27.9.2018 klo 12:53
Uutinen

Kanadalainen teknologiaguru vakuutti NBF-yleisön: ”Tämän takia elämme mullistavaa aikaa”

Kanadalainen bisneskirjailija Don Tapscott vakuutti yleisönsä siitä, miksi jokaisen kannattaa perehtyä lohkoketjuteknologiaan.

Nordic Business Forumin toisen päivän aloitti kanadalainen Don Tapscott, joka tunnetaan miljoonia kappaleita myyneistä bisneskirjoistaan.

Tapscott yritti vakuuttaa yleisölle, miksi jokaisen kannattaisi perehtyä lohkoketjuteknologiaan. Hän neuvoi jokaista kuulijaa lisäämään omaa tietämystään aiheesta kuuntelemalla esimerkiksi alan podcasteja.

– Olemme siirymässä digitaalisen talouden toiseen vaiheeseen. Koneet oppivat sellaista, mitä niille ei ole ohjelmoitu. Toisin sanoen ne ohjelmoivat itseään, Tapscott selvensi.

Tästä ovat esimerkkeinä automatisoidut dronet, robotit ja itse ajavat autot. Todellinen toinen aikakausi on Tapscottin mukaan kuitenkin lohkoketjuteknologia, johon viitastaan usein virtuaalivaluuttojen kuten Bitcoinin yhteydessä.

– Muistamme vielä selkeästi vuoden 2008 ja maailmanlaajuisen pankkikriisin. Vielä tuolloin rahansiirrosta maiden välillä perittiin 10 prosentin palkkioita. Silloin ei ollut liiemmin keinoja hoitaa asiaa nopeasti. Rahoja piti odottaa useita päiviä. Se oli aivan liian kallista. Onko kukaan teistä kuullut maksullisesta sähköpostien siirrosta eri maiden välillä, Tapscott kysyi ja nauratti Nordic Business Forumin tuhatpäistä yleisöä.

Bitcoinin syntyminen muutti perustavalla tavalla paitsi rahansiirtoa, myös esimerkiksi osakekauppaa.

– Ensimmäistä kertaa ihmiset luottavat toisiinsa ilman kolmatta osapuolta kuten pankkeja. Se on mullistavaa.

Tapscott näkee lohkoketjuteknologialla mullistavia vaikutuksia.

– Sen myötä yrityksistä tulee yhä enemmän verkostoja. Yritykset voivat toimia täysin ilman ihmisiä.

Pääomaa startupeille ilman välikäsiä

Tapscott kuvaili yleisölle, miten lohkoketjut muuttavat esimerkiksi joukkorahoitusta. Siitä esimerkkinä on ICO (Initial Coin Offering), joka on uudenlainen, digitaalisiin kryptovaluuttoihin perustuva joukkorahoitusmalli. ICO on vallannut maailmanlaajuisista pääomasijoituksista jo neljänneksen. ICO:n suosiota on nostanut etenkin sen yleistyminen startupien pääomarahoituslähteenä. Kyseessä on verrattain uusi ilmiö, sillä ensimmäiset ICO:t järjestettiin vasta viitisen vuotta sitten. ICO:t ovat tuottaneet sijoittajille jo useita miljardeja dollareita. ICO:ja on kritisoitu porsaanrei’istä, joiden avulla pyritään kiertämään esimerkiksi kansallista sääntelyä.

”Virtuaalinen minä on iso ongelma”

Tapscott otti esille yksilötason ongelmia, joita lohkoketjun avulla on mahdollista ratkaista. Yksi niistä on huoli kunkin omasta digitaalisesta identiteetistä ja sen tietoturvasta.

– Olemme tilanteessa, jossa virtuaalinen minä muistaa enemmän kuin sinä itse. Tuotamme jatkuvasti itsestämme dsataa verkkoon, mutta emme muista siitä läheskään niin paljon kuin tekoäly. Emme välttämättä tiedä, mitä rokotteita olemme ottaneet ja millaista jälkeä jätämme itsestämme kuluttajina. Luomme siis dataa, jonka virtuaalinen minä vie meiltä pois. Tämä on iso ongelma.

– Meidän on saatava identiteettimme takaisin. Lohkoketjun avulla voimme kuljettaa omaa dataamme jatkuvasti mukanamme, ilman että se pääsee meiltä karkuun, Tapscott jatkoi.

Kuva: Nordic Business Forum

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi