Sähkökatko
Kuva: Getty Images
5.1.2023 klo 11:39
Uutinen

Kiristyvä pakkanen vie energiankulutuksen sähkökatkojen riskirajalle – Vakuutusyhtiö varautuu  korvaushakemuksiin: ”Tulkinta ei aivan itsestäänselvä”

Fenniassa korostetaan vakuutuksen ottajan omaa vastuuta sähkökatkotilanteessa. Yrittäjän kannattaa varautua liiketilan tyhjentämiseen asiakkaista, jos katko toteutuu.

Pakkanen on kiristymässä eteläisessäkin Suomessa pariinkymmeneen asteeseen. Kantaverkkoyhtiö Fingridin asiantuntijan mukaan nyt eletään kriittisiä hetkiä.

– Ensimmäinen erä kolmesta selvittiin, kun joulukuu on ohi. Nyt on toinen erä, Fingridin valvomopäällikkö Arto Pahkin sanoo. Hänen mukaansa ennen maaliskuuta ei voida huokaista helpotuksesta.

Kova pakkanen aiheuttaa huolta, koska silloin kulutus kasvaa. Lähipäivinä povataan kuluvan talven kovimpia pakkaslukemia osaan Suomea.

– Nämä ovat riskipaikkoja. Siinä mielessä käy hyvä tuuri, että perjantai on pyhäpäivä. Loppiaisena teollisuus ei käy täysillä. Normaalina arkena kulutus olisi selvästi suurempaa.

”Nämä ovat riskipaikkoja.”

Arto Pahkin, Fingrid

Pahkinin mukaan 20 asteen pakkasilla tuontisähköyhteyksien Ruotsiin ja Viroon on oltava kunnossa ja kaikki mahdollinen kotimainen tuotanto käytössä. Viime vuoden lopulla huolta aiheuttivat Ruotsin voimaloiden vikaantumiset ja käyttökatkot.

– Silloin oltiin vähän aikaa piukoilla mutta varaa oli vielä siihen, että olisimme olleet sähköpulassa.

Pahkin kiittelee teollisuuden ja kotitalouksien lähtöä sähkönsäästötalkoisiin. Joulukuussa kulutuksesta leikkaantui kymmenisen prosenttia verrattuna vuotta edeltävään aikaan.

– Se on huomattava määrä, joka vastaa yhden ison ydinvoimala edestä sähköä.

Näin vakuutusyhtiö varautuu

Pohjola Vakuutus on jo ehtinyt varoittaa verkkosivuillaan yritysasiakkaita mahdollisten sähkökatkojen riskeistä. Niitä vakuutusyhtiö näkee etenkin kaupunkialueilla toimivien kivijalkakauppojen ja ravintoloiden kohdalla. Sähkökatko voi aiheuttaa yhtiön mukaan esimerkiksi kohonneen murtovarkauden riskin, jos hälytys- ja valvontajärjestelmät eivät ole varavirtalähteiden piirissä.

Fennian riskipäällikkö Pekka Mäkinen myöntää, että alalla ollaan huolissaan mahdollisten kiertävien sähkökatkojen seurauksista.  

– Olen tällä hetkellä kuitenkin optimistinen sen suhteen, ettei isoja ongelmia pääse syntymään. Luottamus perustuu asiantuntijalausuntoihin ja siihen, että sähkön kulutusta on onnistuttu pienentämään.

Fenniassakin on varauduttu mahdollisiin korvaushakemuksiin sähkökatkojen aiheuttamista laitevioista. Korvauspäätös ei välttämättä ole läpihuutojuttu.

– Pitkälti kyse on siitä, miten vakuutusehtoja tulkitaan kussakin tilanteessa, koska tällaiseen ei ole aikaisemmin törmätty. Vahinkovakuutuksen kohdalla on aina pohdittava, onko vahinko odottamaton ja ennalta arvaamaton ja miten vakuutuksen ottajan pitäisi itse varautua tiedossa oleviin sähkökatkotilanteisiin. Tulkinta ei ole aivan itsestäänselvä, Mäkinen sanoo.

Lue aikaisemmasta jutustamme, miten yrityksessä kannattaa varautua mahdollisiin sähkökatkoihin.

Alasajo voi kestää päiviä

Vahinkovakuutus todennäköisesti korvaa sähkökatkon aiheuttaman vahingon silloin, kun omaisuus vaurioituu fyysisesti ja omistajalla on kattava vakuutusturva. Korvauspäätökseen voi tällöinkin vaikuttaa muun muassa se, miten ajoissa sähkökatkosta on informoitu.

– Jos laitteen vaurioittaneesta sähkökatkosta on kerrottu hyvissä ajoin, eikä omistaja reagoi, tullaan sen kysymyksen äärelle, mikä on vakuutuksen ottajan oma vaikutus vahinkoon. Voi olla, että jos virta olisi kytketty hallitusti pois ennen sähkökatkoa, vahinkoa ei olisi tapahtunut.

”Joka tapauksessa yrittäjä joutuu ottamaan asiaan kantaa, jos hän tietää, että seuraavana päivänä sähköt katkeavat. Silloin on pakko jotenkin yrittää ennaltaehkäistä vahinkoja.”

Pekka Mäkinen, Fennia

Mäkinen painottaa, että esimerkiksi joidenkin tuotannollisten prosessien hallittu alasajo voi kestää useita tunteja, jopa päiviä. 

– Joka tapauksessa yrittäjä joutuu ottamaan asiaan kantaa, jos hän tietää, että seuraavana päivänä sähköt katkeavat. Silloin on pakko jotenkin yrittää ennaltaehkäistä vahinkoja.

Varaudu tyhjentämään liiketila

Sähköpulatilanteessa sähkönkulutuksen rajoittamistarpeen varoitusaika sähkönjakeluyhtiöille on Pohjola Vakuutuksen mukaan enintään 24 tuntia.  Sähköyhtiö lähettää tekstiviestin arviolta muutamaa tuntia ennen sähkönjakelun keskeytystä. Jos kyse on äkillisestä sähköpulasta, viesti voi tulla vasta, kun katko on jo aloitettu.

Fennian mukaan yrityksen tulee varautua liiketilan tyhjentämiseen asiakkaista sähkökatkon sattuessa. Maksujen vastaanottaminen ei välttämättä onnistu katkon aikana. Myös turvajärjestelmät saattavat olla pois käytöstä. Tuotantotiloissa prosessi voi keskeytyä, jos tietokone tai tärkeä laite putoaa pois verkkovirrasta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen