4.3.2021 klo 14:37
Uutinen

Hallituksen esitys kustannustuesta valmistui, Yrittäjien ekonomisti tyytymätön: ”On suuri virhe, että liikevaihdon pitäisi pudota lähes kolmannes”

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen siitä, miten kustannustuen kolmas kierros on tarkoitus hoitaa. Suomen Yrittäjät ei pidä uutta ehdotuksen sisältöä riittävänä vallitsevassa tilanteessa.

Hallituksen esityksen mukaan kustannustuen haku alkaa 22. huhtikuuta ja päättyy 23. kesäkuuta. Esityksessä tarkennetaan kustannustuen myöntämisen ja kohdentamisen kriteerejä.

Olemme aikaisemmin kertoneet, että kustannustuen kolmanteen kierrokseen halutaan mukaan entistä enemmän pienyrityksiä ja yksinyrittäjiä. Aikaisempi kuntien myöntämä yksinyrittäjätuki on jatkossa osa kustannustukea.

Tukea myönnetään yritysten liikevaihdon laskun ja toteutuneiden kustannusten mukaan. Esityksen mukaan jatkossa tukea maksettaisiin vähintään 2000 euroa, vaikka yrityksen tuki jäisi laskennallisesti alle kyseisen summan.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen ei ole tyytyväinen hallituksen esitykseen.

– Uudet rajoitukset iskevät jysähtäen yrityskenttään. Seuraukset voivat olla mittavat. Kustannustuen kolmas kierros ei auta yrityksiä tässä hädässä tarpeeksi. Tuen neljäs kierros pitää valmistella heti vastaamaan yritysten tarpeita ja varata siihen riittävä rahoitus, Kuismanen sanoo.

”Vuosi on jo kitkuteltu”

Kuismasen mukaan kustannustuelta olisi nyt vaadittu enemmän joustavuutta. Hallituksen esityksessä kustannustuen edellytyksenä on edelleen 30 prosentin liikevaihdon lasku, mikä on Yrittäjien mielestä liikaa. Kuismasen mukaan 20 prosentin laskun pitäisi riittää.

– On suuri virhe, että liikevaihdon pitäisi pudota lähes kolmannes, ennen kuin tukea saa. Kun on vuosi jo kitkuteltu, se on paljon.

Yrittäjät esitti kustannustuen lausuntokierroksella, että yritysten omavastuuosuus lasketaan 10 prosenttiin. Ehdotusta ei huomioitu.

– Muutokset olisivat olleet ehdottoman tärkeitä akuutissa tuen tarpeessa oleville elinkelpoisille yrityksille. Eduskunnan tulisi vielä korjata nämä, Kuismanen sanoo.

Yksinyrittäjien huomiointi saa kiitosta

Kustannustuessa parannetaan toiminimi- ja henkilöyhtiöiden tilannetta.

– Tärkeä muutos näiden yritysten kohdalla on palkan ja niiden sivukulujen osittainen huomioiminen. On olennaista, että kaikissa tukimuodoissa yrityksiä kohdellaan mahdollisimman tasapuolisesti yritysmuodosta riippumatta, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen toteaa.

Malinen kiittää sitä, että yksinyrittäjät voivat hakea jatkossa tukea Valtiokonttorista.

– Tämä on hyvä, sillä näin tukea voisivat saada aiempaa useammat yksinyrittäjät, silloin kun muut tukiehdot täyttyvät.

Yrityskohtaista kustannustuen maksimimäärää korotetaan miljoonaan euroon ja yhteenlaskettujen kustannustukien maksimia nostetaan 1,8 miljoonaan euroon. Myös tuen piiriin kuuluvien kustannusten tulkintaan on tulossa tervetulleita joustoja.

– Nämä ovat olennaisia muutoksia, jotta myös isompien yritysten tukimahdollisuudet parantuvat, Malinen lisää.

Katso vastaukset yleisimpiin kysymyksiin kustannustuesta täältä.

Kuva: Getty Images

toimitus (at) yrittajat.fi