuotteita tarvikeapuna jaettavaksi. Lista tässä pisteessä jaettavista kuiva- ja hygieniatuotteista on selkeä ja löytyy myös Ukraina Apu Espoon Facebook-ryhmästä sekä KAIVO kohtaamispaikan Facebook-sivuilta.

Apua ukrainalaisille Espoon piste aukeaa 5.5. Matinkylässä Kaivon tarjoamiin tiloihin.

Seuraavaksi on avautumassa isompi avustuspiste Suomenojalle. Sinne voidaan kerätä lahjoitettavaksi myös täsmävaatteita ja tavaroita.

Kaiken tämän toiminnan ytimenä on espoolaisten yksilöiden auttamisen halu ja tarve tehdä jotain konkreettista. Vapaaehtoisia on järjestäytynyt avustusvuoroihin ja yksittäiset ihmiset tuovat autolla tarvikeapua tai tilaavat toimituksen suoraan avustuspisteeseen. Tällä kuviolla pärjätään hetkellisesti.

Ruoka- ja hygieniatarvikkeissa on vaan se monelle tuttu juttu, että ne loppuvat aina jossain vaiheessa, kun niitä on tarpeeksi käytetty. Tämän jälkeen tarve on jälleen täysin sama ja avun kerääminen sekä jakelu pitää aloittaa uudelleen ja taas uudelleen.

Hyllyjen täyttöä ukrainalaisten apupisteellä Matinkylässä.

Hollyannan Mari haastaa yrittäjät mukaan auttamaan

Itse olen yksinyrittäjä Hollyanna. Piharakennuksessa oleva sisustuspuotini viettää tänä vuonna 20 vuotisjuhlavuottaan. Koko ajan toiminta on perustunut uskollisiin asiakkaisiin. Nämä samat asiakkaat ja nykyisin myös ystävät, auttavat myös ukrainalaisille tarvittavan avun keräämisessä ja tiedon levittämisessä.

Vuorokaudessa sain omilta kontakteiltani kerättyä hyvän kauppabudjetin, jolla sopivasti penniä venyttäen saimme hankittua autollisen tarvikkeita avustuspisteeseen. Ei tarvinnut kuin uskaltaa vihjata ja ihmiset olivat mukana!

Autollinen tarvikkeita lähdössä ukrainalaisten avustuspisteeseen Matinkylään.

Hetkellisesti minulla oli suuri ristiriita oman yrittämiseni ja sotatilanteen välillä. Myynhän piristystä ja iloa tuottavia kauniita tuotteita ja samalla kaupungissamme olevilla ihmisillä on nälkä. Tiedän, etten ole yksin ristiriitani kanssa. Varsinkin luovien alojen yrittäjillä on ollut vaikeutta löytää motivaatiota omaan tekemiseensä.

Muutaman tunnin viikossa avustustyötä tekemällä ja tietoa jakamalla, löysin hyvän tasapainon näiden kahden todellisuuden välillä ja koen toimivani arvojeni mukaisesti.

yrittäjä Mari Kalttonen

Tähän mennessä Espoossa asuvat apua tarvitsevat ukrainalaiset ovat käyneet Kirkkonummen avustuspisteessä, josta he ovat saaneet hakea tarvikkeita kerran viikossa. On mielestäni ollut noloa, että kotikaupungillani on kestänyt näin kauan aktivoitumiseen. Nyt asialla on hieno joukko, jolla on paljon virtaa.

Vapaaehtoiset valmistelevat apua ukrainalaisille Espoon pistettä.

Virran jatkuvuuteen kaivataan kuitenkin myös meitä yrittäjiä, jotka olemme tottuneet organisoimaan ja hoitamaan osuutemme tyylillä! Jokainen pienikin liikahdus toiminnan kantavuuden suuntaan on elintärkeä ja yhdessä olemme niin paljon enemmän kuin kukaan arvaakaan. Voitaisiinko se myös asiakaskunnallemme tätä kautta osoittaa?

KATSO LISÄTIETOJA lahjoitettavista tarvikkeista sekä aukioloajoista TÄÄLTÄ >


Sopivasti haastaen,

Mari Kalttonen
Hollyanna
Hanikka 8, 02360 Espoo
050-5634884

Hollyanna on Espoon Yrittäjien jäsenyritys.