1.7.2020 klo 13:09
Uutinen

Helsingin kaupunki antaa tapahtumajärjestäjille alennusta tilavuokrista koronaepidemiasta johtuen – linjaus voimassa syyskuun loppuun

Kaupunki huomioi tapahtumajärjestäjien ahdingon koronaepidemiassa antamalla lisäalennusta aluetaksavuokrissa.

Tapahtumajärjestäjät Helsingissä saavat pientä helpotusta, sillä Helsingin kaupunki on linjannut, että tapahtumien aluetaksavuokrat voivat joustaa tapauskohtaisen harkinnan perusteella. Pääsymaksuttomien tilaisuuksien taksat voivat olla maksuttomia.

Kaupungin linjaus voimassa heinäkuun alusta syyskuun loppuun ja koskee tämän ajanjakson aikana päätettäviä ja toteutuvia vuokrauksia.

Voimassaolevan taksankin mukaan kaupunki vuokraa alueet vastikkeetta tapahtumille, jotka ovat yleishyödyllisiä, kaikille avoimia ja lyhyet tapahtumia.

Tapahtumien aluetaksoihin on normaalioloissakin mahdollista saada alennusta, mutta koronaepidemiasta aiheuvista lisäkustannuksista johtuen lisäalennus on nyt mahdollinen. Alennukseen oikeuttavia perusteita ovat muun muassa ekokompassi-sertifikaatti tai pääsymaksuttomat urheilutapahtumat.

Nyt linjauksen mukaan epidemiatilanteessa hinnoittelussa otetaan huomioon tapahtuman tai tilaisuuden luonne, osallistujamäärä, joka ylittää 500 henkeä, rajoitustoimenpiteiden aiheuttamat lisäkustannukset sekä vuokrattavat alueen kysyntä.

Erityisesti otetaan huomioon tilanteet, joissa etäisyyksien turvaamiseksi järjestäjä joutuu vuokraamaan suuremman alueen tai jatkamaan tapahtuman kestoa tavanomaista pidemmälle ajalle.

– Alennus on perusteltu, jos esimerkiksi tapahtuman järjestäminen vaatii suuremman tilan tai kävijämäärää vähennetään tai tapahtuman kestoa joudutaan pidentämään, jotta esimerkiksi turvaväleistä voidaan huolehtia tai muuten täyttää rajoitusten vaatimukset. Monet tapahtumajärjestäjät miettivät nyt tapoja, joilla toteuttaa suositukset, Alueiden käyttö- ja valvontayksikön päällikkö Antti Mäkinen kertoo.

Mäkisen mukaan kaupunki on saanut linjauksesta kyselyitä, ja mahdolliset alennukset ratkaistaan tapauskohtaisesti edellä mainittujen periaatteiden mukaisesti.

Helsingin kaupungin strategiassa on tapahtumallisuus ja yritysmyönteisyys. Tapahtuma-alan liiketoiminnan ylivoimaiset esteet ja muuttuneet olosuhteet koronakriisin aikana ovat perusteena linjaukselle.

Tiedotteessaan kaupunki suosittelee myös konsernin tytäryhteisöjä ottamaan huomioon tämän linjauksen oman taloudellisen liikkumavaransa puitteissa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi