7.8.2020 klo 16:06
Uutinen

Kasvomaskisuositus askarruttaa ja teettää töitä

Julkisessa keskustelussa on ennakoitu koronaviruksen hillitsemistoimena kasvomaskien käyttösuosituksen antamista. Miten mahdollinen suositus näkyy yrityksissä?

Yritystarviketukku Office Plus Oy:n Pasi Hotti on yhteydenpidon ytimessä eri suuntiin.

– Tilanne näkyy meillä niin, että saamme maskitarjouksia niin kestomaskeista kuin kirurginmaskeista. Hintaeroa saattaa tarjouksissa olla jopa puolet. Laatu ja luokituserot saattavat hämärtyä helposti. Uusia asiakkuuksia tarjoutuu myös, Hotti ruotii loppukesän ajankohtaista tilannetta.

Kasvomaskien saatavuuteen Hotti suhtautuu luottavaisesti.

– Suomessa on jo useampia valmistajia ja he saavat tehtyä maskeja kovallakin päivävauhdilla. Maailmalla maskeja on käytetty jo pitkään. En usko, että maskit maailmalta loppuvat, Hotti sanoo.

Ompelimoyrittäjä Mari Ståhls vastaa puhelimeen hankintojen ääreltä.

– Maskisuositus ei vielä näy. Varaudun nyt ja hankin tarvikkeita. Juuri olen ostamassa kuminauhaa. Keväällähän kangasmaskeihin tarvittava kuminauha loppui tukuista.

– Ompelin keväällä jo paljon maskeja. Yksityiset tilasivat niitä jonkin verran ja tutut yrittäjät enemmän.

– Yksiväriset menivät heti, mutta hyvinkin värikkäitä maskeja haluttiin. Yksi asiakas ilmoitti, että oranssikukallista pitää olla.

Omassa liikkeessään yksinyrittäjänä Ståhls säätelee etäisyyksiä ja asiakasmääriä helposti.

– Voin tarvittaessa toimia ajanvarauksella, laittaa ovet lukkoon ja päästää yhden asiakkaan kerrallaan asioimaan liikkeessä.

Lukkoliikkeessä toimitaan asiakasrajapinnassa niin liikkeissä kuin asennuskohteissa. Laatulukko Oy:n yrittäjä Minna Järvenpää toimi keväällä nopeasti, ja nyt ollaan odottavalla kannalla.

– Liikkeissä tiskillä on pleksit ollut maaliskuusta lähtien – ja siihen ne varmasti jäävätkin. Myymälän henkilökunta voi tällä hetkellä itse päättää, käyttävätkö maskeja ja pleksien asentamisen jälkeen he eivät ole niitä käyttäneet. Liikkeessä meillä on ovessa lappu, että jos liikkeessä on jo asiakkaita, odotatko ystävällisesti hetken.

– Asentajilla on tiettyjä kohteita, joissa heillä on maskipakko ja muissa kohteissa he saavat itse päättää, käyttävätkö maskeja. Aluksi maskien saatavuudessa oli vaikeuksia, nyt niitä saa hyvin.

Tuleva maskisuositus hämmentää.

– Itse käytin keväällä maskia, kun tilanne oli eniten päällä ja kävin jossain. Maskin kanssa toimiminen ei ole helppoa. Mieluummin hoitaisin asiaa miettimällä, miten asiat voi hoitaa toisin – etänä ja etäisyyksistä huolta pitämällä.

Tapahtumatuottaja EventLive Oy:n yrittäjä Pirjo Kivistöllä on suunta tilaisuuksiin selvä.

– Kuukauden päästä meillä on iso tapahtuma. Turvallisuutta hoidetaan hyvillä turvaväleillä ja liikkumisen rajoittamisella. Näin kontakteja ei tule liikaa. Siirtymissä bussit täytetään harvaan ja kaikille on tarjolla kasvomaski. Juhlapäivällinen katetaan tilavaan telttaan ja se tarjoillaan pöytiin. Baareja, joista voisi itse hakea juomia, tai bileitä ei ole. Juhlatilassa on itseannostelevat käsidesiautomaatit.

– Onneksi on yrittäjäverkostoa. Kasvomaskeja olen jo hankkinut jonkin verran omaan käyttöön ja juuri hankin FFP-maskeja lisää, Kivistö kertoo.

Muita kiinnostavia aiheita