Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.5.2024 klo 09:12
Uutinen

Etelä-Savon kunnat tekevät edelleen hyvää työtä yrityspalveluiden kehittämisessä – Suomen Yrittäjien Kuntabarometri 2024

Kunnat suoriutuvat parhaiten yrityspalveluiden järjestämisessä ja heikoiten hankintojen toteuttamisessa, kertoo Suomen Yrittäjien tiistaina julkistettu Yrittäjien kuntabarometri. Kuntabarometrin julkistuksen yhteydessä palkittiin myös parhaat kunnat eri kokoluokissa. Tällä kertaa voittajiksi nousivat Vieremä, Lieto ja Seinäjoki.

Suomen Yrittäjien tuoreimman kuntabarometrin tulokset 2024 osoittavat, että useat Etelä-Savon kunnat ovat onnistuneet kehittämään yrityspalveluitaan ja parantamaan yrittäjien tukemista. Koko maan tasolla tutkimukseen vastasi lähes 10 000 yrittäjää eri toimialoita, ja Etelä-Savon alueen tulokset olivat kokonaisuudessa hieman paremmat kuin edellisellä kerralla kaksi vuotta sitten.

Suomen Yrittäjien Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa kokoontuu tänään yli 1000 kunta- ja maakuntapäättäjää sekä yrittäjää. Etelä-Savosta mukana oli lähes 60 henkilöä.

Kuntabarometrin mukaan Pieksämäki, Mikkeli, Rantasalmi ja Mäntyharju ovat kunnat, joissa on havaittavissa merkittävimpiä parannuksia verrattuna vuoden 2022 tuloksiin. Pieksämäki ja Mikkeli, alueen suuremmat kaupungit, ovat erityisesti nostaneet profiiliaan yrittäjäystävällisinä keskuksina. Niiden tarjoamat esimerkilliset palvelut tukevat paikallista yritystoimintaa ja elinkeinopolitiikkaa, mikä kertoo siitä, että yrittäjyyttä ja yrittäjiä arvostetaan. Tämä on kunnan tulevaisuuden ja elinvoiman ylläpitämisen kannalta hyvin järkevää, summaa Etelä-Savon Yrittäjien aluejohtaja Heidi Loukiainen.

Aloittavan yrittäjän palvelut tärkeimpiä 

Yrittäjien mielestä parhaiten kunnat hoitavat yrityspalvelut, koulutuksen ja osaamisen sekä infrastruktuurin (esim. kulkuväylät, vesijohdot, tietoliikenneverkot). Vuonna 2022 infrastruktuuri oli ykkönen, toisena yrityspalvelut ja kolmantena elinkeinopolitiikan asema kunnassa.  

Yrityspalveluista kysyttiin tarkemmin, mitkä palvelut yrittäjät kokevat tärkeimmiksi. Kärkeen nousivat aloittavan yrityksen palvelut, rahoitus- ja investointineuvonta ja verkostoituminen. Sen sijaan kansainvälistymis- ja mentorointipalveluita yrittäjät eivät näytä kunnilta juuri kaipaavan. 

Aloittavan yrittäjän palvelut on koettu tärkeimmäksi palveluksi myös edellisinä vuosina. 

– Kokeneet yrittäjät ymmärtävät aloittavan yrittäjän palvelujen tärkeyden. Siksi kuntien tulee siihen panostaa. Rahoitus- ja investointineuvonta on yritysneuvonnan kovinta ydintä yrityksille ja peruspalvelua yrittäjälle. On hieno huomata, että kunnat ovat huomanneet yrityspalveluiden merkityksen, Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan johtaja Harri Jaskari sanoo. 

Etelä-Savon Yrittäjät arvostavat kunkin kunnan pyrkimyksiä tukea yrittäjyyttä ja parantaa elinvoimaa. Kunnat ovat keskeisessä asemassa alueellisen elinkeinopolitiikan muovaajina ja niiden rooli paikallisten yritysten arjessa on korvaamaton.

Tutkimustulokset ja kunnittaiset arviot ovat saatavilla Suomen Yrittäjien verkkosivuilla osoitteessa yrittajat.fi/kuntabarometri.

Taloustutkimus kysyi Suomen Yrittäjien toimeksiannosta yrittäjiltä mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Kysely tehtiin 1.2.–8.4.2024, ja siihen vastasi 9 627 yrittäjää eri puolilta Suomea. Yrittäjien kuntabarometri julkaistaan joka toinen vuosi

Lisätietoja: Suomen Yrittäjät, johtaja Harri Jaskari, harri.jaskari@yrittajat.fi, 050 512 2874 Etelä-Savon Yrittäjät, aluejohtaja Heidi Loukiainen, heidi.loukiainen@yrittajat.fi, 050 552 9930