Forssan Ilonassa siivousvälineet huolletaan omassa toimipisteessä. Asiakaskäyntejä tehdään yrityksen 16 omalla autolla.
21.2.2023 klo 07:30
Uutinen

Forssan Ilona: paras vetovoimatekijä on kaksi työpaikkaa perheeseen

Kevään 2023 Pk-barometrissa epävarmuus näkyy ensisijaisesti avointen työpaikkojen määrän laskuna. Siitä huolimatta työllisyys ja mahdolliset sopeutustoimet näyttävät maltillisilta. Hyvistä tekijöistä halutaan pitää kiinni.

Pk-yritysbarometrin saldoluku arviosta henkilökunnan määrän kehittymisestä seuraavan vuoden aikana on Kanta-Hämeessä melko neutraali –2 (koko maa +1). Epävarmassakin tilanteessa se kertoo työnantajien vahvasta sitoutumisesta osaaviin tekijöihin.

Siivouspalvelu Forssan Ilona oy tuottaa siivouspalveluja yrityksille, taloyhtiöille ja koteihin Forssan seudulla. Työvoimatarve on jonkin verran sesonkiluonteista. Yrittäjä Kimmo Aalto kertoo, että vakiintuneesta verkostosta löytyy esimerkiksi kesätyöntekijöitä, mutta siivoustyö ei ole kaikkein arvostetuinta ja halutuinta nuorten keskuudessa.
– Ne, jotka ovat meille töihin saapuneet, tulevat mielellään toistekin ja suosittelevat ystävilleen. Alan arvostus on parantunut ja palkkataso on kivunnut jopa ohi kaupan alan palkkauksen, kertoo Aalto.

Työttömistä työnhakijoista ei ole enää moneen vuoteen saatu työntekijöitä. Palkattavat työntekijät tulevat toisesta työpaikasta esimerkiksi paikkakunnalle muuton tai jonkin muun syyn takia.
– Tietty osa 30 henkilön työporukastamme on pysyvämpää sorttia ja loput saattavat enemmän tai vähemmän hakea paikkaansa työelämässä. Vaikka hakua ei juuri olisi päällä, kyllä sopivan tyypin eteen sattuessa olisi varmaankin palkattava, toteaa Kimmo Aalto.

Aalto on sitä mieltä, että Suomi ja Forssan seutu tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa. Hankaluutena hän kokee sen, että isommissa kaupungeissa on vetovoimatekijöitä enemmän.
– Niissä työpaikka todennäköisesti löytyy molemmille puolisoille ja paikkakunnalla todennäköisesti asuu myös muita saman maan kansalaisia, joten ystävyyssuhteetkin tässä painavat.

Toinen pikkukaupungin ongelma töihin sijoittumisen suhteen on Aallon mielestä se, että Forssan seudulla koulutuspohja on kapeampi.
– Nuoriso lähtee opiskelemaan muille paikkakunnille ja yleensä jää sinne töihin.

Lue lisää työllisyydestä ja muista yritysaineista viimeisimmästä Hämeen Yrityssanomista: