Teräksen saatavuus on heikentynyt Ukrainan sodan myötä. Kuva: Getty Images
14.3.2022 klo 08:05
Uutinen

Gallup: Ukrainan sota vaikuttaa yrityksiin eniten energian ja raaka-aineiden hinnoissa

Ukrainan sota vaikuttaa suomalaisyrityksiin laajimmin energian ja raaka-aineiden hinnan nousuna sekä epävarmuuden kasvun aiheuttamina tilausten menetyksinä, kertoo Yrittäjägallup.

Energian hinnan noususta kertoo 34 prosenttia yrityksistä ja raaka-aineiden noususta 25 prosenttia yrityksistä. Lisäksi yksi viidestä yrityksestä raportoi kuljetuskustannusten noususta.

23 prosenttia yrittäjistä kertoo myös yleisen epävarmuuden vähentäneen tilauksia.

Teollisuuden toimialalta energian hinnan noususta raportoi yli puolet (54 prosenttia). Raaka-aineiden hintojen noususta raportoi teollisuuden ja rakentamisen toimialoilta noin 45 prosenttia yrityksistä.

Selvästi vähiten vaikutusta on palvelualoille, josta 35 prosenttia kertoo, että Ukrainan tilanteella ei ole merkitystä liiketoimintaan. Kaikista yrittäjistä 25 prosenttia raportoi, että kriisillä ei ole vaikutusta yrityksen toimintaan.

Yrittäjämediat on aiemmin kertonut muun muassa kuljetusyrittäjien ahdingosta dieselin hinnannousun myötä. Kuljetus- ja logistiikka-alaa edustavan SKAL:n mukaan kuljetusalan yrittäjät joutuvat seisottamaan kalustoa ja irtisanomaan henkilöstöään.

Myös maatiloilla kustannukset ovat karkaamassa. Polttoöljyn lisäksi esimerkiksi lannoitteiden hinnat ovat kaksin-, jotkut jopa kolminkertaistuneet. Teräksen saatavuusongelmat voivat puolestaan olla merkittäviä rakennusalalla.

Parasta yritysten tukemista on vahvistaa Suomen turvallisuutta ja vakautta.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen

– On selvää, että sota vaikuttaa kaikenkokoisiin yrityksiin maassamme. Nyt parasta yrittäjyyspolitiikkaa on varmistaa Suomen vakaus muuttuneessa turvallisuusympäristössä. On pidettävä huoli siitä, että Suomeen uskalletaan jatkossakin sijoittaa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

– Parasta yritysten tukemista on vahvistaa Suomen turvallisuutta ja vakautta, Pentikäinen jatkaa.

Yrittäjistä puolet arvioi, että Ukrainan kriisin vaikutukset liiketoimintaan eivät ole koronapandemiaa merkittävämpiä.

– Moni yritys on edelleen vaikeassa asemassa koronan jäljiltä. Ukrainan kriisi vaikuttaa tämän hetken arvioiden mukaan vähemmän kuin koronapandemia.

Yrittäjägallupin toteutti Suomen Yrittäjien toimeksiannosta tutkimuslaitos Kantar. Tutkimuksessa haastateltiin 4.–9. maaliskuuta 1 293 yrityksen edustajaa. Virhemarginaali on 2,8 % prosenttiyksikköä suuntaansa.

Toimitus
Toimitus