13.6.2017 klo 14:16
Uutinen

Kakkosvaihde päälle ja palvelut priimakuntoon

Satasote jättää hakemuksen STM:n pilottikokeiluun kesäkuun aikana. Pilottimaakunnat valitaan syksyllä ja kokeilujen toivotaan alkavan mahdollisimman pian. Yrittäjien pitää olla valmiustilassa pilotointia varten – eletään oletuksella, että Satakunta on yksi pilottimaakunta.

Mihin yritysten pitää varautua? Oma yritys ja palvelut pitää hioa timanttiseen iskuun. Mieti mitä asiakas sinulta saa – mistä koostuu asiakkaan kokemus? Hio myös viestintä ja markkinointi sellaiseen kuntoon, että tavoitat asiakkaasi. Tarkista myös kustannusrakenteesi, että toiminta on tehokasta ja kannattavaa.

Valmistaudu digiaikaan. Vähintäänkin nyt pitää aloittaa Kanta-valmistelut. Pohdi samalla myös rutiineja, joita voit digitalisoida ja palvelujasi, joita voit tarjoilla asiakkaille mahdollisimman ketterästi – asiakkaat asuvat mobiilin päässä.

Verkostoidu. Verkostoidu tuttujen ja vieraiden kanssa. Luokaa uutta ja jotain merkityksellistä asiakkaille. Yhdessä voi kupin kääntää nurin ja tarvittaessa romuttaa vanhat ja kankeat toimintamallit. Valmiita sote-verkostoja on jo olemassa, nyt niitä kannattaa vahvistaa myös toimialan ulkopuolelta.

Tärkeintä on muistaa, että uudistus on mahdollisuus kohti parempaa. Jos luvataan, että yksityinen palvelutuottaja pääsee tasavertaiseen asemaan ja asiakas saa itse valita, niin oletamme, että lupaus myös lunastetaan.

Satakunnan Yrittäjien sote-aamubrunssilla muutosjohtaja Terttu Nordman kertoi uudistuksen tilanteesta ja aikataulusta. Tärkein viesti oli, että Satasote toteuttaa uudistuksen, vaikka uudistus valtakunnan tasolla pitkittyisi. Satakunnassa yksityinen, julkinen ja kolmas sektori tuottavat tulevaisuudessa palveluita tasavertaisesti ja asiakkaalla on vapaus valita kuka häntä hoitaa. Meidän ei tarvitse odotella eduskunnan hyväksyntää uudistukselle. Aloitetaan toiminnan käynnistäminen nyt.

Sote-uudistus puhuttaa. Vihastuttaakin. Digitalisti Ville Tolvanen sanoo, että mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu. Muutoksessa tunteilla on taipumus poukkoilla, mutta tunnemyllerryksessäkin pitää pysyä realistisena. Nyt yrityksillä on viimein mahdollisuus päästä tasavertaiseen asemaan palvelutuottajana.

Pia Hirvonen
​varapuheenjohtaja
Satakunnan Yrittäjät

Kuva: Joonas Salli