Kanta-Hämeen vuoden YES Agentiksi 2023 on valittu Janakkalan Yrittäjät Ry. Kunniakirja luovutettiin 11.12. Vasemmalla Janakkalan Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Hietala ja oikealla varapuheenjohtaja Juha Ketola. Kunniakirjaa oli luovuttamassa Hämeen Yrittäjien Meiju Honkavuori.
12.12.2023 klo 09:45
Uutinen

Janakkalan Yrittäjille maakunnallinen tunnustus yrittäjyyskasvatuksesta

Kanta-Hämeen vuoden YES Agentiksi 2023 on valittu Janakkalan Yrittäjät Ry. Kunniakirja luovutettiin 11.12. merkittävästä työstä yrittäjyyskasvatuksen kehittämisessä. Tunnustuksen on myöntänyt Hämeen Yrittäjät, Nuorten yrityspolku-ohjelma ja valtakunnallinen YES-verkosto.

Palkitsemisen perusteluissa todetaan, että Janakkalan Yrittäjät on ansiokkaasti ottanut tehtäväkseen viedä yrittäjyyden ja yrittäjyyskasvatuksen sanomaa kunnan oppilaitoksiin. Janakkalan Yrittäjät on myös aktiivisesti mukana kehittämässä yrittäjyyskasvatuksen toteutusta seudullisella ja maakunnallisella tasolla.

Janakkalassa yhteistyö on käytännössä tarkoittanut yrittäjien vierailuita kaikissa perusopetuksen yhdeksänsillä luokilla sekä lukion toisen vuoden opiskelijoiden ryhmissä.  

– On ollut todella palkitsevaa huomata, kuinka keskittyneitä ja kiinnostuneita oppilaat ovat vierailujemme aikana, Janakkalan Yrittäjien varapuheenjohtaja Juha Ketola kertoo.

Yrittäjyyskasvatus on huomioitu koulujen opetussuunnitelmissa jo jonkin aikaa. Yrittäjien mielestä sen huomioiminen käytännön toteutuksessa on lisääntynyt viime vuosina. Tällä on merkitystä myös koulujen ulkopuolella.

– Nuorissa on tulevaisuus. Janakkalan yrittäjät haluavat, että myös tulevaisuuden Janakkalassa on uusia ja elinvoimaisia yrityksiä. Siksi haluamme avata opiskelijoille ja koululaisille yrittämisen todellisuutta ja mahdollisuuksia, Janakkalan Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Hietala sanoo.

Hän myöntää, että ei tiennyt kolme vuotta sitten, että hänen kotikuntansa kouluissa olisi yrittäjyyskasvatusta

– Tällä hetkellä Janakkalassa tapahtuu paljon hyviä asioita sen tiimoilta, hän kiittelee.  

Varapuheenjohtaja Ketola on samoilla linjoilla yrittäjyyskasvatuksen ja oppilaitosyhteistyön merkityksestä.

– Opiskeluaikoinani en tiennyt kuinka kivaa yrittäminen on, tai kuinka paljon siinä on potentiaalia minun tulevaisuudelleni. Jos olisin tiennyt, olisin varmasti lähtenyt yrittäjäksi aikaisemmin, Ketola toteaa.

Yrittäjien ja oppilaitosten yhteistyö helpottaa nuorten työelämään tutustumisen järjestämistä paikallisissa yrityksissä. Tällä on vaikutuksia myös nuorten työllistymiseen kesätyöpaikkoihin ja myöhemmin jatko-opintojen harjoittelujaksoille. Näillä kaikilla on merkitystä myös uravalinnoille ja myöhemmälle työllistymiselle, palkintoraati toteaa perusteluissaan.

YES Agentti -tunnustuksen voi saada henkilö, tiimi tai organisaatio, joka on edistänyt yrittäjyyskasvatusta ja yrittäjämäistä toimintakulttuuria – YES-verkoston tavoitteena on, että yrittäjyyskasvatus ymmärretään osaksi kunnan eri kehittämistoimenpiteitä ja että kunnan eri toimijat tekevät yhteistyötä yrittäjyyskasvatuksen edistämiseksi. Tahdomme tällä tunnustuksella tuoda näkyviin sitä tärkeää työtä, jota Kanta-Hämeessä tehdään yrittäjyyskasvatuksessa, Hämeen Yrittäjien nuorten yrityspolku -ohjelman vetäjä Meiju Honkavuori toteaa.