24.2.2021 klo 10:13
Uutinen

Helsingin Yrittäjät: Yli neljäsosa helsinkiläisistä pk-yrityksistä suunnittelee omistajanvaihdosta lähivuosina

Helsinkiläisistä pienistä ja keskisuurista yrityksistä 28 prosenttia suunnittelee omistajanvaihdosta seuraavan viiden vuoden aikana, käy ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista. Määrä on samaa tasoa kuin valtakunnallisesti keskimäärin (29 %).

Yrittäjien ikääntyessä yhä useampi yritys on tulossa tilanteeseen, jossa yritystoiminnalle pitäisi löytää jatkaja tai ostaja. Yritysten olisi tarpeen olla muutenkin aina myyntikunnossa, sillä elämäntilanteet voivat muuttua nopeastikin.

– Moni omistajanvaihdos jää toteutumatta sopivan jatkajan puutumisen vuoksi. Toimivan yrityksen ostaminen on selvitysten mukaan kuitenkin usein kannattavampaa kuin uuden perustaminen, painottaa Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen.

Omistajanvaihdosta valmisteltava huolella

Omistajanvaihdoksen toteuttaminen vaatii tietoa ja huolellista valmistautumista. Prosessit kestävät usein pitkään ja omistajanvaihdoksiin käytetään apuna ulkopuolisia asiantuntijoita. Pk-yritysbarometrin mukaan Helsingissä käännytään muuta maata yleisemmin konsultin puoleen, kun apua tarvitaan. Myös tilitoimistoja, asianajotoimistoja ja alueen maksuttomia palveluita hyödynnetään.

– Yrittäjä tarvitsee onnistuneeseen yrityskauppaan apua erityisesti yrityksen hinnan määrittelemisessä sekä kaupantekoprosessissa kokonaisuutena, kertoo Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Yrittäjäjärjestöt käynnistävät omistajanvaihdoshankkeen Uudellamaalla

Uudellamaalla sijaitsee noin kolmannes Suomen yrityksistä. Siksi on koko maan talouden kannalta tärkeää, että Uudellamaalla alkaa maaliskuussa kaksivuotinen omistajanvaihdoksia edistävä hanke Helsingin, Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan sekä Suomen Yrittäjien yhteistyönä.

Uudellamaalla yrityskauppoja ja sukupolvenvaihdoksia tehdään vuodessa karkean arvion mukaan noin 650–1 000 vuosittain. Uuden hankkeen tavoitteena on vaikuttaa siihen, että yritykset vaihtaisivat omistajaa nykyistä useammin, olisivat nykyistä kannattavampia ja kasvuhaluisempia. Tavoitteena on myös kasvattaa myyntikelpoisten yritysten ja myyntihaluisten yrittäjien lukumäärää.

Hankkeessa tehdään yhteistyötä muun muassa pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa. Yrittäjäjärjestöt pitävät tärkeänä, että omistajanvaihdostoiminta on kiinteä osa kuntien ja alueen elinkeinopolitiikkaa.

> Lue Suomen Yrittäjien julkaisu: 15 toimenpidettä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi

Omistajanvaihdosaikeet eri puolilla Suomea

Suhteessa eniten omistajanvaihdoksia Suomessa on odotettavissa Etelä-Karjalassa (37 %) ja vähiten Pohjois-Karjalassa (20 %), kertoo Pk-yritysbarometri:

1. Etelä-Karjala 37 %
2. Kainuu 36 %
3. Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi 35 %
5. Häme, Lappi, Etelä-Savo ja Kymenlaakso 33 %
9. Etelä-Pohjanmaa 31 %
10. Savo, Varsinais-Suomi 30 %
12. Pohjois-Pohjanmaa 29 %
13. Helsinki, Satakunta 28 %
15. Päijät-Häme. pääkaupunkiseutu (Espoo, Kauniainen, Vantaa) 26 %
17. Rannikko-Pohjanmaa 24 %
18. Pirkanmaa 23 %
19. Uusimaa (pl. Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) 22 %
20. Pohjois-Karjala 20 %

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera selvittivät yritysten omistajanvaihdosaikeita Pk-yritysbarometrissa, joka on alueellisesti ja toimialarakenteeltaan Suomen kattavin elinkeinoelämän kysely.

> Lue lisää: Pk-yritysbarometristä

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Tiina Oksala, Helsingin Yrittäjät
p. 040 548 1104, tiina.oksala(at)yrittajat.fi

varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, Suomen Yrittäjät
p. 0400 567 925, anssi.kujala(at)yrittajat.fi

Lisää aiheesta:

> Suomen Yrittäjät: Valtavasti yrityksiä tulossa myyntiin – yrityskaupat saatava yhtä arkisiksi kuin autokaupat

Kuva: Julius Konttinen