25.8.2021 klo 16:49
Uutinen

Helsingin koronapassikokeilu oli onnistunut – Suunnitelmissa pikatesti-iltamat

Helsingin kaupunki käytti maanantain tilaisuudessa Sveitsin terveysviranomaisten kehittämää sovellusta ja Saksassa käytettyä sovellusta. Koronapassikoordinaattori Jani Moliisin mukaan parasta olisi kehittää sovellus suomalaisten kriteerien mukaisesti.

Helsingin kaupunki järjesti maanantai-iltana kutsuvierastilaisuuden Vanhalla ylioppilastalolla tarkoituksenaan testata koronapassia. Helsingin kaupungin yrityspalveluiden yksikön päällikkö ja koronapassikoordinaattori Jani Moliis kertoo, että ilta oli monesta näkökulmasta onnistunut.

Helsingin kaupunki kokeilee koronapassia – ”Parempi kuin tiukemmat rajoitukset, jos tautitilanne huononisi”

– Koronpassin käyttö ei aiheuttanut ongelmia, ja oli hauskaa olla ihmisten keskuudessa, hän kertoo.

150 hengen tilaisuudessa hyödynnettiin koronapassina Omakannasta haettavaa EU:n koronatodistusta, jonka voi ladata palvelusta perustuen kahteen saatuun rokotteeseen, viimeisen kuuden kuukauden aikana sairastettuun tautiin tai viimeisen 72 tunnin aikana saatuun negatiiviseen testitulokseen.

Täysin ilman yllätyksiä järjestäjät eivät selvinneet.

– Viime metreillä tajuttiin, että käytössämme ollut Sveitsin terveysviranomaisten sovellus lukee QR-koodin ja toimii, kuten pitää, mutta ei erottele sitä, onko 14 päivän suoja-aika täyttynyt, kuten etukäteen kerroimme. Sveitsi ei vaadi sitä, joten voi olla, että tilaisuuteen on päässyt joku, jolla tuo kahden viikon suoja-aika ei ole tullut täyteen, Moliis kertoo.

– Siksi olisi hyvä, että laajamittaisessa käytössä parametrointi olisi omissa käsissä. Kriteerithän voivat muuttua, hän jatkaa.

Toinen kokeilu pikatesteillä harkinnassa

Moliisilla olisi tiimeineen kiinnostusta järjestää vielä toinen tapahtuma mahdollisesti nuoremmalle kohderyhmälle, jossa testattaisiin pikatestausta tapahtumassa. Koronapassitestaus oli helppo toteuttaa, mutta pikatestaus vaatisi enemmän järjestämistä.

– Niiden, jotka eivät ole vielä saaneet rokotuksia, ei tarvitsisi hakea kallista testiä omalla rahalla tai vielä pahempi, kuormittaa julkista terveydenhuoltoa, Moliis sanoo

Moliis näkee, että koronpassin käyttöönotto ei olisi suuri lisävaiva yrityksissä, joissa on luonteva yhteys asiakkaisiin muutenkin, kuten ravintoloissa, joissa on ovimies tai hovimestari. Koronapassin QR-koodin voisi vain vilauttaa koneelle.

– Jos luontevaa kontaktia ei ole, se vaatii lisäkäsiparin, eli luo kustannuksia. STM:n työryhmässä edistämme sitä, että koronapassi olisi vaihtoehtoinen ratkaisu muille rajoitteille. Pahin skenaario olisi vaatimus siitä, että koronapassi tulisi muiden rajoitteiden päälle. Pyrkimys on, että koronapassi mahdollistaisi toiminnan, Moliis sanoo.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi

Kuva Tero Lahti / Helsingin Kaupunki