19.8.2017 klo 08:02
Uutinen

Hävikistä hyödyksi: Porkkanankuorista saippuaa

Lepaan puutarha-alan näyttelyssä on esillä Hamkin opiskelijoiden idea valmistaa porkkanankuorista porkkanasaippuaa ja -öljyä. Näyttely on vielä avoinna lauantaina.

Puutarhatuotannossa syntyy vuosittain merkittäviä määriä sivuvirtoja, joiden hyödyntämistä voitaisiin nykytekniikoilla ja -tiedolla reilusti edistää. Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat voittivat innovaatiokilpailun, jossa etsittiin ratkaisuja puutarhatalouden hävikin vähentämiseen ja sivuvirtojen hyödyntämiseen. Voitokas idea sekä keinot vähentää puutarhatuotannon hävikkiä ja lisätä sivuvirtojen hyödyntämistä ovat esillä Lepaan Puutarha-, viher- ja kiinteistöalan ammattinäyttelyssä 17.-19.8.

Hämeen ammattikorkeakoulussa bio- ja elintarviketekniikkaa opiskelevat Liisa Stark Forssasta ja Mari Uusitalo Haapavedeltä voittivat opiskelijoille suunnatun HeVi-ideat jakoon -innovaatiokilpailun ideallaan porkkanahävikin hyödyntämisestä porkkanasaippuan ja -öljyn valmistamiseksi. Toiseksi nousi Jannike Nynäsin idea kurkunlehtien hyödyntämisestä rehuksi. Nynäs opiskelee puutarhuriksi Yrkesakademin i Österbottenissa.

Perusteluiden mukaan Starkin ja Uusitalon voittajatyössä porkkanahävikin hyödyntämisidea on hyvin toteutettavissa ja se tuo merkittävää lisäarvoa porkkanankuorijätteelle, joka nykyisin menee joko riistaeläinten ruokintaan tai kompostointiin. Voittajat palkitsee kasvihuoneyritysten valtakunnallinen yrittäjäjärjestö Kauppapuutarhaliitto.

Innovaatiokilpailun voittajatyö ovat esillä pohjoismaiden suurimmassa puutarha-alan ammattinäyttelyssa Lepaalla 17.-19.8. puistohallissa. Mukana on yli 170 näytteilleasettajaa.

Hämeen Yritysviestintä / JL
toimitus@hameenyrityssanomat.fi