30.3.2020 klo 18:48
Uutinen

Ilmarinen vapauttaa ravintolat vuokranmaksusta, Fennia antaa helpotuksia yrittäjille

Työeläkeyhtiö Ilmarinen on päättänyt lopettaa vuokran perimisen ravintoloilta 30.3.–31.5. väliseksi ajaksi. Myös vakuutusyhtiö Fennia ja Helsingin kaupunki helpottavat yritysten tilannetta.

Ilmarisen päätöksen taustalla on eduskunnan päätös sulkea ravintolat koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi.

Ilmarisen päätös koskee niitä ravintoloita, jotka toimivat vuokralla Ilmarisen kokonaan omistamissa liikehuoneistoissa. Ravintolayrittäjien ei tarvitse maksaa vuokria takaisin siltä ajalta, kun ravintolat ovat eduskunnan päätöksellä suljettuna.

Muiden liiketilavuokralaisten kanssa Ilmarinen ilmoittaa jo aiemmin sopineensa vuokranmaksun keskeytyksestä sekä joustoista vuokrien takaisinmaksuaikaan. Myös tavanomaisista aukioloehdoista on yhtiön mukaan joustettu, eli esimerkiksi kauppakeskuksissa toimivia yrityksiä ei velvoiteta pitämään liikettään auki tiettynä aikana.

– Yritysten tilanteet ovat erilaisia ja jokaisen vuokralaisen kanssa on pyritty löytämään sopiva ratkaisu, miten nyt maksamatta jääneet vuokrat hoidetaan. Maksuaikaa saa tarvittaessa jopa 1–2 vuotta ja vuokrat voi maksaa pienissä erissä, ilman viivästyskorkoa, sanoo Ilmarisen vuokrauspäällikkö Ville Laurila.

Ilmarinen on Suomen suurimpia kiinteistösijoittajia. Ilmarisen omistuksessa on yhteensä 150 liike-, toimisto-, varasto- ja muuta kiinteistöä.

Myös Fennia antaa helpotuksia ja tukea

Vakuutusyhtiö Fennia on ilmoittanut, että sillä on tarvittaessa valmius pidentää yritysasiakkaiden laskujen maksuaikaa. Fennia ja Henki-Fennia voivat myös antaa omistamissaan kiinteistöissä toimivien yrittäjien vuokranmaksuun lisäaikaa.

Kolmantena keinona Fennia pyrkii auttamaan laina-asiakkaidensa tilannetta ja voi tilanteesta riippuen antaa lykkäystä olemassa olevien lainojen lyhennyksiin yhdessä muiden rahoittajien kanssa, sekä myöntää käyttöpääomarahoitusta asiakkailleen Finnveran osatakausten avulla.

– Haluamme olla aidosti yrittäjien vakuutusyhtiö ja olemme päättäneet tehostetuista keinoista, joilla olemme tarvittaessa konkreettisesti tukemassa yritysasiakkaidemme maksuvalmiutta tässä vaativassa tilanteessa, sanoo Fennian konsernijohtaja Antti Kuljukka.

– Tällä hetkellä etenkin pienet yhtiöt tulevat kärsimään merkittävästi kassavirtojen tyrehtyessä ja kulujen juostessa. Meidän tehtävämme yrittäjien vakuutusyhtiönä on auttaa mahdollisuuksiemme mukaan tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, Kuljukka toteaa.

Helsingin kaupunki antaa vuokria anteeksi

Myös Helsingin kaupunki on päättänyt olla perimättä vuokria huhti–kesäkuussa ravintoloilta ja monilta muiltakin yritysvuokralaisilta. Kaupunki katsoo, että vuokranmaksusta voidaan ajalla 1.4.–30.6.2020 vapauttaa ainakin seuraavien toimialojen vuokralaiset: ravintolat ja muut ruokapalvelut, myymälät, taide-, musiikki- ja tapahtumatoiminta.

Vuokrista vapautetaan myös ohjelma- ja juhlapalvelut, liike-elämän palveluista hautomo-, kasvupalvelut ja muu uutta yrittäjyyttä edistävä toiminta. Myös kampaamot, kauneushoitolat sekä liikunta- ja terveyspalvelut mukaan lukien hieronta ja fysioterapia vapautetaan vuokranmaksusta. Lisäksi vapautus koskee toripaikoista perittävää vuokraa.

toimitus(at)yrittajat.fi