7.2.2020 klo 13:59
Uutinen

Hämeessä hoitotakuu vaarassa

Hoitotakuu lupaa ihmisten päädyn hoitoon seitsemässä päivässä. Yrittäjäjärjestön mukaan, tämä ei tule toteutumaan ilman aitoa monituottajamallia.

Suomessa on yli 18 000 sote-yritystä, jossa työskentelee 80 000 ammattilaista. Kanta-Hämeessä vastaavat luvut ovat 600 yritystä ja 2400 työntekijää. Yrittäjäjärjestön mukaan ihmisten pitää päästä hoitoon sinne, missä sote-palveluiden työntekijät ovat, eli yrityksiin, yhdistyksiin ja julkiseen terveydenhuoltoon.

– Seitsemän päivän hoitotakuu saavutetaan vain ohjaamalla ihmiset kaikkiin näihin palveluntarjoajiin, eli luomalla monituottajamalli, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

Hämeessä lähtökuopissa – lähtökohta sama

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus on yksi hallituksen suurimmista urakoista. Hallituksen tavoite on, että hoitoon pääsee seitsemässä päivässä. Alueellisesti ollaan monin tavoin lähtökuopissa maakunnallisen valmistelun kaaduttua Riihimäen kaupungin vastustukseen.

– Asiakkaan kannalta on tärkeää päästä hoitoon ja mahdollisimman lähelle omaa kotia. Kuntalaisen edun ja kustannuksien kannalta on siis järkevää käyttää paikallisia palvelun tuottajia, toteaa Hämeen Yrittäjien sote-asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Satu Järvinen.

Yrittäjien sote -ohjelmassa linjataan, että maakunnalle pitää asettaa vastuu sote-markkinoiden toimivuudesta huolehtimisesta. Se tarkoittaa, että asiakkaalla pitää tavallisimmissa palveluissa olla valinnanvaraa siinä, missä asioi.

– Asiakas voi valita hoitopaikkansa esimerkiksi sen perusteella, mistä vapaa aika löytyy nopeimmin. Aikojen saatavuus on selvitysten perusteella yleisin syy, minkä perusteella asiakas tekee päätöksensä, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala summaa.

Yrittäjien sote-ohjelman tavoitteita

  • Tarvitaan palvelustrategia, jossa yrittäjyys on mukana
  • Asiakkaalle pitää antaa valita palveluntarjoajansa
  • Pitää tukea reilua kilpailua. Se tarkoittaa pienimmän kilpailijan huomioimista.
  • Tarvitaan yhteinen kustannuslaskentamalli, jotta tiedetään, mitä sote maksaa
  • Palveluseteleiden arvot oikealle tasolle
  • Luodaan monituottajamalli, jotta monet eri sote-toimijat voivat olla mukana