13.11.2019 klo 08:04
Uutinen

Hämeen työllisyysaste Suomen kärkeä – ja se huolettaa

Valhe, emävalhe, tilasto. Väsynyt vitsi ponnahtelee toistuvasti esiin poliitikkojen tai median tukeutuessa tilastotietoon. Numerot eivät valehtele: hämäläinen työllisyysaste on kova ja hallitustavoite on täällä ylitetty ennen kuin hallitus ehti edes aloittaa. Mutta onko tulos sittenkään hyvä vai kertooko mittari oireesta, joka on alkuperäistä tautia vakavampi?

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi paria seuraavaa vuotta koskevia madonlukuja viime viikolla. Virkamiesten arvion mukaan työllisyyden parantuminen hidastuu. Samalla ministeriö ennakoi työllisyysasteen nousevan vuoden päästä prosentilla, eli 73 prosenttiin. Valtiovarainministeriö puolestaan ennakoi bkt:n kasvun olevan vain prosentin luokkaa.

Ennusteista piittaamatta Kanta-Häme on kiilannut itsensä Suomen kakkoseksi työllisyysasteella. 76,8 prosentin lukema kelpaisi kenelle tahansa tällä hetkellä. Vastaavasti eteläisen Hämeen alle 5 prosentin työttömyysluvut hivelevät tilastonikkareiden silmää. Mikä siis askarruttaa?

Väestön vähentyminen parantaa tilastoja

– Syyt numeroiden takana huolettaa. Työikäisten määrän vähentyminen on nostanut meillä työllisyysastetta ja laskenut työttömyyttä. Ei työn määrän lisääntyminen. Huoltosuhteemme ja osaavan työvoiman saatavuus heikkenevät, toteaa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.

Yrittäjäjärjestö ja Hämeen liitto jakavat näkemyksen, että nuorten työikäisten saaminen maakuntaan on haaste, joka täytyy ratkaista. Suunta näyttää tällä hetkellä maakunta-analyytikko Jesse Marolan mielestä rohkaisevalta.

– Maakuntien välinen nettomuutto on ollut Kanta-Hämeessä erittäin positiivista vuonna 2019. Tulomuutto maakuntaan kasvaa ja lähtömuutto muihin maakuntiin vähenee. Tulomuuttoa maakuntaan tammi-syyskuun 2019 aikana on enemmän, kuin edellisenä kuutena vuotena vastaavaan aikaan. Lähtömuutto Kanta-Hämeestä tammi-syyskuun aikana oli pienempää kuin yhdeksänä edellisenä vuotena vastaavaan aikaan.

Vertailtaessa maakuntien välistä nettomuuttoa Kanta-Hämeen maakunta oli manner-Suomen viidenneksi paras maakunta kuluneen vuoden aikana.

Lue koko artikkeli 28.11. ilmestyvästä Hämeen Yrityssanomista