2.4.2020 klo 18:30
Uutinen

Finnvera alensi koronatakausten kuluja huomattavasti – Pk-takauksen toimitusmaksu putosi kymmenesosaan

Finnvera alentaa koronan vuoksi antamiensa takausten hinnoittelua takautuvasti maaliskuun alusta lähtien. Esimerkiksi 100 000 euron lainan pk-takauksen toimitusmaksu putoaa 800 eurosta 80 euroon.

Aloittavien yritysten alkutakauksen, yli kolme vuotta toimineiden yritysten pk-takausten ja Finnvera-takauksen fast trackin vuosittaiset takausprovisiot alenevat ja ovat enintään 1,75 %. Aiemmin esimerkiksi pk-takauksen marginaali on vaihdellut yrityksen luottoluokituksen mukaan välillä 0,95–3 prosenttia.

Alkutakauksen ja pk-takauksen toimitusmaksu alenee ja on jatkossa 0,1 % takauksen määrästä. Muutos koskee 1.3.2020 lähtien myönnettyjä edellä mainittuja takauksia, ja se tullaan huomioimaan yrityksen laskutuksessa automaattisesti. Yrittäjän ei tarvitse ottaa yhteyttä Finnveraan.

Lisäksi Finnvera tulee hyvittämään takautuvasti maksujen erotuksen niille asiakkaille, jotka ovat jo maksaneet korkeampaa takausprovisiota tai toimitusmaksua.

”Yrittäjien huoli on kuultu”

Finnveran myöntämien lainatakausten palvelumaksut ovat herättäneet ihmetystä osassa yrittäjiä, jotka hakevat nyt kaikin keinoin apua koronakriisin vaurioittamaan liiketoimintaan. Finnveran takausprovisio on voinut nousta yli tuhanteen euroon.

– Yrittäjien huoli on kuultu, ja meidän on nyt mahdollista toteuttaa hinnanmuutokset. Valtio on luvannut korottaa Finnveralle maksettavaa luotto- ja takaustappiokorvausta. Vaikka eduskunta ei ole vielä päätöstä siunannut, luotamme siihen ja olemme päättäneet etupainotteisesti alentaa takaustemme hintoja, sanoo Finnveran liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

– Finnveran pitää edelleen kattaa oma osuutensa luottotappioista. Haluamme kuitenkin tulla yrittäjiä vastaan vaikeassa tilanteessa, ja siksi teimme päätöksen hinnoittelumuutoksesta nyt, Heinilä kertoo.

– Hintamuutos koskee kaikkia maaliskuun alusta lähtien myönnettyjä alkutakauksia, pk-takauksia ja Finnvera-takauksen fast track -menettelyjä. Hyvitämme erotuksen asiakkaillemme ilman eri vaatimusta, mutta toivomme ymmärrystä palautusten käsittelyviiveelle, sillä hakemuksia on tullut viime viikkoina ennätysmäärä ja käsittelemme samalla uusia takaus- ja muutoshakemuksia, Heinilä toteaa.

Näin alkutakauksen ja pk-takauksen hinnoittelu muuttuu

Alkutakauksessa Finnveran takausosuus pankin myöntämään lainaan on enintään 80 %. Pk-takauksessa takausosuus on aina 80 % ja lisäksi pk-takauksessa Finnvera ei vaadi yritykseltä vakuutta.

Alkutakauksen vuotuinen takausprovisio on kaikille 1,75 % ja kertaluonteinen toimitusmaksu 0,1 % takauksen määrästä. Pk-takauksen hinnoittelu on porrastettu yrityksen Rating Alfa -riskiluokituksen mukaan ja on enintään 1,75 %.

Pk-takaus on koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen myötä nyt myös Rating Alfa -luokassa B olevien yritysten saatavilla. Toimitusmaksu on 0,1 % takauksen määrästä. Aiemmin se oli kymmenkertainen eli yksi prosentti.

Esimerkki 100 000 euron lainan takauksen kuluista

Rating Alfa -luokassa B, A, A+ tai AA olevalle yritykselle myönnettävä pk-takaus pankin myöntämälle 100 000 euron lainalle maksaa ensimmäisenä vuonna 1,75 % x 80 000 euroa (Finnveran takauksen osuus lainamäärästä) + myöntämisen yhteydessä veloitettava kertaluotoinen toimitusmaksu on 80 euroa (0,1 % takauksen määrästä).

Finnvera perii takausprovision kolmen kuukauden välein laina-ajan loppuun asti. Maksu alenee lainamäärän pienentyessä.

Lisäksi tulevat pankin kulut lainalle ja mahdolliset vakuusvaatimukset. Niihin Finnvera ei voi vaikuttaa. Finnvera ei vaadi pk-takaukselle vakuutta yritykseltä.

Finnvera-takauksen fast track jopa miljoonalainalle

Koronatilanteen aiheuttamiin käyttöpääomatarpeisiin voi käyttää myös Finnvera-takausta. Siinä on otettu käyttöön niin sanottu fast track -käsittely pankin myöntämille 150 000–1 000 000 euron käyttöpääomalainoille.

Finnveran takausosuus on 80 % eikä vakuutta vaadita. Myös Finnvera-takauksen fast track -takauksen vuotuinen takausprovisio alenee nyt 1,75 %:iin. Toimitusmaksu on noin 400 euroa vaativamman käsittelyprosessin vuoksi.

Kaikki Finnveran takaukset ovat normaalia vastikkeellista rahoitustoimintaa, eivätkä ne ole suoraa tukea.

toimitus(at)yrittajat.fi