Joonas Ylänne nauttii esitystekniikan kanssa työskentelystä niin töissä kuin vapaa-ajalla. Suomirokkia soittavassa Täryjyrä-yhtyeessä pääsee hikoilemaan irti arjen ympyröistä.

Joonas Ylänne: Kuvaa ja ääntä – yt-neuvottelut onnenpotkuna yrittäjyyteen

Koronan tehdessä tepposet tapahtuma-alalle AV-alan ammattilainen Joonas Ylänne joutui hakemaan muita töitä. Silloisen työnantajan yt-neuvotteluista tulikin käännekohta.

– Yyteet olivatkin onnenkantamoinen, koska tuli mahdollisuus päästä työskentelemään useampaankin pyydettyyn projektiin, joihin en olisi voinut päivätyössä osallistua, kuvailee Joonas Ylänne.

Ylänne tarjoaa toiminimellä luovan alan palveluja: videotuotantoa, valokuvausta, graafista ja 3D-suunnittelua. Lisäksi osaamiseen kuuluvat ääni- ja valotuotannon palvelut sekä tapahtumatuotanto.

Joonas teki pitkään töitä valokuvausliikkeessä ja sen ohella mediatöitä sekä projekteja. Kun korona tukahdutti tapahtuma-alan, joten hän joutui hakeutumaan muihin töihin. Oma yrittäjyys alkoi loppuvuodesta 2021.
–Kysyntääkin alkoi olla jo sen verran, että oli sopiva aika lähteä kokeilemaan yrittäjän siipiä. Sopivan kokoisia töitä onkin tullut sieltä täältä. On hyvä, ettei tarvitse olla vain yhden tai kahden asiakkaan varassa.

Projektit ovat olleet pääasiassa videotuotantoja. Mukavaa vaihtelua tuo esimerkiksi keikkamiksaukset ja Joonas kertoo päässeensä myös erään kokopitkän elokuvan äänimieheksi. Aikaisemmista kulttuuriharrastuksista on muodostunut hyvä verkosto.
– Ei tarvinnut ihan tyhjästä lähteä. Riihimäen Yrittäjiin liittyminen oli myös hyvä ratkaisu kohdata yrittäjiä, joiden kanssa olenkin jo päässytkin tekemään yhteistyötä.

Parasta Ylänteen mielestä yrittämisessä on ollut tekemisen monipuolisuus. Keikkahommissa pääsee tekemään ihmisten kanssa ja esimerkiksi keskittymistä vaativaa videoeditointia pystyy tekemään itse valitsemaansa kellonaikaan.
– Yllätyksellisin haaste on ollut se, kuinka paljon aikaa laskutettavien ja tuotannollisten tuntien ohella menee aikaa paperisotaan. Se on pakollista pahaa, mutta tärkeää, että jotain jää viivan allekin.

Joonas hoitaa AV Ylänne -toiminimellään hallinnolliset asiat OP-kevytyrittäjyyden palvelujen kautta. Sieltä hän sai myös hyviä vinkkejä yrittämisen alkuvaiheisiin. Lisäksi hän keskusteli asioista tuttujen yrittäjien kanssa.
– Kaikki verotus- ym. määrämuotoiset asiat tulee säntillisesti hoidettua. Jossain vaiheessa, jos yritystoiminta kasvaa, voi olla kannattavampaa hoitaa taloushallinto jotain muuta kautta.

Tämä juttu on lyhennelmä Hämeen Yrityssanomissa 17.3. julkaistavasta artikkelista. Lehti on luettavissa myös verkkosivuillamme: