27.12.2017 klo 08:02
Uutinen

Ilotulitteiden maahantuontia valvotaan tehostetusti

Tänään alkaa ilotulitteiden myynti. Ilotulitteet kannattaakin ostaa valtuutetulta jälleenmyyjältä, eikä tilata epämääräisistä verkkokaupoista.

Tulli sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvovat tehostetusti maahantuotavia ilotulitelähetyksiä marras-joulukuussa. Valvonnassa on mukana myös Tullin ase- ja räjähdekoira Heila, joka on löytänyt liikennevirroista useita kymmeniä kiloja ilotulitteita. Tulli arvioi ilotulitelähetyksien määrän lisääntyneen edellisistä vuosista nettikaupan kasvun myötä.

Suomessa saa myydä ja varastoida ainoastaan hyväksyttyjä ilotulitteita ja muita pyroteknisiä tuotteita, joissa on vaaditut CE-merkinnät sekä käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Maahantuoja vastaa siitä, että ilotulitteet ovat vaatimusten mukaisia eivätkä aiheuta oikein käytettynä vaaraa käyttäjälle. Tukes valvoo myynnissä olevia ilotulitteita riskiperusteisesti pistotarkastuksin.

Ilotulitteiden maahantuonti Euroopan talousalueen ulkopuolelta vaatii Tukesin myöntämän maahantuontiluvan. Tulli valvoo ilotulitteiden maahantuontia. Mikäli ilotulitteet eivät täytä vaatimuksia, Tulli ottaa ilotulitelähetykset haltuun ja aloittaa tarvittaessa jatkotoimet.

Ammattikäyttöön tarkoitetut ilotulitteet edellyttävät aina lupaa ja erityisvälineistöä. Kuluttajan käytössä ammattikäyttöön tarkoitetut ilotulitteet aiheuttavat suurta vaaraa terveydelle, ja jopa hengenvaaran.

Verkkokaupan kasvu näkyy myös maahantuotujen ilotulitteiden sekä niihin käytettävien aineiden ja tarvikkeiden määrän kasvuna. Tulli valvoo ilotulitteiden maahantuontia tehostetusti loppuvuoden ajan ja muulloin normaalin tullivalvonnan yhteydessä.

Ilotulitteiden tilaaminen verkkokaupasta suoraan kotiosoitteeseen on kielletty. Ilotulitteita saa ostaa verkosta vain, jos tilatut tuotteet noudetaan pelastusviranomaisen hyväksymästä myyntipisteestä, jolloin voidaan myös varmistaa, että ilotulitteiden luovutukseen liittyviä määräyksiä on noudatettu.

Ilman lupaa ilotulitteita maahan tuova saattaa syyllistyä myös eri kuljetusmuotoihin liittyvien turvallisuusmääräysten rikkomiseen. Ilotulitteiden verkkokauppa aiheuttaa myös suuren turvallisuusriskin koko kuljetusketjulle, jos ilotulitteita kuljetetaan esimerkiksi ilman vaaramerkintöjä ja pakkauksessa, jolle ei ole tehty vaadittavia kokeita ja jota ei ole hyväksytty käytettäväksi ilotulitteiden kuljettamiseen.

Ohjeita ja vinkkejä ilotulitteiden käyttämiseen turvallisesti >>

toimitus@hameenyrityssanomat.fi