Irene Kalk säger att hon utvecklats mycket under åren som företagare. Hon har fått lära sig allt från grunden, men nu börjar allt rulla på på ett bekant sätt.
30.1.2023 klo 13:10
Uutinen

”Jag har en ganska fri ledarstil och vill inte detaljstyra arbetet”

Irene Kalk är hästskötaren som sadlade om i karriären och blev caféföretage istället. Hon driver populära Favorit Café i Lovisa centrum. Företagarlivet har lärt henne mycket, bland annat att växa in i rollen som arbetsgivare. Det gäller att hela tiden ha sina känslospröten trimmade så att alla mår bra och har chans att utvecklas i sitt arbete.

– Jag hade ingen utbildning i branschen och saknade förtagarbakgrund, så det var ett ganska stort beslut att öppna ett café. Samtidigt var läget optimalt och jag och min sambo tänkte att om man inte får ett café att går runt här, så måste man göra något fel, säger Irene Kalk som driver Favorit Café & Teashop ett stenkast från torget i Lovisa.

När man stiger in i caféet blir det inte bara spis för gommen, utan också för ögat. Inredningen bjuder på en sann visuell upplevelse. Det är en värld av färger och ett spännande potpurri av föremål och möbler. Saker ska inte matcha, det är hela grejen. Det är kontrasterna som gör det. Bakom disken står Irene Kalk och staplar croissanter. Hon flyttade från Helsingfors till Lovisa för dryga fyra år sedan och har hittills trivts nästan över förväntan. Ledorden för hennes café är ”hemgjort och hemtrevligt med något för alla”.

– Vi vill erbjuda kunderna traditionella saker som hembakta kanelbullar, men också modernare saker som chiapuddingar och smoothies. Vi experimenterar gärna och försöker hitta nya versioner på traditionella bakverk. Just i dag har vi till exempel en morotsostkaka, säger hon.

De bakar så mycket de hinner i caféets lilla kök. Irene, som säger att hon hade nära på noll kunskaper i bakning innan hon blev caféföretagare, tillbringar i dag en betydande tid av sin arbetsdag i köket.

– Det händer att kunderna frågar om jag varit på semester då de inte sett mig vid kassan på länge, skrattar hon.

Allt går i cykler

Restauranger och caféer tillhör de branscher som drabbats hårt av pandemiåren. Irene Kalk berättar att de sist och slutligen klarade coronaåren rätt så helskinnade.

– Det var värst under vintrarna, men å andra sidan hade vi rekordsomrar då folk semestrade i hemlandet. Vi har därtill vår försäljning mestadels dagtid. De som är beroende av kvällsförsäljningen drabbades hårdare. En tredje faktor som gynnade oss är att Lovisa är en rätt så liten stad, så folk vågade gå ut på café, pandemin till trots, summerar hon.

Coronan påverkade dem främst i det avseendet att alla fick uppvisa flexibilitet, och att det fanns en osäkerhet som ibland gjorde det utmanande att göra arbetslistor ens en vecka i förväg. Nu är det Ukrainakriget, och de ekonomiska dominoeffekter det medför, som utgör ett osäkerhetsmoment.

– Det känns som att livet går i cykler och det här är ytterligare en fas som man får anpassa sig till just nu. Vi har ännu inte sett av förändrade kundmönster, trots mycket tal om osäkra ekonomiska tider. Men visst finns det bakhuvudet, säger Irene Kalk.

Inte detaljstyra

Vi övergår till att diskutera vad företagarlivet lärt henne, om det förändrat henne på någon punkt.

– Jo, alldeles säkert. Tidigare hade jag en benägenhet att skjuta fram saker som jag borde göra. Nu är jag ytterst ansvarig och då går det inte att göra så, säger hon.

En stor del av företagarupplevelsen har varit att växa in i rollen som arbetsgivare. Å ena sidan arbetar hennes anställda för henne, å andra sidan ´känner hon att hon också arbetar för dem. Det gäller att ha sina känslospröten alerta hela tiden; att finna folks styrkor och ge dem uppgifter där de kan excellera och utvecklas, inte ”bara vara på jobb”.

– Jag har en ganska fri ledarstil och vill inte detaljstyra arbetet. Alla ska ta ansvar för sina uppgifter och ha friheten att utföra dem på det sätt som passar dem bäst. Men det är en balansgång. Man får inte ge så mycket ansvar att någon känner att den inte har mitt stöd. Om någon behöver hjälp, vill jag finnas till hands, säger hon.

Nöjd med nuläget

Framtiden, hur ser den ut? Blir det flera caféer?

– Jag är ganska nöjd med det vi nu gör. Om man skalar upp verksamheten blir det något helt annat och mina arbetsuppgifter förändras. Jag har en kreativ ådra som jag hellre använder till att utveckla det här caféet, avrundar Irene och avlägsnar sig för att hälla upp kaffe till en kund.

Vem: Irene Kalk, 31 år
Bor: Uppvuxen i Helsingfors, Lovisabo sedan 2018
Utbildning: Hästskötare från Axxell i Brusaby, Kimito + gjorde dubbelexamen, kimitoöns gymnasie
Familj: sambon Joonas Lahervaara som är med i caféverksamheten.
Hobbyn: Egen häst, jogging, Ladies Circle verksamhet
Företag: Favorit Café & Teashop
Personalmängd: 2 heltidsanställda utöver ägarna, sommartid 8 sommararbetare

Text och foto: Mia Berg-Lundqvist