22.3.2020 klo 13:47
Uutinen

Ilkka Lavas toivoo, että Yrittäjien YEL-ehdotus menee läpi: ”Pieni raha valtiolle, kriittinen raha yrittäjälle”

Sarjayrittäjä Ilkka Lavas kantaa syvää huolta pienyrittäjien puolesta. Hänen mukaansa hallituksen pitäisi tarttua Suomen Yrittäjien YEL-esitykseen.

Sarjayrittäjä ja City Digital Groupin toimitusjohtaja Ilkka Lavas odottaa, että hallitus lähtisi edistämään Suomen Yrittäjien ehdotusta, jonka mukaan valtion tulisi ottaa määräajaksi vastuulleen yrittäjien YEL- ja MyEL-eläkemaksut. Yrittäjät esittää määräajaksi kuutta kuukautta.

– Olisi erittäin hienoa, Jos valtio pystyisi kriisitilanteessa tulemaan vastaan YEL-maksuissa. Se on pieni raha valtiolle, mutta yrittäjälle tosi kriittinen.

Lavaksen mukaan kuuden kuukauden YEL-vapautus on minimiaika.

– Palkat, vuokrat, vakuutukset ja sähköt pitää maksaa joka tapauksessa. Kiinteät kulut juoksevat, mutta mistään ei tule mitään tuloja. Yksi vuosi tai loppuvuosi olisi sellainen aika, joka auttaisi yrittäjät palautumaan. Sitten saisi toivoa, että loppuvuoden aikana kaikki menee parempaan suuntaan.

Lavaksen yrityksellä on paljon ravintola-alan asiakkaita.

– Heiltä meni bisnes alta viikossa. Kuin käsijarrusta olisi vetänyt.

”Vain harvoilla on rahaa tallessa”

Lavas on vastaillut viime aikoina satojen yrittäjien yhteydenottoihin. Niitä alkoi tulla, kun Lavas haki omalle yritykselleen Business Finlandin avustusta ja samalla mainitsi sosiaalisessa mediassa, että voi auttaa muitakin hakuprosessissa.

– Sain kahden päivän aikana noin 500 sähköpostiviestiä erilaisilta yrittäjiltä. Pahimmassa ahdingossa ovat pienyrittäjät, joilla on muutama työntekijä. Tämä on iskenyt tosi rajusti heihin. Moni valittaa, että tällä hetkellä kassavarat on syöty, rahat eivät riitä yrityksen palkkoihin eivätkä vuokraan. Eivätkä yrittäjän omaan palkkaan ja asumiskuluihin.

– Olen yötä päivää käynyt yrittäjien tilanteita läpi. Ja itkenyt samalla. Viestien lähettäjien joukossa on yksinhuoltajia ja kampaamoyrittäjiä, joilla on 2 lasta kotona eivätkä rahat riitä ruokaan. Samaan aikaan vuokrat juoksevat yrityksessä.

Lavaksen mukaan Business Finland kertoi perjantaina, että tukirahat ovat loppumassa. Käsittelyajat ovat venyneet pitkiksi

– Miten Suomessa voi olla järjestelmä, jossa 200 000 yrittäjää jää täysin tyhjän päälle, Lavas kysyy.

– Vain harvoilla yrityksillä on rahaa nyt tallessa. Useimmilla ei. Mennään kädestä suuhun.

Kuva: Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi