27.9.2018 klo 17:03
Uutinen

Etlan tutkimus: Maahanmuuttajat työllistyvät yrittäjinä, mutta toiminta on usein pientä

Maahanmuuttajataustaisten yrittäjien määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina Suomessa. He työllistävät itsensä yrittäjinä samaan tapaan kuin kantasuomalaiset. Näin kertoo Etlan 13.9. julkaisema tutkimus, jossa selvitettiin millaiselta maahanmuuttajien yrittäjyys näyttää Suomessa nykypäivänä.

Etlan tutkija Paolo Fornaron Immigrant Entrepreneurship in Finland -raportissa todetaan, että vuosien 2006–2014 välisenä aikana ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden määrä kasvoi lähes 90 prosenttia Suomessa. Samaan aikaan ulkomaalaistaustaisten yrittäjien määrä nousi 92 prosenttia.

Raportin mukaan maahanmuuttajat eivät eroa itsensä työllistämisessä juurikaan kantaväestön kanssa. Työllistämisessä on kuitenkin eroja eri kansalaisuuksien välillä, 38 % turkkilaisista työllistää itsensä useimmiten yrittäjinä muihin verrattuna.

– Kiintoisaa olisi tietääkin, missä määrin maahanmuuttajia ”työnnetään” yrittäjiksi siitä syystä, että töitä on muutoin vaikea löytää. Toisaalta on myös olemassa selvästi vetoakin yrittäjyyteen, eli itsensä työllistäminen yrittäjänä on joissakin kulttuureissa hyvin arvostettua, tutkija Fornaro kertoo Etlan tiedotteessa.

Maahanmuuttajien vaikeudet työllistyä työmarkkinoilla lisäävät heidän yrittäjyyttään raportin mukaan.

– Se antaa lisäviitettä siitä, että yrittäjäksi ryhdytään jossain määrin väkisin. Kun työmarkkinat eivät muutoin työllistä, jää jäljelle yrittäjyys, Fornaro sanoo Etlan tiedotteessa.

Tulotasoissa eroja, suurin osa maahanmuuttajien yrityksistä Uudellamaalla

Etlan tutkimuksessa tarkasteltiin lisäksi maahanmuuttajataustaisten yrittäjien ja kantasuomalaisten yrittäjien tulotasoja. Tutkimuksessa selvisi, että maahanmuuttajataustaisten yrittäjien tulotaso eroaa kantasuomalaista yrittäjistä. Erot johtuvat lähinnä toimialakohtaisista eroista ja siitä, että maahanmuuttajien yritykset ovat usein nuoria, vähemmän tuottavia pieniä yrityksiä.

Isoin osa maahanmuuttajien yrityksistä keskittyy Uudenmaan alueelle, missä myös ulkomaalaisten osuus väestöstä on suurin. Suomessa ja muualla Euroopassa suurin osa maahanmuuttajien yrityksistä toimii palvelualalla ja yleisintä on oman ravintolan perustaminen.

Lähde: Etla