Kuvituskuva.
24.4.2023 klo 16:41
Uutinen

Helsingin kaupungin hankinnat – miten pääset toimittajaksi?

Hyvässä julkisessa hankinnassa ostaja varmistaa, että mahdollisimman moni potentiaalinen yritys pääsee tarjoamaan sen kilpailutukseen. Tavoitteena on, että hankinnan takana oleva tarve saadaan ratkaistua ja samalla organisaation tavoitteet ja arvot toteutuvat kilpailutuksessa.

Helsingin Yrittäjät järjesti 19.4.2023 webinaarin Helsingin kaupungin hankinnoista. Tilaisuudessa kaupungin eri toimialojen edustajat kertoivat kaupungin hankinnoista, ja pääkaupunkiseudun hankinta-asiamies Pentti Komssi antoi neuvoja yrittäjille. Kiinnostava sisältö viritti vilkasta keskustelua kaupungin ja yritysten välisestä yhteistyöstä.

Helsingin konsernihankintojen hankintapäällikkö Sirkka Hiltunen kertoi hankintojen linjauksista ja kokonaisuuksista. Kaupunki tekee vuosittain yli neljän miljardin ostot yhdentoista eri toimialan ja liikelaitoksen kautta. Helsinki toteuttaa hankintojaan vuonna 2021 käyttöönotetun hankintastrategian ohjaamana. Pääteemoina ovat toimivat markkinat ja innovaatioiden edistäminen, vaikuttavuus ja vastuullisuus sekä hankintojen johtaminen ja hankintataidot.

Helsingin Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan hankintapalvelujen yksikköpäällikkö Johanna Kahilakoski kuvasi palvelujen ja -tavaroiden hankintaa toimialalla. Hankintoja tehdään vuodessa noin sata kappaletta. Palveluita hankintaan myös palveluseteleiden avulla.

Helsingin Kaupunkiympäristön toimialan hankintapäällikkö Nina Sundell avasi kaupungin yhden suurimman toimialan hankintoja. Toimialalla tehdään hankintoja yli 200 kappaletta vuodessa.

Kaupungin esityksissä korostettiin toimittajien osallistamista hankintaprosessiin jo hankintojen suunnitteluvaiheessa. Hankinnoissa halutaan antaa kaiken kokoisille yrityksille mahdollisuuksia osallistua tarjoamiseen. Esimerkiksi kaupunkiympäristön toimialan isoissa hankkeissa käytännössä tarjoajalla on vaihtoehtona ryhmittymänä tarjoaminen tai voimavara-alihankkijoiden käyttäminen, jotta täytetään soveltuvuusehdot.

Helsingin Yrittäjien hankinta-asiamies Pentti Komssi painotti hankintailmoitusten seuraamisen ohella markkinavuoropuheluihin osallistumisen sekä yhteydenpidon tärkeyttä tuotteita ja palveluita käyttäviin yksiköihin. Yrittäjän aktiivisuudella on merkitystä kilpailutuksissa menestymisen kannalta.

Jäsenyrittäjä, hyödynnä maksuton neuvonta hankintoihin osallistumisesta:

Pentti Komssi
hankinta-asiamies
p. 044 343 2045
pentti.komssi@yrittajat.fi

KUVA Adobe Stock