5.4.2020 klo 14:31
Uutinen

Hoitoalan yrityksillä oikeus saada suojavarusteita huoltovarmuusvarastoista – Monet joutuneet kuitenkin tilaamaan Kiinasta

Julkisen puolen lisäksi myös hoitoalan yrityksillä on oikeus saada huoltovarmuusvarastoissa olevia suojavarusteita. Niistä on pulaa käytännössä kaikkialla. Monet yritykset koettavat hankkia suojavarusteita suoraan Kiinasta.

Useimmilla ei ole ollut tiedossa, että huoltovarmuusvarastoissa olevat kasvomaskit, visiirit, suojatakit ja muut suojaimet kuuluvat julkisen terveydenhuollon lisäksi myös yksityisille hoitoalan yrityksille. Valmiusvarastojen jakaminen on lähinnä viiden niin sanotun erva-alueen yliopistosairaalan tehtävä.

– Suojista on lähes kaikkialla pulaa. Niihin on oikeus ainakin hengitystieoireilevia hoitavilla hoitokodeilla sekä kotihoidon ja kotisairaanhoidon yrityksillä, jotka ovat kunnan palveluseteli- tai ostopalvelutuottajia, kertoo Yrittäjien elinkeino- ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin.

– Valmiusvarastojen avaamisesta ei ole aiempaa kokemusta. Jakamista on vielä jarruteltu, tilanne on epäselvä, Grekin sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriöltä on lähtenyt viikko sitten perjantaina ohjeet viiteen yliopistosairaalaan. Ohjeen mukaan ne hajauttavat suojavarusteet alueidensa sairaanhoitopiirien, kuntien ja kuntayhtymien käyttöön.

Ohjeessa sanotaan, että varmuusvarastoja tullaan purkamaan asteittain. Ohjeessa ei kuitenkaan yksilöidä, miten varusteita jaetaan yksityiselle puolelle.

– Kannustan yrityksiä olemaan yhteydessä oman alueensa toimijoihin, Satu Grekin sanoo.

Hankintoja Kiinasta, Suomessa maskien valmistus viritteillä

Monet hoitoalan yritykset ovat jo joutuneet tilaamaan suojavarusteita Kiinasta. Niiden saaminen sieltä voi olla vaikeaa.

Suomessa on paraikaa viritteillä suojamaskien valmistusta, ainakin Twelve on näin ilmoittanut, mutta ihan vielä niitä ei saa. Kotimainen C.P.E Production puolestaan valmistaa jo suojavisiirejä.

– Meille on nyt tulossa kertakäyttöisiä kirurgisia maskeja kahta väylää pitkin Kiinasta. Toimitusaika 2–4 viikkoa, katsotaan mikä on todellisuus, kertoo Päijät-Hämeessä ja Kajaanissa toimivan Hoitava Groupin toimitusjohtaja Pietari Heikkilä.

– Suosittelen hajauttamaan hankintaa, vaikka hieman voi hinnassa hävitä. Sen sijaan käsidesejä ja suojakäsineitä on kohtuudella saatavissa, Heikkilä sanoo.

Myös pääkaupunkiseudulla olevat yksityiset hoivakodit ovat tilanneet Kiinasta.

– Emme ole saaneet tarvikkeita Helsingin suunnalla. Oma yritykseni on jo tilannut pienen erän Kiinasta ja tällä hetkellä olemme organisoineet tilausringin muutaman helsinkiläisen hoivakodin kanssa. Teemme isomman tilauksen Kiinasta, näin saamme yksikkökustannusta alas, kertoo Hoitokoti Päiväkummun toimitusjohtaja Anne Kangas.

Kankaan yrityksellä on kuusi hoitokotia Helsingissä. Perheyritykseen kuuluvat myös kotisiivousta ja kotihoitoa tarjoavat yritykset, Kotisiivous Päiväkumpu ja Kotihoito Päiväkumpu.

Anne Kangas sai perjantai-iltana tietää, että hänen tilauksensa on jumissa tullissa Kiinan päässä.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi