4.7.2018 klo 10:29
Uutinen

HYMY-hankkeen hyvinvointipalvelujen testaus kiinnosti yrittäjiä

Helsingin Yrittäjien HYMY – Hyvinvoiva yksin- ja mikroyrittäjä -hankkeen kevät on ollut aktiivinen. Tärkeä osa hankkeen toimintaa on testata erilaisten hyvinvointituotteiden ja -palvelujen soveltuvuutta yrittäjille. Näillä testeillä haetaan aitoja käyttäjäkokemuksia erilaisista tavoista tukea hyvinvointia, jotta hankkeen ja järjestön palvelutarjontaa voidaan kehittää.

HYMY:n vapaaehtoisten yrittäjien ryhmät ovat tähän mennessä testanneet Firstbeat-hyvinvointianalyysiä, Liftedin hyvinvoinnin verkkovalmennusta sekä vertaisverkostoryhmän toimintaa. Tutustu yrittäjien kokemuksiin näistä palveluista alta haastatteluista.

Firstbeatin, joka testaa stressiä ja palautumista sydämen sykevälimittauksella, testaajat arvioivat sopivan yrittäjän hyvinvoinnin tukemiseen erittäin hyvin ja olisivat suositelleet sitä myös yrittäjäkollegalle. Mittauksen koettiin antavan tietoa palautumisesta, stressitekijöistä ja unenlaadusta sekä eväitä elämäntapamuutokseen. Yrittäjän työpäivät venyvät huomaamatta välillä pitkiksi eikä työpäivän aikana aina tule pidettyä säännöllisesti ruoka- ja kahvitaukoja. Päivän kiire voi näkyä liian lyhyenä tai heikkolaatuisena yöunena. Palautumisen merkitystä onkin hyvä korostaa ennen kuin terveys pettää. Tieto sinällään ei tietysti vielä auta, mutta se on hyvä lähtökohta oman toiminnan kehittämiselle.

Lisää testimahdollisuuksia luvassa

Palvelujen testaaminen jatkuu syyskaudella 2018. Suunnitteilla on testata aktiivisuusmittausta, jolla pyritään torjumaan liiallisen istumisen haittoja, mindfulnessia sekä lääkärin valvonnassa suoritettavaa tavoitteellista ja yksilöllistä hyvinvointiohjelmaa. Voit ilmoittaa alustavan kiinnostuksesi näihin HYMY-hankkeen nettisivuilta (www.yrittajat.fi/hymy) löytyvästä kyselystä. Etusijalla ovat yrittäjät, jotka eivät osallistuneet kevään testeihin. Näin mahdollisimman moni yrittäjä saa testausmahdollisuuden.

Syksyllä alkaa myös yrittäjien vertaisverkostotoiminnan kehittäminen palvelumuotoilun keinoin niin, että se mahdollisimman hyvin vastaisi yrittäjien tarpeita. Kevään vertaisverkostoryhmään tuli odotettua vähemmän ilmoittautumisia ja tavoitteena on kehittää konseptia paremmin yrittäjien tarpeita vastaavaksi. Syksyn tapahtumat löydät hankkeen nettisivujen lisäksi Helsingin Yrittäjien tapahtumakalenterista (www.helsinginyrittajat.fi).

Hyvinvointipalvelut testissä!

HYMY-hanke tarjosi keväällä yrittäjille mahdollisuuden testata erilaisia hyvinvointipalveluita. Marjukka Mikola testasi vertaisverkoston voimaa, Markku Niemenmaa kokeili kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin verkkovalmennusta ja Minna Pura keräsi dataa palautumisesta ja stressistä Firstbeat-mittauksen avulla. Lue yrittäjien kokemuksista ja nappaa vinkit oman hyvinvointisi edistämiseen!

1. Vertaisverkosto

Yritysvalmentaja Marjukka Mikola osallistui HYMY-hankkeen vertaisverkostoryhmään, joka alkoi helmikuussa 2018. Ryhmä kokoontui kevään ajan noin kerran kuussa.

”Olin aiemmin osallistunut erilaisiin vertaisryhmiin, ja niistä oli jäänyt hyviä kokemuksia. Lähdin mukaan vertaisverkostoon, koska halusin panostaa henkisen hyvinvointini kehittämiseen ja uudistumiseen.

Vertaisverkoston tapaamisissa aiheet pyörivät omien pinnalla olevien kokemusten ympärillä. Kuuden hengen pienryhmässä meitä yksinyrittäjiä on hyvinkin eri aloilta jakamassa omia henkilökohtaisia kokemuksia. Erilaiset taustat tuovat keskusteluun ihan uudenlaisia näkökulmia ja yrittäjyys taas luo yhteisymmärrystä siitä, että samassa tilanteessa ollaan. Siksi koen, että vertaisverkosto sopii kenelle tahansa yksinyrittäjälle. Yllätyin, miten helppoa ryhmässä oli puhua avoimesti.

Minulla on urheilijatausta, liikun siis luonnostani paljon ja huolehdin ravinnosta, joten ne ovat olleet itselleni jo ennestään tuttua asiaa. Eniten olen saanut ryhmästä hyvinvointia henkiseen puoleen: rohkeutta ja armollisuutta itselleni. Olen ollut kahdeksan vuotta yksinyrittäjänä eikä minulla ole ollut aiemmin yhteisöä, jonka kanssa olisin voinut jakaa vastaavia kokemuksia. Ryhmätapaamisia olisi voinut olla enemmänkin!”

2. Lifted-verkkovalmennus

Sähköurakoitsija Markku Niemenmaa kokeili maaliskuussa 2018 HYMY-hankkeessa Lifted-verkkovalmennusta.

”Lähdin mukaan Liftedin verkkovalmennukseen, joka kesti neljä viikkoa. Valmennuksen alussa tuli todella paljon asiaa, ja alussa mietitytti, ehtiikö kaikkea edes käsitellä, mutta lopulta aiheet jaksottuivat hyvin.

Ravinto, liikunta, mieli ja tasapaino olivat pääteemoja valmennuksessa. Aamuisin sain Liftediltä kaksi sähköpostiviestiä, jossa oli harjoitus tai luento. Huomasin, että autoillessa oli kätevä kuunnella luentoja ja puolen tunnin liikuntaharjoitukset sopivat hyvin päiviini. Välillä harjoituksia jäi rästiin, mutta se ei kaatanut maailmaa.

Verkkovalmennuksessa oivalsin pieniä, mutta tärkeitä juttuja kuten, että päiviä pitää rytmittää entistä paremmin. Ruokailun aikana en ole somessa, tee töitä tai katso televisiota, vaan pyhitän sen vain syömiseen. Varaan aikaa siihen mitä teen. Riittävä ja säännöllinen nukkuminen tulee myös olemaan tarkkailun kohteena jatkossa ja tietysti elektronisten laitteiden käytön lopetus kyllin aikaisin. Minulle jäi hyvin positiivinen fiilis valmennuksesta ja se sopi minulle, pystyin näppärästi osallistumaan valmennukseen mobiililla ja tabletilla. Aika monelle voisi verkkovalmennuksesta olla hyötyä.”

3. Firstbeat-sykevälimittaus

Strateginen palvelumuotoilija Minna Pura testasi HYMY-hankkeen kautta Firstbeat-sykevälimittausta tammikuussa 2018.

”Kokeilin tammikuussa kolmen päivän ajan Firstbeat-sykevälimittausta. Halusin ”puolueettoman” arvioinnin siitä, kuinka hyvin palaudun ja miten voisin parantaa unenlaatuani. Mittauksessa selvisi, ettei television katselu alkuillasta tai sohvalla makoilu ollutkaan niin rentouttavaa kuin olin kuvitellut. Stressiä näytti olevan arki-iltaisin, kun tein päätteellä töitä ja aamulla etsiessäni parkkipaikkaa.

Toisaalta mittaus vahvisti oman arvioni siitä, että nukun tosi sikeästi aamulla. Oli helpottavaa kuulla, että lyhytkin määrä unta palauttaa. Otin itselleni jatkotavoitteeksi, että menen aikaisemmin nukkumaan ja pidän kiinni harrastuksistani.

Se jäi vähän harmittamaan, että mittausjaksoilleni ei sisältynyt liikuntaa. Jatkossa olisi kiinnostavaa selvittää venyttävän liikunnan ja hikiliikunnan eroja palautumisessa. Mittauslaite piti ottaa pois suihkun tai saunan ajaksi, joten saunomisen mahdollinen palauttava vaikutus jäi mysteeriksi.”

HYMY – Hyvinvoiva yksin- ja mikroyrittäjä -hanke kehittää yrittäjän kokonaishyvinvointia mahdollistaen kestävän yritystoiminnan ja kasvun. ESR-hankkeen toteuttaa Helsingin Yrittäjät vuosina 2017-2019. Hankkeessa koostetaan hyvinvointia edistävää tietoa helposti yrittäjien löydettäväksi ja järjestetään kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäviä tapahtumia ja koulutuksia. Tutustu hankkeeseen: www.yrittajat.fi/hymy

Teksti: Asta Kouri, Ritva Rajander-Juusti ja Valpuri Aalto

Kuvat: Jaana Tihtonen ja Shutterstock