Salla Juurakko.

Kasista viiteen – Salla Juurakko pitää huolta hyvinvoinnistaan asettamalla rajoja

Suunnittelutoimisto Pirskeen toimitusjohtaja Salla Juurakko on kolmen lapsen äiti. Hän pitääkin tiukasti kiinni työajoistaan ja huolehtii jaksamisestaan, koska on nähnyt omien vanhempiensa kautta yrittäjyyden nurjan puolen.

Salla Juurakko, 31, kuulee, miten puoliso Andreas on lähdössä viemään perheen kolmea lasta, Oliveria, 10, Niiloa, 4, ja Aatosta, 2, päiväkotiin ja kouluun. Kun ovi käy, Salla kääntää kylkeä. Viime yönä perheen nuorimmainen valvotti, joten lepo on nyt tarpeen. Toimistolle ehtii myöhemminkin. Onneksi työmatka on lyhyt, sillä se sijaitsee vastapäätä kotia.

Salla on ollut yrittäjä parisen vuotta ja sitä ennen 13 vuotta ravintola-alalla eri tehtävissä. Tuolloin työvuorot olivat aamuneljän ja yöneljän välillä, minkä takia lasten piti olla vuoropäiväkodissa.

– Se oli aika raskasta. Jos oli aikainen aamuvuoro, lapsi piti viedä päiväkotiin jatkamaan yöuniaan tai edellisenä iltana nukkumaan yönsä hoitoon.

Helmikuussa Salla valmistui ravintola-alan liikkeenjohdon restonomiksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta. Koulutuksestaan huolimatta hän ei enää halunnut palata töihin ravintolamaailmaan. Ajatus omasta yrityksestä syntyi opiskelujen aikana. Hän oli samaan aikaan töissä ravintola-alalla ja tuli raskaaksi.

– Sain potkut, kun ilmoitin raskaudestani. Mietin, miten noin voi käydä. Siinä meni ammatillinen itsetuntoni.

Salla oli tehnyt työssään jonkin verran ravintoloille sosiaalisen median sisältöjä ja tykännyt siitä. Idea alkoi kypsyä. Sallan yritys Pirske Suunnittelutoimisto tekee asiakkailleen pääsääntöisesti sosiaalisen median markkinointia.

– Sitten jossain imetyshuuruissa ajattelin, että tässä minä onnistun. Minusta tulee paras, Salla kertoo.

Salla Juurakko.

Sallasta tosin ei koskaan pitänyt tulla yrittäjää. Hän kasvoi yrittäjäperheessä ja muistaa lapsuudestaan sen, miten paljon vanhemmat olivat poissa kotoa ja kuinka perheellä oli toisinaan taloudellisesti tiukkaa. Salla ei halunnut omille lapsilleen samaa kokemusta.

”Kun perustin yrityksen, päätin, että minähän pidän vapaapäivät ja lomat ihan tavalliseen tapaan.”

Salla Juurakko

Hän pitääkin tiukasti kiinni työajoistaan ja huolehtii omasta jaksamisestaan, koska on nähnyt omien vanhempiensa kautta yrittäjyyden nurjan puolen. Välillä voi olla taloudellisesti tiukempia ajanjaksoja, mutta Salla ei halua silloinkaan ottaa aikaa perheeltään pois.

– Prioriteetit pitää olla kunnossa. Kun perustin yrityksen, päätin, että minähän pidän vapaapäivät ja lomat ihan tavalliseen tapaan. Kukaan asiakas ei odota minulta vastausta 24/7.

Yrittäjyys on tuonut kolmilapsiseen perheeseen joustavuutta, jonka ansiosta arki rullaa Sallan mukaan tasaisen hyvin. Salla on toimistolla arkisin vaihtelevasti kello 8-17 välillä, minkä jälkeen hän hakee lapset kotiin. Illat ja viikonloput hän pyhittää perheelleen. Arjen sujuvuutta helpottaa lyhyt välimatkat: koti, työpaikka ja päiväkoti ovat parin sadan metrin säteellä toisistaan.

– Yrittäjyys on mahdollistanut sen, että jos aamulla oikeasti väsyttää, minun ei tarvitse lähteä heti toimistolle, vaan voin nukkua pari tuntia. Sillä jos lähden töihin silmät ristissä, en ole tehokas.

Salla Juurakko.

Arjen pyöritys jakautuu pääsääntöisesti tasa-arvoisesti myyntipäällikkönä työskentelevän puolison kanssa. Viime kesänä Sallalla tuli henkilökohtaisessa elämässä haasteita. Lisäksi jäi joutui ongelmien vuoksi ostamaan perustamisvaiheessa mukana olleen osakkaan yrityksestä ulos. Raskaiden vaiheiden takia Salla kävi syksyn ajan terapiassa. Terapia auttoi pitämään yllä työkykyä, mutta juuri muuhun Sallalla ei ollut voimavaroja. Tällöin puoliso otti enemmän vastuuta perheen arjesta.

– Sen olen oppinut, että yrittäjyys on välillä tosi raakaa.

Mutta on se hedelmällistäkin, Salla kiirehtii lisäämään. Saa toteuttaa itseään, tehdä juuri niitä juttuja, mitkä itseä kiinnostaa ja valikoida mieluisimpia työtehtäviä, mikä palkkatyössä ei ollut samalla tavalla mahdollista.

Nyt vointi alkaa olla parempi, ja Salla on alkanut kaivata verkostoitumista muiden yrittäjien kanssa. Hän onkin Helsingin Yrittäjien nuorten yrittäjien verkoston HYNY:n vuoden 2023 hallituksen jäsen.

– Loppuviimein yrittäjyys on aika yksinäistä hommaa. Pidän verkostoitumista äärimmäisen tärkeänä ja voimauttavana. Kukaan ei ymmärrä yrittäjää niin hyvin kuin toinen yrittäjä.

Vaikeaa yrittäjyydessä on se, että kukaan ei tuuraa Sallaa, jos hän tai lapset sairastavat. Hän yrittää vuorotella puolisonsa kanssa hoitovastuuta, mutta kiireisimpinä aikoina lapset ovat olleet töissä mukana. Siinä he näkevät läheltä, miten äiti tekee töitä.

Salla on kolmannen polven yrittäjä ja nyt näyttää vahvasti siltä, että hän kasvattaa seuraavaa sukupolvea. Sallan esikoinen Oliver on innostunut myymään tekemiään sarjakuvia läheisessä kauppakeskuksessa. Myyntiä on tullut lyhyessä ajassa 50 euron edestä. Ne ovat tulleet lapsen mielestä paljon helpommalla kuin kotitöistä saadut ansiot.

Muille yrittäjä-vanhemmille Salla haluaisi sanoa, että lapsille on pakko antaa aikaa.

– Eivät he muuten tule olemaan elämässäsi. Lapset ne meitä vanhainkodissa pitelevät kädestä, ei yritys.

Salla Juurakko

YRITYS Pirske Suunnittelutoimisto Oy
PERUSTETTU toukokuussa 2021
MITÄ SEURAAVAKSI ”Visio on olla sisällöntuotannon Top of Mind -yritys. Haluamme olla yksi alan suurimpia työllistäjiä pääkaupunkiseudulla.”

TEKSTI Inka Ikonen
KUVAT Johanna Erjonsalo