Puualan yrittäjä ja aktiivinen sopimuspalokuntalainen Juha Tuominen palkittiin Hauhon Niskavuoren markkinoilla
Puualan yrittäjä ja aktiivinen sopimuspalokuntalainen Juha Tuominen palkittiin Hauhon Niskavuoren markkinoilla. Kuva Jouni Lehtonen
1.7.2023 klo 12:00
Uutinen

Juha Tuominen on Hauhon niskavuorineuvos 2023

Hauholainen puusepänalan artesaani ja yrittäjä Juha Tuominen on järjestyksessään kahdeskymmeneskuudes Hauhon niskavuorineuvos. Valinta julkistettiin lauantaina 1.7.2023 Hauhon Niskavuoren markkinoilla. Hauhon Yrittäjät haluaa huomioida arvonimellä henkilöitä, jotka ovat tehneet työllään ja esiintymisellään Hauhoa ja hauholaisuutta tunnetuksi sekä edistäneet toiminnallaan hauholaista yrittäjyyttä.

Juha Tuominen on syntynyt 1968 Hämeenlinnassa. Hän muutti perheensä mukana Hauholle 1976 käytyään ensi askeleensa peruskoulua Kirkonkulman ala-asteella.

– Hiihtolomaviikon jälkeen aloitin Hauholla koulun. Olihan se kuulemma minulle kulttuurishokki joutua koulussa tekemisiin kuorimattomien perunoiden ja ulkovessan kanssa, Tuominen nauraa.

Perhe muutti töiden perässä, Juha Tuomisen isä Veikko oli tuolloin töissä Sotkan kalustetehtaalla, joka sijaitsi Hauhon kirkonkylässä.

Tuominen kirjoitti Parolan lukiosta ylioppilaaksi 1987 ja lähti tämän jälkeen hakemaan puualan artesaanioppia Tammelan käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen. Ala oli tullut tutuksi, sillä isä ja setä ovat puuseppiä.

Veikko Tuominen oli päättänyt ryhtyä puusepänalan yrittäjäksi Hauholle. Alkuvuodesta 1989 perustetiin Hauhon Puutyöpalvelu Oy. Juha valmistui puusepäksi loppuvuodesta. Työpaikka odotti perheyrityksessä, mutta ensin Juha kävi armeijan.

– Poltinahon kiitopojissa puusepästä tehtiin moottorialiupseeri, Tuominen kertoo.

Sukupolvenvaihdos ja suuntautuminen tilauspuusepänliikkeeksi

Hän kotiutui Hämeenlinnan Poltinaholla sijainneesta 4. erillisestä autokomppaniasta kersanttina tammikuussa 1991. 1990-luvun alussa Hauhon Puutyöpalvelu muutti Kelkkasten ahtaaksi käyneistä tiloista isompiin niin kutsutun Norpen hallin suojiin Hauhon kirkonkylälle. Rakennus oli tuttu, sillä siinä oli ollut Sotkan kalustetehdas, jossa isä-Veikko oli työskennellyt aiemmin.

– Olin asennoitunut lähtemään mukaan perheyritykseen. Kävin kouluni ja armeijan miltei polkupyörämatkan päässä. Olisihan se ehkä ollut avartavaa lähteä jonnekin kauemmas, mutta sen olen tehnyt sitten lomamatkoilla, tuore niskavuorineuvos pohtii.

Maire-äidin kuoleman jälkeen, perinnönjaon myötä Juha sai lisää Puutyöpalvelun osakkeita ja hän ryhtyi yrityksen vetovastuuseen vuonna 2010. Nykyisin Hauhon Puutyöpalvelu Oy on tilauspuusepänliike, jonka yksityisasiakkaat ovat pitkälti pääkaupunkiseudulla. Töitä riittää, mutta tekijöistä on pula. Uusia tekijöitä ei alalle ajaudu. Se tietää pitkiä päiviä yrittäjälle.

– Tässä joutuu joskus tekemään 70-tuntista työviikkoa. Itselle ei tässä käytännössä paljoa omaa aikaa jää, Juha Tuominen huokaisee.

Sydämen asiana sopimuspalokunta

Ajan riittävyyteen vaikuttaa myös Juhan päätoiminen harrastus, nimittäin sopimuspalokuntatoiminta. Juha liittyi palokuntapoikiin jo naskalina. Muita lapsuusajan harrastuksia oli partio, tennis ja uiminen. Mutta palokunta imaisi mukaansa. Tero Halonen huomasi nuoren miehen innon ja taidot ja otti tämän suojatikseen.

– Halosen Tero ja Leskelän Kari olivat esikuviani ja opastajiani palokuntatoiminnassa.

Vuonna 2004 oli Juhan aika ottaa Halosen Teron jälkeen palokunnan päällikkyys. Tuolloin aluepelastuslaitokset aloittivat toimintansa. Toiminta on vuosien aikana muuttunut ja hälytysosaston kuormitus lisääntynyt.

– Kun aloitin hälytysosastossa 1986, meillä oli 34 keikkaa vuodessa. Vuosi 2018 oli kuiva. Silloin meillä oli 188 kiirelähtöä vuoden aikana, kesäkuussa yli 30. Nykyisin lähtöjä vuositasolla on noin 100.

Hauhon palokunnan hälytysosasto on yksi alueen lähtövarmimpia ja uusia palokuntalaisiakin on saatu mukaan.

– Meidän väkemme on aktiivista, porukka on hyvä, palokunnan päällikkö kiittelee osastoaan.

Pelastustoimi on ainut viranomainen, joka enää on Hauholla aina läsnä. Vapaaehtoispohjalta toimivan sopimuspalokunnan merkitys on pitäjäläisille hädän hetkellä mittaamaton. Palokunnan päällikkö Tuomisen johdolla hälytysosaston toimintaa on kehitetty monipuolisesti ja uusia taitoja otettu haltuun esimerkiksi vesipelastuksessa. Hauhon vesistöetsintäkalusto on pelastuslaitoksen huippua. Hauholla kun vesistöjä riittää. Kuntalaisilta saatu palaute antaa voimia jatkaa vaativaa harrastusta.

– Eipähän tarvitse kaupan kassajonossa peitellä palokunnan logoa paidassa, Tuominen toteaa.

Toinen tekijä, joka Juha Tuomista vie eteenpäin on auttamisenhalu. Kanssaihmisten avun tarve saa hänet toimimaan.

Juha Tuomiselle Hauho on hyvä paikka asua ja yrittää.

– Hauho on turvallinen kaikenikäisille. Täällä voit liikkua turvallisesti ja luonto on lähellä. Kuulet pihalla linnun laulua ja hyvät lenkkimaastot lähtevät talon takaa, hän kehuu.

Ja paloasema on tietysti näköetäisyydellä kotipihasta.