Art Catering Oy:n yrittäjä, keittiömestari Arto Hakanen on Jyväskylän Vuoden Yrittäjä 2022. Toivolan vanhan pihan isäntä rakentaa Jyväskylän keskustaan merkittävää kulttuurihistoriallista matkailukokonaisuutta.
28.1.2023 klo 20:00
Uutinen

Intohimoinen kokkipoika ja kulttuurin tukija – Art Catering Oy:n Arto Hakanen on Jyväskylän Vuoden yrittäjä 2022

Rakkaudesta ruokaan ja intohimosta uuden oppimiseen ja kehittymiseen. Tämä resepti on ohjannut keittiömestari Arto Hakasen yrittäjätaivalta, jonka yksi huipentuma on valinta Jyväskylän Vuoden yrittäjäksi 2022.

Palkinnon perusteluissa todetaan, että ”Art Catering Oy:n yrittäjä Arto Hakanen on rohkeasti kasvattanut liiketoimintaansa Jyväskylässä vaikeassakin markkinatilanteessa elävöittäen Jyväskylän keskustaa sekä auttaen kanssayrittäjiään. Sinnikkyys, laaja-alaisuus sekä idearikkaus luovat myönteistä ilmapiiriä Jyväskylään”.

”Palkinto tuntuu upealta ja maistuu todella hyvältä. Arvostan erityisesti sitä, että tunnustus tulee lajitovereilta eli toisilta yrittäjiltä”, Hakanen kommentoi.

Yrittäjänä monessa mukana

Arto Hakanen kuvailee itseään intohimoiseksi kokkipojaksi, jota on alusta lähtien ohjannut tiedonjano ja valtava palo kehittyä. Hän on kiertänyt ravintolakeittiöitä ympäri Suomea ja maailmaa hakemassa oppia ja vaikutteita. Veipä kokemusten kaipuu ja itsensä haastamisen halu miehen välillä jopa suomalaisen tutkimusaseman kokiksi Etelämantereelle.

Parhaiten Hakanen kuitenkin tunnetaan ravintoloistaan ja työstään keskisuomalaisen ruoka- ja muunkin kulttuurin edistämiseksi.

Art Catering Oy:n tarjonta on monipuolinen. Catering-palveluiden lisäksi yritykseen kuuluu ravintolalaiva Musta Magia, artesaanijäätelöitä valmistava Art Gelato, Toivolan vanha piha ja sen tilausravintola Toivolan Paja sekä uusimpana Jyväskylän vanha pappila, joka palvelut aukeavat asiakkaille ensi vappuna.

Lisäksi puolitoista vuotta sitten Hakanen avasi Laukaan Vuonteelle ruokatehtaan, Art Food Heavenin, yhdessä Lasse Koistisen kanssa. Yhteensä Hakanen on omistajana mukana noin kymmenessä yrityksessä. Hänellä oli myös kolme lounasravintolaa, joiden toiminta lopetettiin koronarajoitusten vuoksi.

Toivolan vanha piha on huippukunnossa

Arto Hakaselle kulttuurin tukeminen on sydämen asia ja Toivolan vanhan pihan isäntänä siihen on hyvä mahdollisuus. Pihalla on muun muassa esillä paikallisten taiteilijoiden, kuten Kari ja Samuli Alosen taideteoksia.

Koronavuosina Hakanen toteutti Toivolaan ison investoinnin. Koko piha-alue uudistettiin, samoin rakennusten sisällä oleva tarjonta. Uutta on ravintola Toivolan Pajan lisäksi virvokkeita ja viiniä myyvä pihakioski, kokous- ja juhlatila Toivolan kellari sekä uudistuneet makasiinit, joissa tapahtumien aikaan voi olla myyjiä, jouluna joulupuoti ja kesällä juhlia sekä kahvilan asiakkaita.

Toivolassa jatkavat vanhat tutut eli lankakauppa Titityy sekä Keski-Suomen käsityöläismuseo, johon kuuluvat Puusepän talo, Kuparisepän talo sekä Sparvinin talo. Kahvila Valkoinen puu tuli Toivolaan Kauhajoelta. Toivolan talossa aloittaa tulevana vappuna uusi Life style -konseptilla toimiva yritys.

”Noin neljä ja puoli vuotta olemme nyt Toivolan tontilla touhunneet. Haluamme rakentaa Jyväskylään matkailun vetovoimatekijää, jonka vuoksi kaupunkiin haluttaisiin tulla”, Arto Hakanen linjaa.

Vanhasta pappilasta matkailu- ja kulttuurikeskus

Arto Hakasen tuorein projekti on Toivolan pihan naapurissa sijaitsevan Jyväskylän Vanhan Pappilan kunnostus. Pappilan osti kiinteistöyhtiö Jyväskylän kaupunkilaispiha Oy, jonka osa-omistaja ja hallituksen puheenjohtaja Hakanen on.  Yhtiö omistaa myös enemmistön Toivolasta.

Hakasen mukaan Jyväskylän keskustaan syntyy merkittävä kulttuurihistoriallinen kokonaisuus. Pappila toimii Art Catering Oy:n juhlapalvelutiloina yksityistilaisuuksissa ja sinne tulee lisäksi kaksi ulkopuolista toimijaa. Pappilan ensimmäinen vuokralainen on jo selvillä, se on jyväskyläläinen Teeleidi.

Pappilaan on tulossa tilat myös musiikille ja muulle kulttuurille. Pappilan rippisalista kunnostetaan yli neljä metriä korkea kulttuuritila, jossa voi järjestää esimerkiksi kamarikonsertteja tai muita pieniä esityksiä, juhlapuheita ja vaikkapa runonlausuntaa tai vihkiseremonioita. Tilaa on noin viidellekymmenelle vieraalle. Rippisaliin sijoitetaan pysyvästi sähköflyygeli.

”Saan jatkuvasti eri taiteilijoilta kyselyitä, että saako tulla esiintymään. Nyt minulla on tarjota heille myös kunnolliset tilat”, Hakanen sanoo.