21.11.2019 klo 17:31
Uutinen

Kasvuyrityksissä täytyy ottaa osakasluettelot syyniin ja monipuolistaa niitä – ”Miehet ovat vaurastuneet näiden pöytien kautta”

Väitetään, että naiset eivät osaa neuvotella. Sijoittaja April Underwoodin mukaan naisia rangaistaan kovemmin, kun he yrittävät neuvotella.

Kasvuyritystapahtuma Slushin torstai-iltapäivässä puhui yhdysvaltalainen April Underwood pääomien jakaantumisesta sukupuolten välillä yritysmaailmassa. Underwoodin ansioluettelossa on merkittäviä jättejä, kuten Google, Twitter ja Slack. Underwood on myös #Angels -sijoittajaverkoston perustaja.

Underwood teroitti osakasluetteloiden, eli capitalization tablen, monipuolisuuden merkitystä.

– Näissä pöydissä päätetään, kuka omistaa mitäkin yrityksessä suhteessa pääomaan. Se mahdollistaa suurempien riskien ottamisen, mahdollisuuksia osallistua sijoittajana ja muokata yhteiskuntaa. Miehet ovat perinteisesti rakentaneet varallisuutensa näiden pöytien kautta, Underwood sanoo.

Yhdysvalloissa naisen dollari on 84 senttiä. Pääomassa ero on dramaattisempi. Naiset omistavat 11 prosenttia yrityksistä, miehet loput 89 prosenttia.

Mitä seurauksia sillä on?

– Meillä ei ole varmoja vastauksia, mutta meillä on aavistuksia. Naiset saavat matalamman tason tarjouksia. Väitetään myös, että naiset eivät osaa neuvotella, mutta on tieteellistä aineistoa, joka todistaa, että näin ei ole, vaan naisia rangaistaan kohtuuttomammin, kun he yrittävät neuvotella, Underwood sanoo.

Naiset ovaat aliedustettuina perustajina, ensimmäisinä työntekijöinä, johtotehtävissä ja sijoittajina.

Underwoodilla on suosituksia jatkotoimenpiteiksi.

– Startup-yrittäjä, sinä omistat osakasluettelosi. Voit pyytää sijoittajiasi esittelemään naisia sijoittajiksi ja rekrytoinneissa. Kasvuyritysten johtajat voivat ottaa seurantaan eri taustaisten työntekijöiden ja osakkaiden määrän kehittymisen. Sijoittajat voivat monipuolistaa verkostojaan, etsiä sijoittajakumppaneita laajemmin, keskittyä ensimmäisiin rekrytoitaviin sekä mitata ja tehdä näkyväksi tilanteen kehittymistä, Underwood luettelee.

Muut yhteisöt, kuten lakitoimistot ja akateemiset tutkijat voivat tutkia ja julkaista osakasluetteloita laajalla skaalalla. Kaikki voivat tehdä enemmän yhteistyötä keskenään.

– Ihmiset ovat heräämässä tähän aihepiiriin. Haastakaa muita ja kysykää kysymyksiä, Underwood kehottaa.