20.5.2020 klo 17:32
Uutinen

Helsingin kaupunki kehittää keinoja auttaa yritystoimintaa kesällä – Senaatintorille uusi palvelualue

Poikkeuksellinen koronatilanne on koetellut etenkin palvelualan yrittäjiä ja tilanteesta toipuminen tulee olemaan suuri haaste. Helsingin kaupunki haluaa edistää sitä, että kaupunkielämä elpyy ja kaupungin eri alueet ovat jatkossakin vetovoimaisia niin kaupallisesti kuin kulttuurisestikin. Palautumista halutaan tukea vastuullisesti ja turvallisuudesta tinkimättä.

Helsingin kaupunki linjasi keskiviikkona 20.5.2020 ensimmäisistä keinoista, joilla edistetään erityisesti ravintolatoiminnan toipumista koronakriisin aiheuttamasta haastavasta tilanteesta. Yksi keskeisistä uusista avauksista on mahdollisuus toteuttaa Senaatintorista kesän 2020 ajaksi terassi- ja palvelualue sekä kohtaamispaikka kaupunkilaisille ja matkailijoille.

Lisäksi kaupunki auttaa ravintolatoimintaa vauhdittamalla ja uudistamalla lupakäytäntöjä. Senaatintorin kokeilusta haetaan piristysruisketta koko keskustan elävyydelle ja sillä on vaikutuksia koko kaupungin elinvoimaisuudelle, matkailulle ja tapahtumallisuudelle. Kokeilun käytännön organisoinnista vastaa kaupungin omistama Torikortteleiden kiinteistökehitysyhtiö Helsingin Leijona Oy.

– Keskustan elinvoimaisuus on kriisistä toipuvalle Helsingille keskeisen tärkeää. Esimerkiksi matkailulla on suuri merkitys kaupungille ja monelle helsinkiläiselle yritykselle. Nyt kun ulkomailta suuntautuva matkailu lienee vielä pitkään pysähdyksissä, nousee kotimaanmatkailu tärkeään rooliin. On varmistettava, että Helsinki ja Helsingin ydinkeskusta koetaan paikaksi, joka tarjoaa turvallisia kaupunkielämyksiä niin meille helsinkiläisille kuin muualta Suomesta tuleville vierailijoille. Pyrimme kaikin voimin edistämään kaupunkielämän elpymistä kesällä 2020, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Senaatintorin avaaminen edellyttää suunnittelua ja yksityiskohdista kaupunki viestii myöhemmin. Koska kyseessä on kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittävä paikka, toteutuksesta halutaan tyylikäs ja arvokkaan alueen kokonaisilmettä kunnioittava.

Myös rakenteilla olevan Helsinki Biennaali -paviljongin ja siihen liittyvän uuden laiturin käyttöä Kauppahallin vieressä kehitetään saariston porttina tukemaan merellisiä virkistyspalveluita ja vesiliikennettä.

Vauhtia lupabyrokratiaan

Ravintolaterassien osalta kaupunki on jo aiemmin päättänyt, että se ei peri niihin liittyviä maksuja huhti- ja toukokuulta 2020. Nyt maksuista luovutaan myös kesäkuun osalta.

Ravintolatoimintaa koskien kaupunki toimii kevennetyillä lupamenettelyillä ja nopeutetuilla aikatauluilla. Terassien laajentamisesta tehdään aiempaa helpompaa. Jos terassialue sijoitetaan esimerkiksi ravintolan viereiseen puistoon, asia käsitellään kevennetysti tulevaa kesää varten laadittavan toimintamallin mukaisesti. Mikäli terassit toteutetaan riittävän kevyin rakentein, ei kaupunki edellytä niiltä kesän 2020 osalta edes toimenpidelupaa.

Kaupunki tulee myös viestimään aktiivisesti keinoista, joilla kaupunkitilaa on mahdollista käyttää matalalla kynnyksellä pienimuotoiseen yritystoimintaan. Se on jo nykysäännöksin varsin helppoa. Kaupunki sallii esimerkiksi yksityishenkilöiden harjoittaman pop up -elintarvikeliiketoiminnan ulkotiloissa 12 vuorokauden ajan vuodessa ilman ilmoitusta. Myös tuotteiden myynti maksullisilla pysäköintipaikoilla on mahdollista.

Lisäksi pienten yritysten lupaprosesseja sujuvoitetaan merkittävästi. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto on jo delegoinut päätösvaltansa tilapäisten lupien osalta lupayksikköön pysyvästi 1.6.2020 alkaen.

Paikkoja väliaikaiselle liiketoiminnalle eri puolilla kaupunkia

Helsinki haluaa hyödyntää myös yhtä suurta vahvuuttaan, eli merellisyyttä, ja tarjota aktiivisesti paikkoja monipuolisille aktiviteeteille kaupunkitilassa. Kaupunki mahdollistaa myös väliaikaista yritys-, liikunta- ja kulttuuritoimintaa siellä, missä ihmiset nyt liikkuvat eli aukioilla, toreilla, puistoissa ja rannoilla.

Väliaikainen yritystoiminta on mahdollista myös veneistä ja muilla kuin vesiliikenteen käyttämillä laitureilla. Tulevan kesän osalta väliaikaisen toiminnan aloittaminen tehdään aiempaa helpommaksi ja tarvittavat luvat käsitellään vauhdikkaammin. Helsinki toteuttaa konkreettisesti kaupunkistrategiaansa nopeuttamalla oman toimintansa rytmiä ja keventämällä byrokratiaa.

Ravintolatoiminnan osalta yritysten on noudatettava valtioneuvoston 19.5.2020 julkistamia linjauksia esimerkiksi asiakasmäärien ja aukioloaikojen suhteen eikä kaupunki omilla päätöksillään mahdollista mitään, mikä on näiden linjausten vastaista.

Lue lisää Helsingin kaupungin verkkosivuilta >

Kuva: AdobeStock

Muita kiinnostavia aiheita