19.3.2020 klo 16:04
Uutinen

Kauppakeskukset hiljentyvät, vuokraneuvottelut alkavat – Citycon myöntyi aukiolojen muutoksiin, vuokrien lasku mahdollista

Kauppakeskusten vuokraisännät ovat valmiita helpottamaan liikkeenharjoittajien tilannetta.

Yle uutisoi keskiviikkona kauppakeskusten vuokralaisten tilanteesta. Yhä useampi liikkeenharjoittaja tarvitsee koronaviruspandemian aikana helpotuksia vuokranmaksuun.

Muun muassa Selloa, Rediä ja Triplaa omistava Ilmarinen ei ole luvannut alennuksia vuokriin. Yleistä maksuaikakevennystäkään ei ole tulossa. Sen sijaan jokaisen vuokralaisen tilanne käydään läpi erikseen.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vetosi vuokranantajiin tiistaina Ylen Aamu -ohjelmassa.

– Nyt pitää tulla vastaan yrittäjiä, kun he tulevat keskustelemaan vuokrista, Pentikäinen sanoi. Hän korosti, että myös kauppakeskusten pelisääntöjä täytyy nyt muuttaa.

Ilmarisen vuokrauspäällikkö Ville Laurilan mukaan Ilmarinen lupaa joustoa myöntämällä vuokriin lisää maksuaikaa. Kahden kuukauden vuokran voi siirtää myöhemmin maksettavaksi, Yle kertoo.

Lykkäystä on myönnetty jo kymmenille vuokralaisille.

Sekä Ilmarinen että toinen iso kauppakeskusomistaja Citycon ovat neuvotelleet helpotuksia liikkeiden aukioloaikoihin. Yleensä aukioloista päättää kauppakeskus. Tällä hetkellä Ilmarinen on myöntänyt helpotuksia Kämp Gallerian vuokralaisille.

Citycon sen sijaan on jo tiedottanut vuokralaisiaan aukioloaikojen joustoista. Cityconilla on omistusta muun muassa Isossa Omenassa, Kolumbuksessa, Myyrmannissa ja Koskikeskuksessa. Vuokralaisia on yli 400.

– Vuokralainen voi sopia keskushenkilökunnan kanssa uusista aukioloajoista. Monella yrittäjällä on lastenhoito-ongelmia ja kun kävijämäärät laskeneet, halu lyhentää aukioloa on lisääntynyt, Cityconin liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Sanna Yliniemi sanoo.

Vuokrien lasku mahdollista

Cityconissa on luotu Yliniemen mukaan prosessi, jolla voidaan käsitellä tehokkaasti muita vuokrasopimusehtoihin liittyviä muutoksia.

– Käsittelemme jokaisen tilanteen tapauskohtaisesti, koska näkemyksemme mukaan jokainen liikkeenharjoittaja on hyvin erilaisessa tilanteessa. Oli kyse aukioloaikojen sopeuttamisesta tai muista ehdoista, kuuntelemme liikkeenharjoittajan näkemyksiä.

Yliniemen mukaan yksikään yritys ei ole lopettanut toimintaansa.

– Osa on sulkenut väliaikaisesti liikkeen valtiovallan ohjeiden takia. Kriisiä on eletty vasta neljä päivää ja on liian aikaista arvioida, mihin tämä johtaa. Meiltä vaaditaan varmasti monia erilaisia toimenpiteitä, jos tilanne pitkittyy.

Toimenpiteitä voivat Yliniemen mukaan olla vuokrien lasku, markkinointimaksujen ja maksuaikojen muutokset sekä maksusuunnitelmiin tehtävät muutokset.

Kuva: Citycon

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi